pátek 9. června 2017

Čarodějův učeň a šeptající podzemí

Jak si čarodějův učeň Peter Grant poradí s novou výzvou? Dokáže obstát v další zkoušce?

Po Řekách Londýna a Měsíci nad Soho je tady v pořadí třetí případ konstábla Petera Granta.





„Cenou za přehnané uplatnění magie je těžká mrtvice, to pokud máte štěstí, nebo smrtelné aneurysma mozkové tepny, když štěstí nemáte. Fakt, že před nástupem magnetické rezonance bývala prvním varovným příznakem nadužívání náhlá smrt, je jedním z mnoha důvodů, proč se magie nikdy ve větší míře nestala oblíbeným koníčkem.“ str. 18–19

 I když se jedná o městskou fantasy, tak je to taky detektivka. A jako správná detektivka i tahle začíná vraždou, 
a to rovnou na Baker Street.

Peter narazí na nové známe pod Londýnem a na malý okamžik v Rozmaru ubytuje vděčného jedlíka, 
kterej s chutí sní všechno, co Molly uvaří.

„Metropolitní police z nějakého důvodu nemá standardizovaný formulář pro duchy,
takže jsem ho musel narychlo splácat v excelu.“ str. 20



Zdroj: https://obalky.kosmas.cz/CreatorCovers/49508.jpg

Autor:

Ben Aaronovitch

Co nenabral na kráse, dohání svým spisovatelským umem. Bláznivé dítě šedesátek je držitelem ceny Hugo za nejlepší sérii, a to něco znamená. Skalní fanoušci ho mohou znát jako jedno z jmen, které se objevovalo celé dvě řady mezi tvůrci legendárního seriálu BBC Doctor Who. My ho ale známe jako autora městské ságy Řeky Londýna, kterou píše u sebe doma ve Wimbledonu, takže je stále blízko víru Londýnského dění.


„Metropolitní policie zaujímá k vyšetřování vražd velmi přímočarý postoj, není jí vlastní instinkt detektiva ani rafinovaná logická dedukce soukromého čmuchala.“ str. 33


Děj:

Na stanici metra Baker Street je v kolejišti nalezena mrtvola mladého Američana. Nikdo neví, jak se tam dostala ani kdo ho zabil. A pro klasické vyšetřovatele je tu ještě jeden problém. Byl zabit střepem, který vykazuje magické cosi, což znamená, že jde o případ pro Thomase Nightingalea posledního praktikujícího čaroděje v Anglii a jeho učně konstábla Petera Granta. To ale není všechno, mladík je syn amerického senátora, a senátor chce za každou cenu vědět, kdo je vrah. 

Tenhle případ se nehodí ani naší kouzelnický partičce, která má mnohem důležitější úkol. Zjistit, kdo je tajemný Muž bez tváře. V rámci efektivní vyšetřovací logistiky se vydává Nightingale po stopách tajemného černokněžníka a Peter se musí popasovat s nástrahami, které si na něho připravila londýnská podzemka, které bude ve ztrpčování jeho práce sekundovat mladá a ctižádostivá agentka FBI, která má zjistit, co se oběti vlastně stalo.



Zdroj: http://gophotolondon.com/wp-content/uploads/2014/08/baker-street-station-5.jpg


„Já byl vždycky ten typ člověka, co žije danou chvílí. Jsem kobylka, a ne mravenec. 
Co se stane za pět minut?“ str. 71


Peter to opět nemá jednoduché. Během svých dobrodružství se seznámí s lidmi, kteří strávili celý svůj život v podzemí, šeptají, zakládají si na vzájemných dotecích a znají tajemství kouzelného vypalování hlíny. A jak už se stává tradicí, málem umře.

„Nightingale a Rozmar nějak proplouvali současným světem a na hladině je držela vzájemně propojená sestava ujednání a tichých dohod z nichž celá řada, jak jsem si byl jistý existovala jen v Nightingalově hlavě.“ str. 108



Postavy:

Zdroj: https://starlingnest.files.wordpress.com
/2015/08/20150824_1720511.jpg



Peter Grant

Mladý nadějný konstábl a čarodějův učeň, který je relativně zaběhlý v kouzelnické londýnské společnosti. Zná se s Řekami Londýna, měl pletky se ženou, která přestala stárnout ve 40. letech a unikl o vlásek smrti. A mezi tím vším se učí řecky, latinsky a občas se přiučí i nějakou tu novou kouzelnou formulku.

„Seš strašnej suchar. Člověk by si myslel, že polda, co je zároveň čaroděj, bude zajímavější. Harry Potter nebyl takovej suchar. 
Vsadím se, že i Gandalf by tě přepil.“ str. 135









Zdroj: http://orig01.deviantart.net/a1e9/f/2015/098/8/2/t
homas_nightingale__and_a_werelight__by_guardy-d8oyqe5.png



Thomas Nightingale

Poslední praktikující čaroděj v Anglii, nebo si to aspoň myslí. Nestárne, nekleje, chodí elegantně oblečený a pátrá po Muži bez tváře. Skoro nic o něm nevíme, jen že bojoval ve Druhé světové válce, kde přišel o všechny kamarády.

Je jedním z posledních pravých anglických gentlemanů, a navíc umí čarovat.

„Nechte policisty pět minut v nějaké místnosti a začneme šmejdit v šuplících, ať jsou zamčené, nebo ne. Je to přirozený zlozvyk.“ str. 155




O knize:

Nemá cenu zastírat, že na třetí díl fantasy ságy ze světa Petera Granta jsem se těšila jako malá holka. Čekání bylo nesnesitelný, a když už jsem se konečně dočkala a běžela do knihkupectví, tak jsem byla jako dítě, který dostalo hračku, po který toužilo jako po ničem v životě.

Měsíc nad Soho byl pro mě o něco lepší, to ano, ale i tak jsem si na Šepotu podzemí našla to svoje.

Šepot podzemí nabízí čtenáři pohled na současný Londýn a hned několik případů najednou. Aaronovitch je úžasnej v tom, že když vám popisuje Londýn, připadáte si, že po něm chodíte s Peterem, a to se mi na téhle sáze líbí asi ze všeho nejvíc. Hned bych vyrazila na trhy na Portobello Road a hledala bych tam stánek s kouzelnou keramikou. Londýn je na stránkách téhle knihy zkrátka živý a hmatatelný. 
Co víc si může čtenář přát? 

„Samopal Sten patří k oněm ikonickým produktům britského designu, jako jsou třeba ještě auta Mini nebo mapa londýnského metra, z nichž se stali reprezentanti celé éry.“ str. 180


Zdroj: http://media.novinky.cz/850/148505-original1-bra4z.jpg


Aaronovitch ve svém třetím pokračování lehce navazuje na předchozí díly a postupně svazuje volné konce a rozvazuje nebo zamotává nové. Nikdy nevíte, co se stane v další kapitole a co hůř, po konci Měsíce nad Soho se děsíte, jakýho cliffhangera si na vás připravil tentokrát.

Autor se opět projevil jako výborný vypravěč, který svého čtenáře nezklame, naopak ho navnadí na další díl. Šepot podzemí začal velkolepým začátkem a gradoval až do konce. A k tomu všemu byl okořeněn pořádnou dávkou anglického humoru.

Šepot podzemí naplnil mou touhu po dobrodružstvích, pobavil, a hlavně mě opět vrátil na místa, která znám.


„Proto je magie ještě horší než kvantová fyzika. Je to kvůli tomu, že i když oboje ukazuje prostředník zdravému rozumu, ještě jsem nezažil, aby se přede mnou objevil Higgsův boson a zkoušel se mnou zapříst rozhovor.“ str. 208

Originální název: Whispers Under Ground
Překlad: Milan Žáček
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 276
Rok vydání: 2016
Za mě: 8 z 10



2 komentáře:

  1. Hned mě zaujala samotná obálka a když se přidá tvoje recenze tak to je pecka!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Je to úžasnej příběh a já už se těším na konec léta, kdy vyjde Záludné léto. Úplně vidím, jak z toho budu šílet.

      Vymazat