neděle 15. října 2017

#10 AVANTGARDA

Podle slovníku cizích slov je avantgarda vedoucí skupina, předvoj. Průkopníci.

Zdroj: http://img.geo.de/div/image/76252/dali-gross.jpg



Avantgarda, to jsou novátorské směry 20. století, mezi které patří futurismus, expresionismus, konstruktivismus nebo surrealismus. Ovlivnila umění ve všech jeho oblastech. Od malby, divadla a filmu až po básnictví.


#1 Avantgarda

Byla uměleckým hnutím 20. století. Stala se poslední vývojovou fází novodobého umění. Její předchůdkyní byla moderna. Avantgardní umělce spojovala revolta a hlavně antitradicionalismus. Rebelové bez příčiny, kteří měli nejednu příčinu.


#2 Znaky avantgardy

Avantgarda odmítala sociální nespravedlnosti. Na začátku to vypadalo jako super nápad, ale jak už to bývá s utopickejma idejema, tak i tohle se zvrtlo. Nejednou tu byl fašismus a komunismus. A svobodnější hlavy se začaly přiklánět k anarchii. Upřímně?
Dalším znakem nebo chceme-li charakteristickým rysem avantgardy je hledání nových forem, ale i obsahů, což se samozřejmě neobešlo bez experimentování.


#3 Zrod ze zmaru
Zdroj: http://tipyjakfotit.cz/wp-content/uploads/
2016/03/3389194177_62cc565010_b.jpg

Avantgarda přichází na svět v době, kdy je společnost zkroušená ze Světové války. V době, kdy zkrachovaly všechny humanitní ideály. Zkrátka použití plynu v zákopech se na lidech podepíše. Společnost se po válce bouřila. Najednou začaly nastupovat nové ideály, a ne vždy úplně lidumilné. Netřeba chodit daleko, co třeba taková Říjnová revoluce. Převzetí moci dělnickou třídou, zpečetila prolitá krev dětí posledních Romanovců. Ale ať nemaluju jen „rudého“ čerta na zeď, tak se v této době taky daří vědě a technice, což se zpětně projeví ve Španělské občanské válce a následné Druhé světové válce.


#4 Kdo byla avantgarda?

Tahle kráska se inspirovala, kde mohla. Od různých vynálezů po všechno, co tehdy symbolizovalo moderní městský život. A co že bylo považováno za to pravé v životě moderního avantgardního člověka? No přeci jazz, film, kabaret, auta, a letadla. Ti movitější si dokonce mohli dovolit nákladné zámořské cesty. Zkrátka La Dolce Vita.


#5 Proč avantgarda?

Avantgarda. Slyšíte tam ten francouzskej nádech? Oui? Non! Mon Dieu!
Úplně na začátku znamenalo slovo avantgarda vojenský předvoj. Oui! A tenhle výraz jí v podstatě vydržel i v umění. Protože avantgardní umělci jsou průkopníci a průzkumníci. Objevují nové možnosti a postupy. Jsou to zkrátka inovátoři, co dokázali, že se „to“ dá dělat jinak.


#6 To nej z avantgardy

První světová válka otřásla celou společností, ale lidského ducha úplně neušlapala. Kreativita bujela navzdory osudu. Jedním z nejprovařenějších směrů je dadaismus. Zrodil se jako protest proti nesmyslnému vraždění vojáků na frontách. Dadaismus se vymyká racionálnímu chápání. Vznikl ve Švýcarsku jako revolta. Tristan Tzara o něm řekl, že je to slovo bez jakéhokoliv významu. Dadaisté si ho prostě vymysleli.

Dalším směrem byl expresionismus. Najdeme ho hlavně ve výtvarném umění. Jak jinak chcete být přesvědčivý expresionista, když nejste zapatlaní od barvy. A co takhle básník nebo dramatik s prsty od inkoustu. Hlavním představitelem byl Nor Eduard Much. Jop! Je to ten, co namaloval ten hysterickej psychedelickej obraz křiku.


Zdroj: https://www.caracteristicas.co/wp-content/uploads/2017/03/el-grito-vanguardismo-e1490573695342.jpg

Krychle jsou vrženy. Kubismus, samá geometrie, hrany a úhly. Malíř i sochař se shlídli v krychli. Pablo Picasso v duchu kubismu vytvořil lepší i horší dílka. Ale nejprovařenější je asi Guernica a Avignonské slečny.

A teď se dostáváme k tomu nejlepšímu. Surrealismus. Jop! Dítko pařížských dadaistů. André Breton o něm řekl, že jde o čistý psychologický automatismus. Surrealisté se inspirovali Sigmundem Freudem a jeho psychoanalýzou. Kdo se z ní nesložil, maloval.
Surrealismus nebyl jen umělecký směr, ale taky životní styl. Šlo mu o svobodnou mysl. Snažil se zachovat sen, pocit, představu i myšlenku. Tohle všechno chtěl zachytit na plátno. Nejvýraznější osobou, která se stala živoucím ztělesněním surrealismu byl Salvador Dalí.


Zdroj:https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/14/7b/0b/147b0b36c65622b347166b59aed0a24f.jpg



#7 Avantgarda miluje fotografii

Fotografie je naprosto úžasný médium, který ani dnes neztratilo svoje kouzlo. Asi jste slyšeli o jistém Josefu Sudkovi. Českém fotografovi, jehož fotky poznáte na první pohled. Mezi další průkopníky avantgardní fotografie patří i Man Ray. 

Avantgardní fotka zkrátka oslavovala život.



#8 Česká avantgarda

Zdroj: https://www.i60.cz/images/00-112.jpg
V Čechách se projevila nejvíce v divadle a výtvarném umění. Zatímco mezi výtvarníky vynikala Toyen a Jindřich Štýrský. Z divadel nejvíce zářilo Osvobozené divadlo. Bylo živé a herci tam kromě toho, že bavili diváky s nimi také komunikovali. Voskovec a Werich byli se svými forbínami průkopníky.

Osvobozené divadlo bylo jednou z nejúžasnějších autorských scén. Jeho vůdčími a tvůrčími osobnostmi byly v průběhu let Jindřich Honzl, Jiří Frejka, E. F. Burian a samozřejmě také Jiří Voskovec, Jan Werich a Jaroslav Ježek.

Další výraznou avantgardní scénou bylo D34 (s každou sezónou se číslo měnilo) E. F. Buriana. Ten mimo jiné nazpíval legendární song Chlupatý kaktus.



#9 Výrazné tváře světové avantgardy

Marcel Duchamp proslul svými výtvarnými výstřelky. Obzvlášť svojí Fontánou. Porcelánový pisoár vystavil Duchamp anonymně. 
A aby z něj udělal umělecké dílo provedl na pisoáru drobné změny. Dal mu podstavec, podepsal ho jako R. Muttt a pro autenticitu připsal také rok vzniku díla.
Zdroj: http://2.bp.blogspot.com/_QoHmgn8wcNk/
SsU1F6CLYDI/AAAAAAAAAK0/dkJU0D9zgoA/
s400/Marcel%2520Duchamp.jpg

Man Ray. Fotograf, malíř a filmař. Ač Američan, tak prožil valnou většinu svého života ve Francii. Jeho odvážné experimenty s fotoaparátem otevřely cestu abstraktní fotografii, ale i konceptuálnímu umění.

Salvador Dalí. Muž, jehož charakteristickým znakem se stal jeho extravagantní knír a šílený pohled. Jeden z nejuznávanějších surrealistických malířů své doby. S Louisem Buñuelem spolupracoval na filmu Andaluský pes.

Tristan Tzara. Básník, dramatik a zakladatel dadaismu. Podporoval republikány ve Španělské občanské válce a po Druhé světové válce přednášel v Praze.

Guillaume Apollinaire. Dramatik, básník a anarchista. Bojoval v První světové válce. Nakonec se mu stala osudnou Španělská chřipka. Dodnes je považován za zakladatele moderní francouzské poezie.

René Magritte. Pozoruhodný malíř s obsesí na buřinky.



#10 Výrazné tváře české avantgardy

Toyen. Žena, která uspěla ve světě mužů. Byla jednou z nejsvobodnějších duší avantgardy. Klíčové pro ni bylo její osudové přátelství s Jindřichem Štýrským, se kterým spolupracovala. Před komunistickým pučem utekla do Paříže. Domů se už nikdy nevrátila. Pozoruhodná česká výtvarnice po sobě zanechala nespočet hodnotných surrealistických děl.


Zdroj: http://img.cncenter.cz/img/12/normal1050/2900096_jindrich-styrsky-a-toyen-v0.jpg?v=0


Jindřich Štýrský. Renesanční člověk a surrealista, který se aktivně věnoval umění. Člen Devětsilu. S Toyen spoluzaložil Skupinu surrealistů ČSR. V roce 1935 odjel na pozvání francouzských surrealistů do Paříže. Zemřel během okupace v roce 1942.

Jaroslav Ježek. Jeden z nejfantastičtějších českých skladatelů a hudebních improvizátorů všech dob. A v neposlední řadě taky geniální klavírista. Jeho talent byl vykoupen nemocí, která ho provázela celý život. Šedým zákalem. I proto složil Tmavomodrý svět. Prý to byla jediná barva, kterou viděl. Ke všem jeho neduhům se přidaly potíže s ledvinami, které se mu nakonec staly osudnými. Svoje štěstí našel v Osvobozeném divadle. I díky tomu musel spolu s Voskovcem a Werichem utéct před nacisty do Ameriky. Zemřel v pouhých pětatřiceti letech na selhání ledvin. Ale i tak za sebou zanechal nezaměnitelnou stopu…Bugatti step.


Zdroj: http://www.nm.cz/admin/fotogalerie/images/142-v-258_v_vystavy_karik_v.jpg








Žádné komentáře:

Okomentovat