pátek 4. března 2016

Rodina, čest a povinnost "1. kapitola"

     Její mrtvé tělo bezvládně leželo na kočičích hlavách. Černé havraní vlasy měla slepené zaschlou krví. Při pohledu z věže, ze které spadla, vypadala jako hadrová loutka, kterou někdo odložil. Byl úplněk a ona trpělivě čekala, až jí někdo najde.

Zdroj: http://img.ihned.cz/attachment.php/440/33147440/aiotu4BILNOjkl6PWcefghpqSTUw29Am/knihy.jpg


     Vilém Otakárek byl vysoký elegán s aristokratickými rysy. Muž, který budil respekt, aniž by musel promluvit. Vždy chodil elegantně oblečený. Jeho poznávacím znamením byl bílý oblek s hnědými proužky, klobouk, vyřezávaná vycházková hůlka se slonovinovou hlavicí ve tvaru lví hlavy a jeho hustý až rezavý knírek.
     Jeho bystré zelené oči stále pozorovaly okolí. Nikdo neměl nejmenší šanci v okamžiku, kdy se tento bystrý muž objevil na místě činu. Bylo více či méně jasné, že odhalí vraha.
Jeho věrným společníkem a naprostým kontrastem mu byl jistý Jeroným Beránek. Malý podsaditý muž s pleškou ověnčenou vlasy barvy soli a pepře. Skřipcem na nose a lehce nechápavým pohledem vodnatých očí byl vždy věrným, sic komickým přítelem.
     „Nastal čas si oddychnout od Pražského ruchu a vydat se někam do lázní, co si o tom myslíš Beránku?“ Muži kráčeli bok po boku podél Vltavy směrem k Rudolfinu.
     „Viléme, už delší dobu se ozývá mé revma. Lázně zní jako dobrý nápad. Co si o tom ale myslí Kavka? Někdy mám pocit, že z tebe chce vší tou prací sedřít kůži.“
Vilém se srdečně zasmál. „Kavka se chce jen vyvarovat toho, že se zase seberu a někam se odjedu opíjet.“
Bylo to poprvé, kdy se zmínil o svém útěku do Paříže. Vilém nikdy nebyl muž, který by propadal svým emocím, až do toho osudného dne roku 1920.
     „Tak co si o tom myslí?“
     „Sama mi to navrhla s tím, že tam pojedeme všichni tři.“ Jeroným skoro zakopl na rovince.
     „Cože, to myslíš ty, já a ona?“ v jeho hlase zaznívala obava. Už delší dobu si dělal na Kavku zálusk.
     „Ano, myslím.“ V jeho hlase mu znělo pobavení.


     Jako každé ráno si byla i dnes Otýlie pro čerstvé bylinky do odpoledního čaje. Bylo krásné ráno a tak to vzala cestou kolem staré opuštěné věže, která stála na konci městečka. Nikdo neví, kdo jí postavil. Stala se kuriozitou pro okolí, místem, kde si hrály děti a po nocích se v ní scházeli milenci. Byla jako vytržená z knížky, s malým nádvoříčkem z kočičích hlav.
Otýlie už přemýšlela nad tím, co uvaří k obědu, aby si její jediná neteř pochutnala, dokud ještě sdílí stejnou domácnost s ní a svým otcem.
     Už z dálky si Otýlie všimla čehosi podivného pod věží. Byla příliš daleko, aby byla přesně schopná určit, co se to tam povaluje.
     Když byla už dost blízko, její oči poznaly mrtvé tělo její drahé neteře. Upustila proutěný košík a běžela k mrtvému tělu. Hrůzný vzlyk se jí dral z hrdla. Padla na kolena a srdceryvně plakala nad navždy mladou Elvírou.


     „Pane Otakárku, vše jsem již zařídila. Máme zamluvené tři lístky na vlak do Lázní Smír. Jede nám to zítra v devět hodin z Wilsonova nádraží. Ubytovaní budeme ….“ Vilém zvedl ruku.
     „Já vím, Kavko. Děkuji, že jste vše zařídila. Zítra ráno na nádraží. Pro dnešek je to vše, už můžete jít.“ Sundal si klobouk a pověsil si ho i s holí na věšák, rozepnul si sako a usadil se do starého koženého křesla, které při tom zaskřípalo.
     „Takže lázně, to zní dobře, že Kavko?“ Beránek byl v přítomnosti Kavky vždy tak trochu nervózní.
     „Přirozeně. Jsou to lázně. A pro vás jsem slečna Adamová“. Odsekla, oblékla si kabát, vzala kabelku a bouchla za sebou dveřmi.
     „Já té ženské nerozumím. Jednou se tváří, že mě miluje a jednou mě zase probodává pohledem.“ Nalil sobě a svému příteli sklenku něčeho ostřejšího a sedl si do protějšího křesla. Vilém si promnul unavené oči, vzal si sklenku a jedním mohutným lokem ji vyprázdnil.
     „To je jednoduché, konečně jí řekni, co k ní cítíš. Roky čeká, až jí požádáš.“ 
Beránek se lehce pocintal whiskey.
     „O co jí mám požádat?“ Vilém se jen opřel do křesla a pozoroval svého natvrdlého přítele, který si dokonale šlapal po štěstí s jeho sekretářkou.


     Alexandr seděl v křesle, nevnímal co se kolem něj děje, dokud ho Adina nevzala za ruku a neodvedla ho do jeho pokoje. Poté, co nervově zhrouceného muže uložila, vrátila se do pracovny svého pěstouna.
     Egon Bayer byl muž mnoha zásad. To nejdůležitější pro něj vždy byla čest rodiny. Egon nebyl zlý člověk, jen za ta dlouhá léta zchladl. Jeho žena již dva roky žila v Neapoli a jednou za čas napsala dopis s tím, že jí došly peníze.
     Adina za sebou zavřela dveře a čekala. Egon vypustil ze svých plic doutníkový dým.
     „Je to bábovka. Takhle se zhroutit. A to jí ani nemiloval.“ Pohrdání ve svém hlase se ani nesnažil skrýt. ¨
     „Křivdíš mu. Je jen citlivý.“
     „Citlivý?“ Zakřičel. „Mám dva syny a ani jeden není hoden toho, aby po mě převzal tento hotel. Jeden je karbaník a opilec a ten druhý slaboch.“ Zoufalství v jeho hlase rezonovalo.
     „Už se ví, jestli to byla vražda nebo nehoda?“ zeptala se ledabyle mladá žena.
     „Podle důkazů jí z té věže někdo shodil.“
     „Chudinka. Neměla jsem jí ráda, ale tohle si nezasloužila.“ Egon se na ní zostra podíval a viděl v její tváři čistou upřímnost.
     Sebrala odvahu a pokračovala „Víš, že byla zamilovaná do našeho poslíčka?“ Pěstoun se k ní otočil zády. Chvíli bylo ticho, ale pak jen zabručel na souhlas.
     „Nemohl to být on. Vždyť si měla vzít Aleka.“ Egon se prudce otočil „To je nesmysl. Félix je hodný kluk. Nikdy by jí nezkřivil ani vlásek. Moc dobře věděl, kde je jeho místo.“


     „Vítejte v hotelu Bílý jeřáb.“ Uvítal recepční nové hosty. „Vaše pokoje jsou v druhém patře. Zavazadla vám odnese náš pikolík a vy si mezitím můžete zajít na malé občerstvení do hotelové restaurace“.
     Trojice se tedy vydala směrem, který jim žoviální recepční ukázal. Vybrali si stolek pro tři u okna s výhledem na točící se řeku. Objednali si kávu a zákusky. Chvíli se bavili o tom, jak je Smír krásné místo. Pak zase o tom, jak rychle jim utekla cesta vlakem. No a nakonec řešili, co budou dělat zítra.
     „Z cesty, kde je? Musím ji vidět.“ Restaurací se ploužil mladý, docela pohledný, ale opilý muž.
     „Prosím, pane Ludvíku. Máme tady hosty.“ Žoviální recepční se snažil, seč mohl opilce odtáhnout do recepce. V tom mu přiběhla pomoci mladá dívka.
     „Ludvíku prosím, teď ne. Elvíra je mrtvá.“ Muž se po těch slovech přestal zmítat a v klidu s nimi odešel. Po mladé ženě, která na něj promluvila, sjel pohledem.
     „To se mi snad zdá. To nebudeme mít klid ani tady.“ Postěžovala si Kavka.
     „Doufám, že se do toho nehodláte míchat Viléme.“
     Vilémovi jiskřily oči. „Ovšem, že ne.“



     Ludvík seděl před svým otcem. „Na tebe snad nikdy nebude spoleh. Copak se musíš i po ránu ožrat jako doga?“
     Starší ze synů vzhlédl. Z náprsní kapsy si vytáhl stříbrné cigaretové pouzdro, jednu si vytáhl a zapálil si.
     „Drahý otče, já jsem opilý životem.“
Egonovi žhnuly oči vztekem nad drzostí jeho syna. Chystal se mu vyčinit jak je nemožný, neschopný a zbytečný. Nadechoval se, když v tom se vrátila do pracovny Adina.
     „Je tu ten pražský detektiv. Sedí dole se svými společníky. Chtěl si s ním mluvit, až přijede.“
     Egon se jen nerad vzdálil, ale sám dobře věděl, že jsou důležitější věci než jeho zhýralý syn. „Později si to spolu vyřídíme.“ Narovnal svá mohutná ramena a odešel. Nechajíc oba mladé lidi o samotě.
     Ludvík chvíli pokuřoval cigaretu, pak se otočil na Adinu.
     „To musíš být ráda. Konečně máš Aleka pro sebe.“ V jeho hlase zaznívala hořkost. Mladá žena se na něho znechuceně podívala. „Sám dobře víš, že to není pravda. Je tak zranitelný. Jako mládě.“
     „A ty se o něj tak dobře staráš. Jako jeho nastávající.“
     „Je jako můj mladší bratr.“ V jejím hlase zazněla výčitka.
     „Ano. Náš mladší bratr. A co jsem já? Tvůj starší bratr?“ Zvedl se ze židle. Nemotorně k ní přistoupil. Cestou uhasil nedokouřenou cigaretu. Vzal mladou ženu za ruce.
     „Škoda, že tvá láska patří mému zženštilému bratrovi.“
     „Tak to není.“

     „Mě už jen zbývá se opíjet a doufat, že zhynu dřív, než světlo světa spatří vaše děti.“ Políbil jí ruce a odešel.





Žádné komentáře:

Okomentovat