pátek 16. června 2017

Prokleté domovy a ztracené grimoáry

Peter Grant po čtvrté. Tentokrát zavede vyšetřování čarodějova učně a jeho parťačku mimo Rozmar. Naštěstí mají s sebou i svého psíka Tobyho. Samozřejmě jako vhodné krytí.




Tři mrtvoly, stromová nymfa v centru města, návrat řek Londýna, záhada jednoho hnusnýho betonovýho věžáku a bývalá ruská agentka čarodějka. Takhle nějak to teď vypadá ve světě konstábla Petera Granta.

„Policejní mantra zní, že každý občan je něčím vinen, a že někteří občané jsou vinnější než jiní.“ str. 11

Po Řekách Londýna, Měsíci nad Soho a Šepotu podzemí jsou tady Prokleté domovy. A chudák Peter bude mít zase plné ruce práce.

„…měl jsem před sebou muže, který si pravidelně šamponuje koberec. Vzácná to bytost.“ str. 167

Poprvé se objeví výrazná zmínka o čarodějích z Výmarské univerzity a najde se a zase ztratí tajemný grimoár, 
který pochází z její knihovny.


Zdroj: http://zenoagency.com/wp-content/uploads/2014/01/Aaronovitch-PeterGrant-1to4-Blog.jpg


„Technicky vzato nemusíte mít tělo, abyste někoho uznali vinným z vraždy, ale detektivové mají vždycky lepší pocit, když skutečně najdou oběť – v tom jsou pověrčiví. Nikdo si navíc nechce představovat, že by mohl vyhodit čtvrt milionu a pak zjistil, že oběť žije v Aberdeenu s pojišťovákem jménem Douglas.“ str.16


Autor:

Zdroj: http://blog.martinus.cz/wp-content/uploads/2015/11/aaronovitch.jpg
Ben Aaronovitch

Co nenabral na kráse dohání svým spisovatelským umem. Bláznivé dítě šedesátek je držitelem ceny Hugo za nejlepší sérii, a to něco znamená. Skalní fanoušci ho mohou znát jako jedno z jmen, které se objevovalo celé dvě řady mezi tvůrci legendárního seriálu BBC Doctor Who. My ho ale známe jako autora městské ságy Řeky Londýna, kterou píše u sebe doma ve Wimbledonu, takže to má do centra Londýna, o kterém píše, jako by kamenem dohodil. A co víc, podporoval Andrewa Cartmela v napsání příběhu o vinylovém detektivovy. Úžasná knížka. Díky Bene!


„Střízlivý muž, který dlouho pracuje, pivo pije po půlpintách a umí vyměnit plenku.“ str. 15


Děj:

Vše začíná nevinně jednou zdánlivě banální dopravní nehodou, jenže pak je v lese nalezeno tělo ženy se zničenou tváří. Na to se v metru objeví muž, který si skočí pod vlak, a třetí mrtvola se pro změnu uvaří zevnitř. K tomu všemu se ztratí starý grimoár. A vše vede do jednoho věžáku.

 Do toho Peter a Lesley narazí na ruskou praktikantku, která stejně jako Nightingale nestárne a navíc, když se naštve, tak metá led.


Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/City_of_London_skyline_from_London_City_Hall_-_Sept_2015_-_Crop_Aligned.jpg/1200px-City_of_London_skyline_from_London_City_Hall_-_Sept_2015_-_Crop_Aligned.jpg


„Rozmar se u aristokracie nikdy netěšil velké oblibě. Všichni jsme se o to hrději hlásili k buržoazii. Ideální by bylo o nás smýšlet jako o pracující inteligenci jako jsou lékaři nebo právníci.“ str. 35

Kouzelní detektivové z Rozmaru musejí navíc ohlídat slavnostní sešlost Otce a Matky Temže a nastražit past na Muž bez tváře. A k tomu všemu se přestěhovat do záhadnýho věžáku, který navrhl jistý Stromberg, který měl a možná taky neměl něco společného s praktikováním magie. A zjistit co se tam vlastně děje.

V betonové džungli londýnského city Peter narazí na vílu, která je spojena se svým stromem, který roste na místě, kde by ho nikdo nečekal. A zabydlí se ve věžáku, kde zkrátka něco nehraje. Sousedi jsou podezřelý, architekt byl tak trochu divnej a ve sklepě někdo prováděl něco s podlahou.

Pátrání zavede Petera a Lesley až na anglický venkov, kde jen o vlásek uniknou smrti, hlavně díky včasnému a efektivnímu zásahu Nightingalea, který konečně ukáže, co v něm je.

„Na policejní práci je krásné, že můžete ukojit svou zvědavost, aniž se budete trápit s nějakou společenskou nepatřičností.“ str 44

„Bylo jedině dobře, že Postmartin má svůj vlastní výtisk, protože na lidi, kteří si dělají poznámky do knih pohlíží stejně, jako můj táta pohlíží na lidi, kteří zanechávají otisky prstů na povrchu vinylových desek.“ str. 182

Peter opět unikne o vlásek smrti, ale velké štěstí to není, protože hned potom přijde na řadu velká zrada.

Postavy:

Zdroj: http://img01.deviantart.net/499e/i/2013/018/7/
e/rivers_of_london__ben_aaronovitch__sketchdump_
by_dawnsio_ar_y_dibyn-d5rwuhc.jpg


Lesley Mayová


Peterova parťačka a další začínající praktikanta. Její magické schopnosti v ní probudila ošklivá kouzelná nehoda, po které se jí doslova rozpadl obličej a lékaři ho dávají pomalu dohromady. Teď bydlí stejně jako Peter v Rozmaru a zdokonaluje se v magii.

O Peteru Grantovi a Thomasu Nightingaleovi se dočtete v recenzi








„Francouzi tedy magii rádi neměli?“
„To snad ani ne. Oni zavřeli všechny univerzity. Byl to jeden z neblahých vedlejších účinků
Francouzské revoluce.“ str. 51

O knize:

Uznávám, že pro někoho můžou být Prokleté domovy o něco nudnější, ale ve skutečnosti nám jen zase víc zašmodrchali to naše rozvázané klubíčko. Všechno se zvrtne a my netušíme, co se bude dít dál, a hlavně jaké následky to bude mít pro Rozmar.

Co se ale musí Aaronovitchovi nechat je, že jedna skvělá hláška střídá druhou, kdy se mezi stránkami smějete a smějete. Ať už jde 
o popkulturně kuchařské odkazy kolem Jamieho Olivera a Hestona Blumenthala až po tradičnější všeobecné popichování hlavních postav.

Zdroj: http://neoluxor.cz/files/6/9780575132481.jpg


„Místo jako Bromley lidi jako já a můj táta nepovažují za Londýn, ale s vnějšími obvody se to má jako s příbuznými z manželčiny strany – ať se vám to líbí nebo ne, patří nějak k vám.“ str. 62


Aaronovitch si v tomhle díle pohrává s myšlenkou propojení magie s architekturou. Což nás zavádí dál do minulosti kouzelnického světa, 
o kterém stále skoro nic nevíme. To je na příběhu osvěžující, a hlavně neskutečně zajímavý, jen je škoda, že tohle téma Ben víc nevyždímal. Těch pár kapek mi rozhodně nestačilo.

Nezasvěcený čtenář bude nejspíš otrávený, ale my, co jsme s Peterem od jeho začátků víme své a s napětím očekáváme co přijde. Opět se dostaneme do fáze, kdy máme více otázek než odpovědí. Přesto jsme zase o krok dál.

Aaronovitchovi se zkrátka povedlo napsat další díl, který se opravdu dobře čte a navíc pobaví. Je vtipný, chytrý a v konečné fázi i docela napínavý.


 „Vysoce postavený vyšetřovatel se z vás stane, jen když máte diplom ze skepticismu, magisterský titul z nedůvěry a v životopise mezi svými charakterovými vlastnostmi uvádíte podezíravý šmejd.“ str. 70






Na konci čtenáře čeká šok! Ne ŠOK! A co hůř, někde hluboko v hlavě jste si celou dobu říkali, že se to stane.



Originální název: Broken Homes
Překlad: Milan Žáček
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 259
Rok vydání: 2017
Za mě: 7 ¾ z 10 




Žádné komentáře:

Okomentovat