středa 13. července 2016

Vesaliovo tajemství

Strach a smrt obchází Barcelonu. A tajemství z minulosti se pomalu derou na povrch.




„Stezka domněnky je krátká a schůdná, ale nikam nevede. Naopak cesta pokusu je zdlouhavá a bolestivá, avšak dovede nás k poznání pravdy.“ Galén

Stará pověra, smrt, tři tajemství, přátelství, láska, oddanost, věda a její pokrok. To je Vesaliovo tajemství.

Frankensteinovský motiv. Snaha o oživení mrtvého těla zesnulé lásky a elektřina jako životodárná síla. To je něco pro mojí dobrodružnou duši.

„Náročný barcelonský čtenář byl chtivý zpráv a deníky představovali nejlepší způsob, jak se k nim dostat.“ str. 30-31

Od začátku není nic, tak jak se na první pohled mohlo zdát. Kdo je vrah a kdo oběť? Dají se dávní milenci zase dohromady? Budou vůbec naši hrdinové ještě někdy šťastní?

Od přečtení prvních řádků vás Vesaliovo tajemství pohltí. Najednou cítíte na kůži teplý barcelonský vzduch a s napětím se vám chvěje ruka při každém otočení stránky.


Zdroj: https://toisondegrafito.files.wordpress.com/2013/02/vesalius-spierenman.jpg

„Kdybyste opravdu někdy jednal s mým otcem, tak byste věděl, že novináři pohrdal. Noviny považoval za sprosté hanopisy, schopné nejhorších pomluv. Domníval se, že slušní lidé by neměli listovat ani týdeníkem. Nikdy by s někým od novin neprohodil ani slovo.“ str. 41


Děj:

Píše se rok 1888 a v Barceloně vrcholí přípravy na Světovou výstavu. Do toho ve městě řádí šílený vrah. Novinář čeká na svého sólo kapra, ztracený syn se vrací domů a student medicíny touží potom, stát se chirurgem.

Ženy mizí bez jediné stopy. Jejich zohavená těla po několika dnech vyvrhne moře a barcelonská policie si absolutně neví rady a snaží se vše zamést pod koberec. Brutalita vražd jim ale tento plán hatí. Do toho všeho začne strkat svůj nos místní novinář Fleixa, kterému sekunduje syn zesnulého lékaře Daniel Amat.


Zdroj: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUci_lp16z_8IKZ3n8B1HqHBG8SrW53vI6q_FxD7diKPNjI9rkS6i-ahKaXXXKV358kY9wQj9oSlTRuDo2JS8vyJfXvWZALzg75d3E3uxmofQprJaTIUSqbEAo9efxhxkowDQnUYA9-jw/s1600/vesalius.jpg


„Onoho dne odpočívala se zavřenýma očima. Ve tváři měla uvolněný výraz vzdálený všemu, co by mohlo rušit její klid. Mezi ní a světlo se postavil stín. Byl to muž. V jeho očích se na okamžik kmitl letmý soucit a pak, rychlým pohybem zvedl paži a v ruce se mu zablýskala ostrá čepel. Nůž proťal vzduch a zanořil se do Mariiných prsou. Přesným řezem otevřel širokou průrvu vedoucí až k břichu. Následně dvakrát řízl do stran. Brázdy masa vymalovaly na ženině hrudníku strašlivé písmeno ypsilon, prsy visely po stranách. María nekřičela. Nikdo nevolal o pomoc. Kolem se naopak ozval užaslý šum, který přerušil až vážný hlas muže s nožem v ruce.“ str. 50


 Oba muži jsou totiž přesvědčeni, že smrt doktora Amata a těch mladých dívek spolu souvisí. Daniel se pomalu ponořuje do událostí, které následovaly poté, co z Barcelony před lety utekl a zjišťuje, že jeho otec se stal úplně jiným člověkem, než kterého znal.

Na scéně se také objeví tajemný ztracený rukopis Liber octavus od známého Andrease Vesalia, který údajně ukrývá největší tajemství medicíny. Naši hrdinové spolu se studentem medicíny Pauem rukopis nakonec objeví a rozluští.



Zdroj: http://www.wga.hu/art/m/mierevel/anatomy.jpg


„Pitvy byly atrakce a povolení účastnit se jich měli všichni, dokonce i publikum z řad veřejnosti.“ str. 50

Během honby  za pravdou se Daniel opět setká se svou dávnou láskou a není si vlastně jistý, co po letech cítí. V Anglii má nový život, práci, snoubenku, ale v Barceloně má lásku svého života.

Jak už to bývá, vrahem je člověk, který vás překvapí, ale jen napůl, protože pak si řeknete, že vás to mělo napadnout hned.

„Nedržte se jen lékařských knih. Hranice vědy určujeme my. Používejte mozek, pokud vám ještě nějaký zbyl.“ str. 60

Postavy:

Pau Gilbert

Mladý a nadějný student medicíny Pau Gilbert se snaží, co nejrychleji dostudovat a věnovat se svému osudu lékaře, jenže se mu to nedaří tak, jak by si přál.  Znepřátelí si jednoho ze svých nejnamyšlenějších spolužáků a do toho všeho ho začne obtěžovat bývalý sluha jeho otce a hrozí, že vyzradí jeho tajemství.

„Měl rád otázky bez odpovědí a instinkt mu napovídal, že za tím vším se skrývá další dobrý příběh.“ str. 89

Daniel Amat

Daniel Amat. Muž, který před šesti lety utekl z Barcelony a teď se vrací na otcův pohřeb. Objevuje zde novou pravdu o tom, co se vlastně stalo v osudný večer. Nalézá nové přátele a snaží se vyznat ve svém vlastním srdci.

„Možná byste měl vzít pár lekcí toho nového anglického sportu, velice oblíbeného na tamějších univerzitách, myslím, že mu říkají box.“ str. 188

Bernat Fleixa

Bernat Fleixa je novinář nebo spíš v současnosti pisálek, který miluje kurvu. Dřív patřil mezi špičku barcelonského novinářského žebříčku, ale dnes už je jen zadlužená troska. Fleixa je gambler a spiťar a nakonec se ukáže jako dobrý přítel a milující muž, který tratí to jediné, na čem mu kdy záleželo.

„V Ravalu nebylo nic pomíjivějšího, než krása.“ str. 273


Vedlejší, ale přesto důležité postavy:

Irene

Irene je Danielova životní láska, která po celou dobu děje skrývá své nejcennější tajemství, kvůli kterému si dokonce vzala násilníka a hrubiána, jen aby ho uchránila. Rozkmotřila se s otcem a snažila se zapomenout na svou životní lásku. Nakonec pomůže Flexovi k fantastickému článku a naposledy se rozloučí s Danielem.

„… kostra medituje o vzkříšení, přičemž prohlašuje, že mistrovská díla ducha jsou stejně smrtelná, jako duch sám.“ str. 323


Zdroj: https://rylandscollections.files.wordpress.com/2012/06/jrl020553tr1.jpg


„Potřeboval jsem dělat pokusy, to je všechno. Tak se dělá pokrok ve vědě.“ str. 422


Dolors

Fleixova životní láska, která se o něho postarala pokaždé, když to potřeboval a nakonec poskytne přístřešek i nebohému Pauovi, který bude potřebovat pomoc. Přestože je naprosto úžasná a svá, nedočká  se svého vysněného života.


„Vesalius svým výzkumem předběhl pokrok o tisíc let. Proto ho pronásledovala inkvizice. Jako nový Prométheus vytrhl bohům z rukou jejich dar života.“ str. 422


Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Vesalius_Fabrica_portrait.jpg


Vesaliovo tajemství jsem si pořídila na doporučení a rozhodně mě nezklamalo. Naopak jsem z něj byla nadšená a hltala každou stránku. Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale to bylo dané tím, že jsem předtím žila a dýchala Jiskrou v popelu.

Moc se mi líbil popis Barcelony, kdy jsem mohla zavzpomínat na svůj Erasmus pobyt tam a zase na chvilku být na starých, dobře známých místech.

Autor: Jordi LLobregat
Překlad: Lada Hazaiová
Nakladatelství: Host
Počet stran: 455
Rok vydání: 2016

Za mě 8 z 10







2 komentáře:

  1. http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/09/takasi-hiraide-kocici-host.html

    OdpovědětVymazat
  2. http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/09/takasi-hiraide-kocici-host.html

    OdpovědětVymazat