neděle 18. února 2018

Život s lehkostí oceli


Při pravidelném prokrastinování na Youtube jsem narazila na relativně zajímavé video. Dobře, zajímavá byla spíš ta písnička, která ho podkreslovala. Nicméně jsem narazila na seriál z dílny HBO. Na první pohled se to zdálo jako typický holčičí koukání, což mě trochu odradilo, ale pak jsem zjistila, že GIRLS nejsou zase tak špatný.


Zdroj: https://www.hbo.com/content/dam/hbodata/series/girls/key-art/girls-S3-1920.jpg
/_jcr_content/renditions/cq5dam.web.1200.675.jpeg

Naopak, je to takový Sex ve městě pro holky mojí generace, který neřeší jenom kluky (díky Bohu, za ty dary), ale i budoucnost, práci 
a vlastní seberealizaci spojenou s věčnými pochybnostmi. Nedůvěra v sebe sama, spojená s touhou tuto překážku překonat. To je něco s čím se už dokážu ztotožnit. Postavy z GIRLS jsou rozhodně realističtější než čtveřice sexuchtivých dam posedlých módou. Řeší naše aktuální problémy, starosti i strachy.

A jako bonus tam hraje Adam Driver. Ale to jen tak na okraj.

Abych se dostala k podstatě GIRLS a k tomu, proč jsem všech šest sérii dokoukala. Když pominu divácky přívětivou stopáž do 30 minut, tak se po několika epizodách přidá i chuť se dívat na osudy Hannah, Jessy, Marnie a Shoshanny. Opadne ta zvláštní koukací setrvačnost a nahradí ji čistá zvědavost.

Když se po pár dílech začnete na GIRLS koukat jako na mladší a realističtější Sex ve městě, tak vás ty odkazy lehce převálcují. Sama autorka se hrdě hlásí k inspiraci příběhem o Carrie Bradshawové.


Zdroj: http://i.lv3.hbo.com/assets/images/series/girls/episodes/1/2/02-girls-04-1920.jpg


Adam Seckler by měl představovat jakousi zvláštní, lehce zvrhlou podobu pana Božského, který se stane svárem dvou nejlepších kamarádek. Klasika. Ale bez toho by asi žádnej takovej seriál dlouho nevydržel. Zápletka prostě musí být. A tohle rázem vyřeší dějovou linku dvou sérií.

Dokonce i hlavní postava GIRLS Hannah je budoucí spisovatelka. Píše do časopisů a k tomu si přivydělává v kavárně. Naštěstí, ale netrpí obsesí na nakupování drahých bot. Kdepak, tahle holka miluje zmrzlinu a trpí návraty obsesivní poruchy. Hannah je zkrátka normální, možná trochu divná holka, která je až moc pohlcena sama sebou. Ale kdo z nás není, že?

GIRLS jsou zkrátka příběhem o tom, že život je jedna velká chyba za druhou. A v téhle změti špatných rozhodnutí se o vás občas otře malý úspěch. Prostě život! 

Zdroj: https://data.whicdn.com/images/61583703/large.jpg
Autorka a zároveň představitelka hlavní hrdinky Lena Dunham svůj seriál nechala v New Yorku, ale tenhle New York je úplně jiný, než jaký ho známe z oblíbené sexuální taškařice z devadesátek. Tady je víc rustikální, hmatatelný a mnohdy i realističtější. 

Neslibuje dokonalé přátelství a skvělou práci s jistotami. Lena nám ukazuje, že život mladé ženy v New Yorku se dá žít s lehkostí oceli. Slušná práce je malý zázrak a dokonalé přátelství bez mráčků pro GIRLS také neexistuje. Stačí jeden rušivý element a všechno se hroutí jako domeček z karet. GIRLS se totiž podporují, ale také zrazují.

Mě to prostě bavilo. Od začátku do konce. A že ten závěr se opravdu povedl. Hannah nakonec překoná svůj strach i samu sebe. Navíc, ten seriál je místy opravdu, ale opravdu hodně vtipnej a dost nekorektní.

Co by to bylo za seriál, kdyby se vedle relativně neznámých hlavních postav neobjevila zvučná jména, která si do GIRLS odskočila, skoro jako by šla jen na kafe do kavárny přes ulici. V drobné roli se nám tu mihnul Zachary Quinto, Matthew Rhys, Amy Schumer nebo Richar E. Grant.


Co nás GIRLS naučily?

Že novodobý pan Božský může být i pošuk odvedle…

Že nepotřebujete k životu víkendový brunch s kamarádkami, ale bez kaváren se váš život opravdu neobejde…

Že, i když jste hrozná a trapná, tak to může být vždycky mnohem horší…

Originální název: Girls
Autorka: Lena Dunham
Domovská stanice: HBO
Rok odvysílání: 2012-2017
Za mě: 8 z 10




Žádné komentáře:

Okomentovat