pondělí 18. dubna 2016

Starý filmy

Miluju starý hollywoodský filmy. Ten styl, atmosféru a kouzlo. Ať už jde o noirovky nebo o muzikály s Fredem Astairem (jo je to tak, přiznávám se, že zbožňuju filmy s Fredem Astairem). A do toho všeho ten krásnej černobílej svět.


Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/02/20th_Century_FOX_Television.jpg

Všechny ty hvězdy stříbrného plátna a jejich hvězdné obrazy. Jejich příběhy, tutlané skandály a v neposlední řade móda. Bože to bylo něco! 30. a 40. léta minulého století byly rájem (jen v Hollywoodu, já vím). Byla to krásná doba plná elegance. Všechno mělo šmrnc i prachsprosté pokuřování cigarety.


A pak se to stane! Ta chvíle, kdy sedíte a na plátně se objeví logo 20. Century Fox a k tomu ta úžasná znělka, kterou znáte a milujete už od dětství. Aaa!!!

Zdroj: http://www.foxmovies.com/images/about/20th_Century_Fox_first_logo.jpg


Muži elegáni, ženy vamp. Naivita a rafinovanost. Krása zvukového filmu, technicolor. Velká 5 a malá 3.


Zdroj: http://a4.files.biography.com/image/upload/c_fit,cs_srgb,dpr_1.0,h_1200,q_80,w_1200
/MTE4MDAzNDEwNDU3MjMyOTEw.jpg

Staré filmy jsou něco jako příběh za příběhem. Jsou opředeny jistou mystikou a kouzlem, které stále přetrvává i v 21. století.

Ležérnost Humphreyho Bogarta, rafinovanost Rity Hayworthové a rošťácká lehkovážnost už zmíněnýho Freda Asteira a Ginger Rogersové.

Pojedete na prázdniny v Římě a posnídáte u Tiffaniho s Audrey Hepburnovou. Protančíte se světem valčíku s Ginger a Fredem. Budete stát vedle Clarka Gablea během války Jihu proti Severu. Oslní vás Kleopatra a budete se bát Virginie Woolfové. Sejdete se v Casablance s Ingrid Bergmanovou. A profesor Higgins vás naučí vyslovovat My Fair Lady.


Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Astaire,_Fred_-_Daddy.jpg


Díky těmhle filmům se můžete vrátit v čase. Užívat si! Zasnít se! Propadnou kouzlu Hollywoodu v jeho pravé podobě.


Na chvíli se vrátíte do úžasné doby, kdy film objevoval svůj potenciál. A ještě existovali pravé filmové hvězdy.



Žádné komentáře:

Okomentovat