neděle 3. prosince 2017

Marie Terezie: jediná žena z rodu Habsburků, která usedla na trůn

Nedávno se mi do rukou dostala jedinečná publikace mapující život a vládu rakouské císařovny Marie Terezie: Život císařovny slovem i obrazem. Drobná kniha je plná zajímavých a mnohdy málo známých skutečností ze života této panovnice. Kromě toho ji doplňuje nejedno dobové umělecké dílo.




 Existuje ustálená představa o životě a vládě Marie Terezie. Odjakživa je nám vtloukán do hlav předobraz osvícené reformátorky, ale teď se v knize dočítáte o její strastiplné cestě na trůn a ještě náročnější snaze si ho udržet. Tato zjištění vrhají na majestátní ženu, kterou známe jen z učebnic, nové světlo. Najednou se stává více plastickou a skutečnou. Na stránkách knihy s ní prožíváte její dětství, manželství, mateřství, vládu, ztrátu milovaných, ale i malou rebelii v podobě pohřbu její drahé chůvy, kterou nechala pochovat v rodinné hrobce.

Celý příběh Marie Terezie začíná už jejím otcem, který neměl mužského dědice. To ho vedlo k tomu, že se musel postarat o habsburský trůn, na který by tak měla usednout nejstarší dcera. Jeho cílem bylo prosadit ženu jako následnici trůnu, což mu měla zaručit Pragmatická sankce. Jeho úsilí se nakonec vyplatilo. Marie Terezie zdědila trůn, ale také zpustošenou zemi a téměř prázdnou státní pokladnici.





Krom těchto zajímavých faktů, které nám naše dějepisářky opomněly sdělit, je kniha plná dobových maleb, které dokonale dokumentují proměnu mladičké Marie Terezie v obrovskou matrónu s druhou bradou. Této změně se ale nemůžeme moc divit. František Štěpán Lotrinský se během jejich láskyplného svazku činil a císařovna byla skoro pořád v jiném stavu. V knize je k vidění také řada nepublikovaných obrazů z celého života císařovny.

Marie Terezie byla žena, na kterou byly kladeny velké nároky, a ona i přes veškeré útrapy obstála ve své době na výbornou. V rámci možností byla dobrou panovnicí, která začala s reformami, milující manželkou i matkou. Ale i docela přísnou patronkou, která byla stejně přísná na sebe i své okolí.

Kniha není žádnou podrobnou a vyčerpávající biografií, přesto přináší nový pohled na ženu, kterou vlastně ani neznáme. Smyslem publikace je spíš dát podnět čtenáři, aby si o Marii Terezii, Františku Štěpánovi nebo Josefu II. našel další informace. Více se zaobíral tím, že císařovnin choť zbohatl na tom, že prodával zbraně jejím nepřátelům, nebo že její syn zůstal bez potomků a nikdy neprožil šťastné manželství na rozdíl od svých rodičů. I když, ani to nebylo úplně idylické, protože i manžel císařovny si vydržoval milenky.




V knize sice často létají letopočty jako špačci na zralé třešně, i tak je docela čtivá a napínavá, i když od začátku víte, jak všechno dopadne, ale takový už je úděl historických a životopisných knih.

Po dočtení Marie Terezie už nebude jen kapitolou v dějinách Evropy, ale skutečnou ženou, která si udržela habsburský trůn, a navíc předala svému synovi zemi v mnohem lepším stavu než její otec jí.


Autor:

Juliana Weitlanerová

Autorka, o které něco zjistit je nadlidský výkon. Přesto jsem zjistila, že kromě Marie Terezie: Život císařovny slovem i obrazem sepsala také dílo František Josef I.: Život císaře slovem i obrazem.

Překlad: Pavel Cink
Počet stran: 120
Rok vydání: 2017
Více informací na www.vitalis-verlag.com
Za mě: 7 z 10


2 komentáře:

  1. Děkuji za typ. Kniha vypadá rozhodně zajímavě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě velmi mile překvapila. Hlavně se mi líbilo, že tam jsou věci, o kterých jsem opravdu nic nevěděla. A to ani nemluvím o těch obrazech. Opravdu mapují celý její život a ty vidíš tu ohromnou proměnu. :D Jsem ráda, že se ti čtení líbilo. :D

      Vymazat