středa 17. února 2016

Firefly

Předem upozorňuju, že tohle rozhodně nebude objektivní recenze, protože já ten seriál miluju.

V roce 2002 stanice Fox a tvůrce Joss Whendon (Buffy, přemožitelka upíru – jo, já vím) představili divákům Firefly.


Zdroj: http://vignette2.wikia.nocookie.net/castletv/images/
f/f7/Firefly_logo.png/revision/latest?cb=20120718113104



Firefly je jeden z nejvíc epickejch a (v některých kruzích) nedoceněnejch seriálů vůbec. A po zhlédnutí všech epizod najednou chápete Sheldonovo rozhořčení nad osudem tohohle seriálu.

Klíčové události seriálu začínají ještě před jeho začátkem, kdy proti sobě bojují dvě rozdílné společnosti a to Aliance versus Nezávislí. A ano je to rozhodně do očí bijící odkaz na Občanskou válku Jihu proti Severu, jen v galaktickym měřítku.

Pro představu, Aliance má být alter ego industriálního Severu a Nezávislí blahobytný, otrokářský Jih.

Hlavní postavou je Malcolm „Mal“ Reynold, veterán a kapitán vesmírné lodi Serenity třídy Firefly, kterého ztělesnil (abych parafrázovala Sheldona Coopera) roztomilý darebák Nathan Fillion.

Dalšími členy posádky jsou roztomilý a naprosto geniální manželský pár Zoë (Gina Torres) a Wash (Alan Tudyk) Washburneovi. Zoë byla Malova podřízená už za války a díky tomu se mezi nimi vytvořilo silné pouto založené na věrnosti, důvěře, přátelství a určité bezvýchodnosti v nastalé situaci po prohrané válce. Zatímco Wash je pilot, kterého si Mal najal v okamžiku, kdy si pořídil Serenity.

Hlavním a jediným mechanikem na lodi je naivní, ale dobrácká Kayleen (Jewel Staite), která je v oblasti mechaniky naprostým géniem a dokonce tvrdí, že k ní loď promlouvá.

Původní posádku doplňuje trochu natvrdlý a hrubiánský Jayne (Adam Baldwin), který se dle mého názoru zmítá mezi věrností k Malovi a touhou po větším zisku.

Zdroj:http://pop-break.com/wp-content/uploads/2015/10/
firefly-to-make-landmark-return-to-netflix.jpeg
Prvek erotického napětí doplňuje školená společnice Inara Serra (Morena Baccarin), která si pronajala raketoplán a cestuje s posádkou. Toto spojenectví je výhodné hlavně pro Mala, který se díky Inaře dostane do míst, kam by jinak nesměl. Mezi Inarou a Malem panuje věčná nevraživost a škorpení, které maskuje jejich nikdy nevyřčené vzájemné city.

Protože je Serenity v podstatě pašeráckou lodí, potřeboval Mal zástěrku, díky které by se mohl tvářit, jako úctyhodný přepravce. V tom mu pomůže několik pasažérů, které přibere na palubu. 

Jedním z nich je pastor Book (Ron Glass), který to umí nebezpečně dobře se zbraněmi (není pastor jako pastor). Doktor Simon Tam (Sean Maher), uhlazený zbohatlický hoch, který nakonec překročí vlastní stín. A jeho sestra River (Summer Glau), která je nejen geniální, ale i mentálně nadprůměrně přesahuje všechny ve svém okolí absolutně ve všem. To je jeden z důvodu, proč má nakonec Mal víc problémů než by chtěl.

Jak je zřejmé již z předchozích odstavců, tak je Firefly sci-fi seriál. To ale není všechno, Whendon zkombinoval sci-fi s westernem, takže kromě letů ve vesmíru se můžete těšit na klasické přestřelky nebo jízdu na koních a samozřejmě dobové kostýmy, které jednoznačně evokují dobu po Občanské válce (většinou).

Tato naprosto nesourodá kombinace nakonec dokonale funguje a přes prvotní trnutí v zubech si ji rozhodně zamilujete (pokud máte rádi sci-fi a máte otevřené hlavy).

Jediným mínusem Firefly je fakt, že má pouze 14 epizod, což vás rozhodně přivede k šílenství, protože vy si tuhle nesourodou partičku zamilujete (nejpozději v 5 epizodě).

Ano uznávám, že na začátku se hůř zvyká na tenhle žabí hněv, ale pak nastane okamžik, kdy si navyknete a toužíte potom odletět s Malem za dalším dobrodružstvím.

Firefly má v sobě nezaměnitelný humor, který zahrnuje škorpení mezi dvojicemi, nadávky v čínštině, kterým nikdo nerozumí krom hlavních postav, ale i tak se budete válet smíchy po podlaze.

A to mě vede k poznání, že v celé galaxii všichni dokonale rozumí a mluví čínsky. Převážně v čínštině klejou a nadávají.  Takže pokud se chcete naučit stylově nadávat, doporučuji 14 lekcí od Firefly. Sice tomu nebudete rozumět, ale to je jedno, protože tomu nebudou rozumět ani ti, kterým budete nadávat.

Tvůrci vám několikrát omlátí o hlavu, že Mal znamená latinsky špatný.

Naučí vás nové slovo „teraformovat“, což vlastně znamená, že se přetvářejí další planety k obrazu naší drahé Země.

A samozřejmě jako každý seriál je i Firefly postavený na hláškách.


„Jsem velkej, polosvalnatej chlap.“


„Pastore, vy máte oplzlé myšlenky.“


„Přísahám na svůj čepec, že to skoncuju.“
(Přísahám na svůj čepec, že tě odpravím.)


Zdroj: http://i1239.photobucket.com/albums/ff516/
Henchman4Hire/Henchman4Hire016/Firefly%20List%2002.jpg

Kromě neustálých problémů se sourozenci Tamovými se můžete těšit i na fanatické katolíky, kteří chtějí upalovat čarodějnici, sňatkovou podvodnici, zloděje léků, pašeráka orgánů ve vlastním těle nebo okamžiku, kdy najednou začne na Serenity docházet kyslík, tajnou policii, ale i na šermířské souboje (nebo aspoň na jeden).

Firefly je plná akce, napětí, humoru a všeho, co chcete po seriálu, který zařadíte mezi svoje TOP TEN.

Poslední věc, aby se vlk (diváci) nažral a koza (tvůrci) zůstala celá, tak se v roce 2005 natočil film Serenity, který má dovyprávět příběh našich hrdinů. Ale o tom až někdy jindy.

Za mě 9,5 z 10.

Dobře, vím, že to není recenze, ale chvalozpěv. No a co …, až se na to podíváte sami, pochopíte.

P. S. Tady je ještě link  https://www.youtube.com/watch?v=7DiWxcilWtU k úvodní melodii.


Žádné komentáře:

Okomentovat