pondělí 5. září 2016

Britská detektivní škola

Svět teď sice šílí po severských detektivkách, ale já jsem konzerva. Věčně věrná staré dobré britské detektivní škole. Nemůžu si pomoct, ale Angláni na to snad mají patent. Mám takový dojem, že už se rodí s talentem napsat dobrej detektivní příběh. A co víc, vytvořit naprosto dokonalýho detektiva.


Zdroj: http://www.studentpoint.cz/data/resized/files/klara-ganova/620x1000-d1d8-untitled-14.jpg


Vezměte si samotného sira Arthura Conana Doyla. Jeho Sherlocka Holmese a jeho metodu dedukční známe (doufám!) všichni. Ale věděli jste, že jako předloha mu posloužil jistý C. Auguste Dupin? No jo, i Sherlock má svůj předobraz. 

Dupin se poprvé objevil roku 1841 v povídce Vraždy v ulici Morgue amerického spisovatele, esejisty, básníka, a kdo ví, co ještě Edgara Allana Poea. By The Way tahle povídka, je považována za vůbec první detektivní příběh. A hádejte, co? Dupin, stejně jako Sherlock, řešil případy pomocí dedukce.


Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/The_Purloined_Letter.jpg

Ale zpět k Sherlockovi. Britský detektiv, kterému sekunduje věrný doktor John Watson.

Tady se dostáváme k jednomu ze železných pravidel detektivky. „Každý detektiv má svého parťáka, který mu svou hloupou, někdy až naivní poznámkou rozsvítí žárovku.“

Sherlock poprvé spatřil řádky světa v příběhu Studie v šarlatové někdy roku 1887, což je nějakých 46 let po narození Dupina.

Pan Holmes bydlí v Baker Street 221 B u paní Hudsonové. Jeho životní láskou a femme fatale se stala prvotřídní podfukářka Irene Adlerová. Má staršího bratra Mycrofta. Rád pokuřuje dýmku, a občas, když nemá do čeho píchnout, tak se sjede kokainem. A když zrovna není v rauši, tak dělá chemický pokusy nebo fidlá na housle.


Zdroj:http://img.cinemablend.com/cb/f/7/5/0/f/0/f750f01581caea93d3123c15c8dc4ab05ae930756284026ced0931bebff2f8b3.jpg 


Čím lepším detektivem Sherlock je, tím horším, sobečtějším a nejnesnesitelnějším člověkem pro své okolí bývá.

Je až s podivem, že někteří lidé si dodnes myslí, že Sherlock Holmes byl skutečnou postavou (něco jako náš Cimrman).


Zdroj: http://www.royalgeeks.com/wp-content/uploads/2015/03/Sherlock.jpg


Dalším britským detektivním velikánem je malý Belgičan z pera Agathy Christie, Hercule Poirot. Puntičkář, který je až úzkostlivě čistotný. Miluje dobré jídlo a jeho nejsilnější zbraní jsou šedé buňky mozkové. Jeho poznávacím znamením jsou lakýrky, pěstěný knírek a nezaměnitelný smysl pro humor.

Poprvé jste se mohli s Herculem sejít v Záhadě na zámku Styles.


Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/56/DavidSuchet_-_Poirot.png


Jeho větrným přítelem je kapitán Hastings. 

Kapitán Hastings je poněkud přihlouplejší než je Watson, ale svou úlohu pomyslné žárovky plní na jedničku.

Na rozdíl od Sherlocka se Poirot během svého života dvakrát zamiloval. Když byl mladý, tak miloval jednu belgickou dívku. No a v době, kdy už jsme ho poznali, se zamiloval do jisté ruské hraběnky Rosakoffové.

Stejně jako má Sherlock Holmes svou hospodyni paní Hudsonovou, Hercule má svou sekretářku slečnu Lemonovou.

Posledním detektivem (protože třikrát a dost) je Cormoran Strike z pera Roberta Galbraitha. 


Zdroj: https://67.media.tumblr.com/fbde06aaea14f3fe9135bff3f7761150/tumblr_njpulqhSMS1rb2vfpo1_500.jpg

Cormoran naprosto vybočuje z téhle trojice. Má sice smysl pro pořádek, ale není obsedantní jako Hercule. U něho je to spíš důsledek jeho života v armádě. Ale i tak je brilantní detektiv s dokonalým vyšetřovacím instinktem.

Parťáka mu dělá jeho asistentka, sekretářka a společnice (v podnikání, na co hned nemyslíte?) Robin Ellacottová, která je na rozdíl od předchozích žárovek mnohdy lepší a chytřejší než samotný Cormoran.

Případy, které Cormoran vyšetřuje, jsou mnohem temnější, než u předchozích dvou detektivů, ale i tak jsou geniální.


To oni v nás budí touhu stát se detektivem. Pátrat po záhadách a riskovat. Budí v nás toho skrytého dobrodruha.




2 komentáře:

  1. Anooo, Sherlock Holmes i Hercule Poirot jsou moji oblíbenci a nedám na ně dopustit! :-) Kam se na ně hrabou severské kriminálky, jen Cormoran Strike mě zatím za srdce nechytl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cormoran je kapitola sama pro sebe...je to taková rozervaná detektivní duše...něco jako Humphrey Bogart v Maltézskym sokolovi. Úplně jiný druh detektiva. :) Ale Hercule nebo Sherlock to je prostě klasika...sázka na jistotu... :)

      Vymazat