středa 19. dubna 2017

Slib přátelství a úzkost z lidského bytí i nebytí

„V dálce na vrcholu kopce Montjuïc, se vypínal temný hrad, jako přízrak číhajícího dravého ptáka, jenž ostřížím zrakem přehlíží město pod sebou.“ str. 267





Barcelona, zima a příběh, který je téměř starý jako lidstvo samo. Láska, nenávist, touha po moci, nezlomné přátelství, nové začátky a útěk z vězení, ze kterého nejde utéct. Ano podobnost s příběhem hraběte Monte Christo tu bije do očí, ale na atraktivitě příběhu to neubírá.

S Nebeským vězněm jsem se vrátila do města, které je mi dobře známé. A k postavám, se kterými se už nějakou dobu potkávám.

„Vždy jsem věděl, že se do těchto ulic jednou vrátím, abych vyprávěl příběh muže, jenž přišel o duši i o jméno mezi stíny tehdejší Barcelony pohroužené do neklidného spánku za oněch popelavě šedivých časů plných ticha. Tyto stránky jsou psány ohněm, pod záštitou města zatracenců.“ str.7


Zdroj: http://photo500x500.mnstatic.com/cead6dc1f239ae79767eebddf816fae3/montjuic-castle.jpg


Volnější pokračování Stínu větru, plné známých postav. Tentokrát se ale blíže seznamujeme s Fermínem, který byl vězněm pod Montjuïckým hradem. Přesto se nám nečekaně odkrývá další mnohem temnější příběh, na který se málem zapomnělo, a kterým měl zůstat minulostí. 

Tajemství, které ovlivní nejeden život.

Prostřednictvím knihy se dozvíme víc o temné historii Barcelony, o hrůzách, které nastaly, když v čele Španělska stanul Franco. Získáme nový pohled na tuto zemi. Na její utrpení 
a beznaděj.

Zjistíme, že nejděsivějším místem v Barceloně byla právě pevnost Montjuïc.

„Poněkud mě znepokojoval způsob, s jakým tento podivný zákazník hodnotil a odhadoval cenu úplně všeho, až se zdálo, že pohledem oceňuje i vzruch, který dýcháme.“ str. 18

Autor:
Zdroj: http://arablogs.catedu.es/arablogs/repositorio/958/carlos_ruiz.jpg

Carlos Ruiz Zafón



Carlos je katalánský spisovatel, novinář a scénárista. Jeho nejslavnějším románem se stal Stín větru, který ve světě způsobil šílenství zvané zafónománie. Na ten pak navázaly Andělská hra a Nebeský vězeň.

Dětství prožil v Barceloně, ale v současnosti žije v Los Angeles, kde píše scénáře. Dřív psal do novin, jako jsou El Pais nebo La Venguardia. Jeho první román se jmenuje Kníže z mlhy, který napsal, když mu bylo dvacet sedm let.



„…budeš se mnou sdílet zlobu a žízeň po pomstě.“ str. 280


Děj:

Nebeský vězeň je jednou z knih, které napsal Julián Carax. Hrdina románu Stín větru. Ale Vězeň není o Caraxovi. Je o slibu, který dal jistý Fermín Romero de Torres svému pološílenému příteli Davidu Martínovi v době, kdy byli oba vězni pod Montjuïckým hradem.

Vše se zdá být na dobré cestě, Fermín se má ženit a jediným vážným problémem jsou doklady, které mu chybí. Oficiálně je pro úřady mrtvý. Jenže jednoho dne do knihkupectví Sempere a synové vejde cizinec, který si koupí knihu Hrabě Monte Christo a otevře příběh, který měl zůstat zapomenutý. Fermín se vrací do minulosti, která je úzce spjata s rodinou Sempere.

„…díky neopakovatelné nahodilosti barcelonského půdorysu stál v těsném sousedství jednoho z nejvýznamnějších operních domů staré Evropy jeden z nejsešlejších a nejzkaženějších nevěstinců z celé severní polokoule.“ str. 21

„…města nemají svou paměť a k tomu, aby ji udržela živou potřebují někoho, jako jsem já, vědec, který není vůbec roztržitý.“ str. 218



Photo by UŠI


Náhodné setkání Fermína a Daniela nebylo tak náhodné. Fermín zde odhalí svému nejlepšímu příteli a chráněnci celý svůj životní příběh, který je velmi úzce spojen s ním samým.

Mezitím vším si prochází Daniel menší krizí, která se vyřeší sama, ale nakonec se ukáže, že největší obavy Fermína Romera de Torres se naplnily a Daniel se stal středem zájmu velmi nebezpečného muže, který ovlivnil jeho život ještě předtím, než si toho byl mladý knihkupec vědom.

„V budoucnu budou všechny romány černé, protože jestli v druhé půlce tohoto řeznického století bude převládat nějaký pach, pak to bude pach falše a zločinu, a to je jenom eufemismus.“ str. 34

„Ostatní ustoupili stranou a orchestr začal hrát to nejsmutnější bolero, které kdy bylo složeno.“ str. 260


Zdroj: http://s3.amazonaws.com/
photo.goodreads.com/books/1335994402l/13623012.jpg


Postavy:

Daniel Sempere

Z Daniela je už dospělý, ženatý muž a otec. Žije si zdárně svůj spokojený život v knihkupectví Sempere a synové. Jenže, nic není tak růžové, jak se může zdát. Po nalezení tajného dopisu propadne žárlivosti. A co hůř, zjistí, že celá jeho minulost, jeho životní příběh byl lží. A teď ho čeká cesta, která může ohrozit Daniela samotného i jeho rodinu.

„…dny bez smyslu plynou a otupují duši.“ str. 80

„Na tomhle světě se odpouští všechno kromě toho, když někdo říká pravdu.“ str. 89

„Nevěříte-li romanopisci, komu tedy důvěřujete?“
str. 112

Fermín Romero de Torres

Nebeský vězeň je příběhem, který nám odhalí celou historii Fermína Romera de Torrese. Bezdomovce, špiona, vězně a přítele. Fermín se má ženit, ale protože byl před lety prohlášen za mrtvého, nemá doklady. Ty mu s menší lstí a velkou pomocí získá právě Daniel.






„Barceloňané, kteří se ocitli v pasti a prožívali nejtemnější noc svých dějin, raději nechtěli zvednout zrak k nebi, aby nemuseli rozeznat obrys věznice tyčící se na kopci.“ str. 67


O knize:

Příběh Fermína a jeho cesty k Danielovi čtenáři rozšířil pohled na celý příběh, který se nám začíná rozvětvovat jako ovocný strom. Autor nám dává spoustu odpovědí, ale to by nebyl Zafón, aby během toho všeho nevyvstaly nové otázky. Jestli jste si mysleli, že nic není jako životní příběh Juliána Caraxe, tak se seznamte s Davidem Martínem a Isabellou Sempere. To díky nim vyvstanou další, naléhavější otázky, které vám bodu vířit hlavou. A kdo ví, kdy se Carlos dokope k dopsání dalšího dílu.

 „Kněz se na něho díval, jako by skrz jeho slova viděl.“ str. 168


Zdroj: http://www.carlosruizzafon.co.uk/wp-content/uploads/2014/10/1024.jpg


Tady nám Zafón totiž odkryje krutou minulost a my zjistíme, že spisovatel Carax nebyl jedinou tragickou postavou této katalánské série. Možná, že na první pohled se tváří Nebeský vězeň jako červená knihovna, ale úzkost a zoufalost z lidského bytí z jeho stránek doslova sálá. A i když nedosahuje takové úrovně jako jeho mnohem slavnější předchůdce, stojí za to si ho přečíst.

„Žebrák, stín, postava, které si nikdo nevšímá a které se každý pohledem vyhne. Fermín, můj ochránce a přítel.“ str. 189

Pomalu a nenápadně se v knize propojuje děj Stínu větru a Andělské hry. A je pravda, že si nejsem úplně jistá, jestli člověk, který nečetl před Nebeským vězněm jednu z těch dvou knížek, se nebude ztrácet. Přeci jen jsou tam letmé zmínky o Caraxovi i Martínovi.

Zafón se přesto opět projevil jako mistr vypravěč, který svého čtenáře během celé knihy napíná a překvapuje. Tentokrát nám nabídl zápletku hodnou Juliána Caraxe. A samotný konec Nebeského vězně nám slibuje ještě napínavější pokračování.

Na Nebeského vězně byl mělo navázat Pohřebiště zapomenutých knih. Nic nikdy nebude jako Stín větru, ale to ještě neznamená, že by ty další knihy byly horší. To nejsou, jen jsou jiné. A já se obávám, že už nikdy nebudu zcela objektivní, co se této série týče.

Na konci tohoto dílu se musíme ptát, jestli se Daniel nestane další tragickou postavou, která ztratí úplně všechno. A to je důvod, proč se s nadšením vrhnu na poslední díl. Snad brzy vyjde.

 „Mezi náhrobky se zvedal mírný vítr, muže po tváři pohladí dech prokletí.“ str. 286


Photo by UŠI


Originální název: 
El Prisonera del Cielo
Autor: Carlos Ruiz Zafón
Překlad: Athena Alchazidu
Rok vydání: 2013
Počet stran: 288
Za mě: 7,5 z 10


Žádné komentáře:

Okomentovat