pondělí 1. srpna 2016

Základem všeho je VÁŠEŇ

Zkuste se zamyslet nad tím, co nás pohání dopředu a co nás dělá dobrými, ne skvělými v tom, co děláme? Je to VÁŠEŇ. Ať chceme nebo ne, tak to bez ní zkrátka nejde.

Důkazem toho jsou věhlasní kuchaři jako Heston Blumenthal, Jamie Oliver nebo Gordon Ramsay.


Zdroj: http://www.telegraph.co.uk/content/dam/business/2016/05/20/heston-B-large_trans++o8ye0hoV-WmjFcFRVLB90KL9izcyAXQhghEOALbdA1Y.jpg



Jsou věci, které MUSÍME dělat s VÁŠNÍ, jinak by to ani nemělo cenu. A to jídlo mi přijde jako opravdu dobrý příklad.

Ale ať se pohneme z místa.

Myslíte si, že by se z Hemingwaye stala legenda světové literatury, kdyby to všechno nedělal s vášní. Ať už to bylo psaní, milování nebo jeho posedlost býčími zápasy v Pamploně. To co Hema pohánělo kupředu, nebyl jen chlast a touha po uznání a slávě (i když to bylo hned v závěsu za tím), byla to jeho vášeň. Živočišná, nepopsatelná a spalující vášeň.



Zdroj: http://healthylivingandtravel.com/wp-content/uploads/2013/02/Ernest-Hemingway.jpg


Robert Capa kdysi řekl, že pokud nemáte dobrou fotku, tak jste nebyli dost blízko. Robert fotil s vášní sobě vlastní. Jeho maďarská krev to jen přihřejvala. Dokonce i jeho románek s Ingrid Bergmanovou v hotelu Ritz byl vášnivý. (i když, který románek vášnivý není, že?)



Zdroj: http://www.armyweb.cz/images/HOLKY/capa01.jpg


VÁŠEŇ je nejčastěji spojována s láskou. Intenzivní emoce, která nám zrychluje tep a během chvíle nám rozbuší srdce, jako bychom právě uběhli maraton.

VÁŠEŇ je posedlost, která nás ovlivňuje na každém kroku. Při každém rozhodnutí. Ovlivňuje naše chování k sobě i našemu okolí.

VÁŠEŇ nás naplňuje, ne přeplňuje energií, ale někdy, když je toho opravdu moc a my neznáme míru, tak nás vysává, ubíjí a ničí.

Slavný anglický herec Laurence Olivier by mohl vášeň rozdávat, co rozdávat, on by o ní mohl učit.  Semináře o opravdovém prožitku vlastní vášně. Tento shakespearovský herec je pojem. Legenda. Dokonce je po něm pojmenovaná nejprestižnější divadelní cena. A navíc měl neskutečnej vkus na ženský. Jeho femme fatale se stala legendární Scarlett O´Harová Butlerová v podání neméně legendární Vivien Leigh.



Zdroj: http://theredlist.com/media/database/muses/couples/hollywood/vivien-leigh-and-laurence-oliver/005-vivien-leigh-and-laurence-oliver-theredlist.jpg


No vážně, myslíte si, že by se z Keitha Richardse stal tak skvělej kytarista, kdyby nebyl plnej vášně. Kdyby ho nehnala dopředu a nenutila ho být stále lepší a lepší. Myslíte si, že kdyby to měl na háku, tak bychom říkali „jo, Keith!“ a mysleli tím, že je prostě nejlepší?



Zdroj: http://flavorwire.files.wordpress.com/2010/02/keith_richards.jpg


Myslím si, že je v konečné fázi úplně jedno, co děláme. Jestli jsme spisovatelé, herci, vynálezci nebo jen popeláři. Hlavní je, že to co děláme, děláme s láskou a vášní sobě vlastní.

Nikdy jsem se nepovažovala za zvlášť vášnivého tvora. Až do okamžiku, kdy se na mě během mé praxe v Divadle Na zábradlí podíval  J. A. Pitínský (když jsem mu vysvětlovala pravidla Texas Holdemu) a řekl:  „Vy jste neuvěřitelně vášnivá osoba.“ Nebudu tvrdit, že mi to bylo jedno. Naopak! Moc mě to potěšilo. Myslím si, že to bylo hlavně tím, že mi to řekl nezávislý pozorovatel. A navíc kapacita české divadelní režie.

Takže, ať se děje, co se děje, ať jste, kde jste, pamatujte si, že vášeň je náš hnací motor. 

S vášní jde všechno tak nějak líp, samo a krásně.

Nemusíme být válečnou generací, ani romantiky, kteří se utopí, abychom svůj život prožili s vášní. Stačí být sám sebou.

Vášeň je v nás samotných. V naší podstatě. Je to jedna z mála věcí, které v sobě máme od nepaměti.

Vášeň tělesná, intelektuální, emocionální. Zkrátka VÁŠEŇ!






Žádné komentáře:

Okomentovat