středa 28. září 2016

Slastné utrpení knihomolovo

Víte, jak Ron ve Vězni z Azkabanu Harrymu věštil z čajových lístků? Jeho slavné: „Budeš trpět, ale náramně si to užiješ!“ Tak tohle je něco podobného. Moje a možná i vaše knihomolská utrpení narvaná do sedmi bodů, ale na 100% je jich mnohem víc. 


Zdroj: http://nd06.jxs.cz/227/454/419b0f0690_98700641_o2.jpg

Náhlý a nenávratný konec

Ten hrozný pocit opuštěnosti a zmaru, když dočtete skvělou knihu a musíte se rozloučit s postavami, se kterými jste žili. O trochu lepší je to, když čtete ságu. Ale když jde o jednorázovku, tak to není úplně ideální stav. Spíš bych to přirovnala k momentální mikro-mrtvici.



Zdroj: http://www.elle.cz/media/k2/items/src/20738/nova-studie-plac-vyvolava-pocity-stesti-2_desktop_67_42.jpg



První čtená

Ta chvíle chvějivého vzrušení v okamžiku, kdy začínáte číst novou knížku. O to je ta slast větší, když je knížka opravdu dobrá. Nestačíte se ani nadechnout, jak ji hltáte. Hladově otáčíte stránky a napětím můžete prasknout jako struna na kytaře.



Zdroj: http://myfunnymemes.com/wp-content/uploads/2015/04/Pardon-My-Enthusiasm-Quote-By-
Helena-Bonham-Carter-As-Corpse-Bride_408x408.jpg


Vůně knihy 

Božská vůně starých knih. Ty nové taky voní božsky, ale trochu víc jinak. Mnohem intenzivnější je pak závan z otevřené knihovny…a tadá… dokonalá vůně, která vás naplní k prasknutí. Úchylka? Možná! 



Zdroj: http://pre08.deviantart.net/8767/th/pre
/i/2012/003/4/8/book_sniffer_by_shieldsink-d4l5ueg.jpg


Syslící obsese

Chvíle, kdy se vydáte na svou křížovou cestu do knihkupectví nebo antikvariátu a ze všech stran na vás útočí ty úžasný knížky, o kterých jste si řekli, že si je jednou koupíte. To jednou nastalo zrovna teď. A vy je prostě musíte mít.



Zdroj: http://www.oceansbridge.com/paintings/german/
Carl_Spitzweg_021-detail_OBNP2009-Y09167.jpg


Jak to, že se ti nelíbí?

Když dočtete další knížku vašeho života a jste z ní úplně hotový. Pak jdete na kafe s kamarádkou a ona vám řekne, že už příběh četla a byla to hrůza. V tu chvíli se vám zboří celý svět, dokonce i iluze o naprostém souznění. O tom teď jako vůbec nežertuju. 




Zdroj: http://vignette2.wikia.nocookie.net/tibia/images/c/cd/Bookworm_Artwork.jpg/revision/latest?cb=20150224123037&path-prefix=en


Malá soukromá knihovna

Pomalu, ale jistě se z mého pokoje stává malá soukromá knihovna. Šílený? Možná. Úžasný? Rozhodně. Plný noční stolek, plná malá knihovna a teď už i ta velká. A co hůř, nestíhám číst. Nepřečtených knih začíná být víc, než přečtených. Nevadí, to se dožene. Snad! Někdy? Doufám! 




Zdroj: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCWOwd_E5CGx-fnXyP1bnb4J3kaOsqNSgNMcU5_y9CilQ89K22sRe1SX0Zb1kBIhj-28uxGq1f4tuew6vTp2rdtLS7Fev4xHSnDYactE7KobGC58DfPtfoup25qv9r5SbNjcFNfyts0pE/s1600/tsundoku.jpg


Knížka zabiják

Věrohodná osoba vám doporučí skvělou knížku. Vy té osobě samozřejmě věříte a na knížku se s nadšením vrhnete. Jenže ta knížka je vážně hroznej voser. A vy bojujete s každou další stránkou, protože pevně věříte tomu, že na ní musí něco být, když vám ji doporučila osoba, která aspoň trochu tuší, co máte rádi. Říkáte si, že tam prostě něco musí být. No, není!



Zdroj: http://66.media.tumblr.com/bcdeff54185615c9d8d9d0aa8f22311e/tumblr_nulc49TMVa1tdcfz2o1_500.gif



8 komentářů:

  1. Souhlasím a podepisuji v plném rozsahu :) Moc hezký blog :) To pozadí je super :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já už jsem s tou soukromoubknihovnou pokročila tak, že to je opravdu knihovna :D letos máme povinnou četbu a to je vždycky ve škole: Hele, nepůjčila bys mi tuba tu knihu? :DDD jinak moc povedenej článek ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší je, že opravdu nestíhám číst...a pak se sekneš na něčem nepřekousatelném. Ale přiznám se, že se u mě v knihovně také najdou poklady z povinné četby ;) Děkuju :)

      Vymazat
  3. Skvělý článek :D Vidím se snad ve všech bodech :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) ani nevíš jakou mám radost. Dvojtou minimálně...jednak, že se ti líbí článek a pak, že v tom nejsem úplně sama :D

      Vymazat
  4. Tohle je tak trefný! :D přijdu do antikvariátu a skoro vždycky odcházím s narvanou taškou, doma už knihy stavím do komínů, protože je nemám kam dávat a naprosto nečekaně je absolutně nestíhám číst. Ale musím je mít, protože jsou tak hezké a voní! :D
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to děs....tolik úžasnejch knížek...a těch pokladů, na které v antikvariátu narazíš...prostě to tam nejde nechat. :) a ta vůně :D

      Vymazat