středa 27. července 2016

#10 VÝZNAMNÝCH ŽEN SVĚTA

Co v dnešní době dělá ženu významnou? Co jí dělalo významnou před padesáti, sto nebo dvě stě lety? Jak určit, která je výjimečná a která není. Jednoduše. Nějak. Všechny jsme výjimečné a něčím pro někoho významné a důležité. Jsme matky, sestry, dcery, přítelkyně, manželky, babičky nebo jen kamarádky. A přesto jsou mezi námi takové ženy, které přeci jen vyčnívají. Uspěly ve světě mužů a dokázaly, že genderové rozdíly se dají bourat jako domeček z karet. Stačí jen fouknout.


Zdroj: http://sourcefed.com/wp-content/uploads/2014/12/world.jpg


#1 Nina Simone

Ženská s nepřekonatelným hlasem a těmi nejskvělejšími rty na světě. Byla americkou zpěvačkou, pianistkou, skladatelkou, ale co je asi mnohem důležitější, byla bojovnicí za lidská práva. Byla vášnivá, emotivní i marnivá. To jí ale jen stěží může někdo vyčítat. Člověk s takovým talentem má právo na marnivost. Díky kouzlu svých živých vystoupení byla přezdívána jako „Nejvyšší kněžka soulu – High Priestess of Soul.“ Často trpěla výkyvy nálad, až po letech se ukázalo, že to byl důsledek toho, že trpěla bipolární poruchou. Zemřela v roce 2003 ve svých sedmdesáti letech.

Jejími nejznámějšími hity jsou Sinnerman, Don´t let me be misundertood, Feeling good nebo Plain Gold Ring.


Zdroj: https://i.ytimg.com/vi/jcCrOf-rjA0/maxresdefault.jpg


#2 Sarah Bernhardt

Že vidíte toto jméno poprvé v životě? Nevadí. Vlastním jménem Henriette Marie Bernardt byla slavnou francouzskou herečkou, která naplno prožila Belle Époque a zemřela na počátku divokých dvacátých let. Zkrátka božský život božské Sarah.  Nebyla jen obyčejnou herečkou. Kdepak. Ve své době dokonce vedla divadlo Theatre Nations, které jako správná marnivá herečka (berme zde slovo marnivá jako laškovnou lichotku) přejmenovala na Theatre Sarah Bernhardt. Její herecký talent byl nepopiratelný a temperament legendární. Zahrála si dokonce jednu z nejtěžších mužských rolí, jakou si dovedete představit. Hrála Hamleta a jako správná Francouzka si zahrála Dámu s kaméliemi. A jen pro zajímavost, plakáty k divadelním hrám, ve kterých hrála, maloval Alfons Mucha. Byla jednou z nejvýznamnějších divadelních osobností na přelomu 19. a 20. století. Božská Sarah!


Zdroj: http://everydayexploits.com/wp-content/uploads/2014/07/SarahBernhardt.jpg



#3 Agatha Christie

Nešlo by, abych zde nezmínila úžasnou ženu a hlavně královnu detektivek Agathu Christie. Žena, kterou v prodeji knih předstihl jen William Shakespeare, ale ten má výrazný časový náskok. Kdyby náhodou někdo nevěděl, tak to byla spisovatelka. Agatha byla ženou dvou mužů a matkou jedné dcery. Obě manželství uzavřela z lásky, ale až to druhé jí vydrželo do smrti. Často vtipkovala na téma, že její manžel je archeolog a proto jí dokáže ocenit, protože čím je ona starší, tím je pro něho zajímavější. Agatha, ale nepsala pouze detektivky, ale i divadelní hry. Tou nejslavnější je Past na myši, která se hraje dodnes. Přesto si ji budeme vždycky spojovat s postavou malého Belgičana Hercule Poirota.


Zdroj: http://cdn.history.com/sites/2/2016/01/GettyImages-141554326.jpg

#4 Martha Gellhornová

Ona by za to ráda nebyla, ale jak jinak ji mám představit, než jako válečnou zpravodajku, která se vylodila v Normandii během Dne D, ale také jako třetí manželku slavného amerického a mnohdy přeceňovaného spisovatele Ernesta Hemingwaye. Martha mě od začátku, co jsem se o její existenci dozvěděla, fascinovala. Ta její odvaha, síla, ale i tvrdohlavost a odhodlanost, pod kterou se skrývala křehká žena toužící po lásce na celý život.

Největším paradoxem však je, že její nezdařené manželství s Hemem je pouhou epizodkou v jejím pestrém životě. Přesto je tato část jejího života neskutečně romantická. Aspoň začátek, kdy se Martha vydává do Španělska zmítaného občanskou válkou. Zde naráží, hádejte na koho? Ano, na Hema. Tady v jednom madridském hotelu se zrodí legendami opředený vztah, kdy se veřejně šuškalo o tom, že se spolu milovali za zvuku dopadajících bomb. Martha s odvahou sobě vlastní vyrazila do Španělska jen s jedním batohem a 50 dolary v kapse. V té době psala pro Colliers. Zde vyšel jeden z jejích nejslavnějších článků.


Zdroj: http://static.wixstatic.com/media/e10b55_448ed2e899ed4a7cb5dd27601f7ecbe6.jpg

„Stařena se šálou kolem ramen drží za ruku vyděšeného malého chlapečka a běží po náměstí, když dopadne další granát. Malý kousek zkroucené oceli, rozžhavený a velmi ostrý, vylétne z granátu a zasáhne chlapečka do krku. Stará žena tam stojí, drží mrtvé dítě za ruku a hloupě se na ně dívá…“

Kromě románku s Hemingwayem se zde spřátelila s maďarským fotografem Robertem Capou.

Dokonce během svých cest po válečné Evropě přijela i do Československa. A jako jedna z mála dorazila s americkými vojáky jako první do Dachau.

I přes tohle všechno, přes naschvály od Hemingwaye až po jeho znemožnění se Martha nedočkala šťastného konce. Procestovala celý svět. Informovala o všech možných válečných konfliktech světa, ale sama nikdy nebyla opravdu šťastná. Jak jednou řekla, to jediné, po čem kdy toužila, bylo napsat bestseller a najít životní lásku. V těchto dvou věcech, ale selhala.



#5 Jeanne Toussaint

Kdo že byla tato okouzlující Francouzka, která je vlastně Belgičankou? Jeanne dala skutečný život Cartierovým diamatům. Bývalá metresa se vyšplhala, až na vrchol francouzské společnosti odkud vládla svým kreativním duchem a získala si obdiv nejen High Society, ale i šlechty.

Prožila tu nejúžasnější období evropské historie od Belle Époque, divoká dvacátá léta až po druhou světovou válku a ještě kousek. Znala se s těmi nejvýznamnějšími osobnostmi své doby, milovali ji nejmocnější muži té doby, ale ona nakonec zůstane hlavně šperkařkou králů. Ženou, která musela čekat na své štěstí, nikdy se nedočkala vlastních dětí a manželství na ní počkalo až do vyššího věku. Přesto za sebou nechala odkaz, který přetrvá věčně. Cartierova panteřice.


Zdroj: http://quillandpad.com/wp-content/uploads/2015/08/Jeanne-panthere-1.jpg


#6 Marie Stuartovna

Byla francouzská a skotská královna. Přestože k ní nebyl osud zrovna milostivý, tak se stala významnou panovnicí, která kdyby neuposlechla volání povinnosti, mohla žít krásný a dlouhý život ve Francii. Místo toho se vydala zpět do rodného Skotska, kde usedla na trůn jako právoplatná královna. Porodila zde syna Jakuba Stuarta, budoucího krále Anglie a nakonec byla svou vlastní šlechtou několikrát zrazena.

Přesto se jí stal osudným fakt, že věřila své sestřenici anglické královně Alžbětě I. Tudorovně. Ta místo toho, aby jí pomohla, Marii uvěznila a nakonec ji nechala popravit. Ale i zde Marii nepřálo štěstí. Kat byl nemotora a ťal jí hlavu nadvakrát. Přesto se dočkala malé posmrtné satisfakce díky svému synovi, který po letech nechal odvést její ostatky do Westminsterského opatství, kde leží a odpočívá jen kousek od Alžběty.


Zdroj: http://www.stastnezeny.cz/data/usr_040_default/marie.jpg


#7 Anna Boleynová

Dvorní dáma a následně i anglická královna. Matka jedné z největších panovnic Anglie a iniciátorka reforem a vzniku samostatné Anglikánské církve. Je paradoxem, že se katolický král rozešel s vírou jen kvůli ženě. Navíc kvůli ženě, kterou pak nechal popravit za údajné čarodějnictví.

Přesto byla Anna významnou ženou, která zanechala v dějinách jasnou a nesmazatelnou stopu. A já ji obdivuji za to, co všechno dokázala. Tím teď nemám na mysli skutečnost, že si ji vzal za ženu syfilitickej panovník, ale fakt, že byla vzdělaná, vtipná a inteligentní. Žena s jasnou vizí a vlastními názory. Škoda, kdyby se narodila později, mohla prožít dlouhý a úspěšný život.


Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/
0/0e/Anneboleyn2.jpg/200px-Anneboleyn2.jpg

Nakonec si udržela hrdost až do konce. Na svou popravu si nechala prý poslat kata až z Francie. Rozhodně můžeme říct, že měla v tomto ohledu větší štěstí, než Marie Stuartovna.



#8 Coco Chanel

Vlastním jménem Gabrielle Chanel byla francouzská módní návrhářka, ikona své doby, údajná kolaborantka a nakonec ne úplně spokojená stařenka. Její životní láskou byl jistý Boy Capel, který ale zahynul při dopravní nehodě. Sama Coco ho označovala za svou jedinou životní lásku. Přestože si ji nikdy nevzal. Po Capelově smrti se v její posteli střídali ti nejslavnější, ale i nemocnější muži nebo umělci jako například Igor Stravinský.


Zdroj: http://a2.files.biography.com/image/upload/c_fit,cs_srgb,dpr_1.0,h_1200,q_80,w_1200/
MTE5NDg0MDU0OTE5ODA4NTI3.jpg

Coco dala světu styl a nebývalou eleganci. Dokázala, že je mistryní ve svém oboru a navíc zaplnila trh svou vlastní vůní Chanel No.5. Ukázala ženám, že nosit korzet je hloupé, zbytečné, a že to jde zkrátka mnohem líp. Její odkaz je vypálen do dějin světa i módy. Přesto tato úspěšná a bohatá žena nebyla po smrti Boye Capela nikdy už opravdu šťastná.


#9 Golda Maierová

Golda byla ministerskou předsedkyní Izraele. Dodnes je jedinou ženou v této funkci. Někdy je označovaná jako železná lady izraelské vlády. Pro mě je však ženou průkopnicí, možná i lehkou fanatičkou, přestože musela nakonec rezignovat na svou funkci, tak se nezaměnitelně zapsala do dějin Izraele. Stala se  ženou s velkým Ž. Tou, která si šla za svým cílem. Nikdy se nevzdala a jediný protivník, který ji dokázal porazit, byla rakovina.


Zdroj: http://i3.cn.cz/1210070728_meirova-golda.jpg


#10 Jane Austenová

Spisovatelka s velkým S. Žena, která byla pokrokovější než doba, ve které žila. Nikdy se neprovdala, ale za to napsala nesmrtelná díla, jako jsou Pýcha a předsudek nebo Rozum a cit. Která z nás se nezbláznila do pana Darcyho? Hmm! Jane jsem vždycky vnímala, jako tragickou hrdinku, která zemřela, aniž by našla to, co hledala, ale kdo ví? Možná to našla, možná to bylo něco úplně jiného, než co po ní žádala společnost. To už se nikdy nedozvíme. 


Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/
Jane_Austen_coloured_version.jpg



2 komentáře:

  1. Výborný článek! Konečně něco hodnotného a inspirativního v knižní blogosfeře. Zdraví Hanka.Mablog.EU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíš, jakou jsi mi udělala radost. :) občas pochybuji o tom, zda to co píšu má nějakou hodnotu.:) Děkuju :)

      Vymazat