sobota 15. dubna 2017

#10 Knih, co bych si vzala na pustý ostrov

Možná se to může zdát jako naprostá utopie, ale když přimhouříme obě oči a přijmeme premisu, že bychom na pustém ostrově měli svojí vlastní knihovnu, tak to najednou začne dávat smysl, ne?


Zdroj: http://www.people.cz/travel/articles_photo/10450.jpg

Občas mám lehce maniakální stavy, kdy si představuju, které knihy bych ze své knihovny zachránila, kdybych je nemohla odvést všechny. Nebudu se tvářit, že je to jednoduchý, ale jako lehce stresující představy před spaním a předehra pro noční můry je to dobrý.

Nicméně, je to dřina. No vážně, jak si mám vybrat jen některé? I volba pilulky v Matrixu byla snazší. Kdyby tak přišel Morfeus a dal mi vybrat mezi světem plným knih (byla by to obrovská několikapatrová knihovna s točitými schody, pohodlnými křesly a obřími polštáři, kde by byla vodní dýmka a vždy dost kafe a čaje…ale to odbočuju) a světem nul a jedniček, kde by se všechno zdálo skutečné, vybrala bych si knihovnovou kapsli (v mých představách má zelenou barvu…to jen tak pro upřesnění).

In medias res, co myslíte? Protože hned první volba nám/mně trošku komplikuje situaci.



Zdroj: http://3.bp.blogspot.com/-_5STiE9nyKw/Ujs5eCUI1HI/
AAAAAAAACTE/cCfCGOtu1d0/s1600/GWTW_still.jpg



#1 Jih proti Severu a Scarlett


Ano, já vím, že jsou to celkem čtyři knížky, ale kdyby nebyly dohromady, tak to nemá smysl. Vím, že je to děsná romanťárna, ale jsem jenom člověk 
(au, tohle přiznání fakt zabolelo) a věčnej příběh Rhetta Butlera a Scarlett 
O´Harový zbožňuju.








Takže pokud se budeme držet konceptu deseti knih, berme tohle jako jednu obrovskou bichli, ano? Už teď začínám mít pocit, že takových multi-dílných knih budu mít na seznamu víc. Ale co? Je to pustej ostrov, tam se toho vejde hafo.



#2 Ranhojič

S Ranhojičem už jsme spolu cestovali. Jako doopravdy a já si na našich cestách (já courala jen po Barceloně, on po celym tehdy známym světě) hejčkala a šetřila ten nekonečnej počet stran, kterej se každej den ztenčoval. Tuhle knížku zbožňuju a za tu dobu co ji mám už začala vonět jako ty starý, zaprášený. Prostě sen…skvělej obsah a fantastická vůně. Ach!



Když se nad tím teď zamyslím, tak bych na pustej ostrov potřebovala několik knižních sérií, internet a FedEx, kterej by mi další díly vozil pokaždý, když by vyšel novej. Byl by to trošku hi-tech ostrůvek.




Zdroj: http://iam.kryspin.net/wp-content/uploads/2012/01/zlodejka-knih-1.jpg


#3 Zlodějka knih

Kdo ji nečetl nepochopí. Tohle je tak úžasná knížka, že bych si ji vzala vždycky kamkoliv. Padne mi hned na mysl, když začnu mentálně stěhovat knížky. Zlodějka knih tam musí být. Nikdo nedokáže tak dokonale personifikovat samotnou Smrt jako Markus Zusak. A ano, mám první vydání z doby před Zlodějkománií, kdy o ní skoro nikdo nevěděl.










Zdroj: http://news.doddleme.com/wp-content/uploads/
2014/10/frankenstein-boris-karloff.jpg



#4 Frankenstein


Je to starý, má to místa, který se lehce vlečou, ale i tak tu knížku zbožňuju. To, jak je pořád aktuální i to, jak je mi pokaždé Bytosti líto. Frankenstein je jedna z těch knížek, ke kterým se budu s láskou vracet. A nejen proto, že jsem o ní napsala celou diplomku. To je jen třešnička na dortu.











#5 Dracula

Asi jediná knížka, u který jsem se opravdu bála. (Poznámka: připsat si na seznam věcí na pustý ostrov, že si mám vzít taky česnek. Normální, sušenej, ve spreji. Jakejkoliv. Jo a pár kapek svěcený vody taky neuškodí!)



Uvažuju nad tím, že bych si do vedlejší kapsičky přibalila několik her od Čechova. Pravděpodobně Višňový sad, Racka a Ivanova. Možná i Čapkovu Věc Makropulos. Ale to zase odbočuju, že?



#6 Svět podle Garpa

Nejlepší knížka jakou kdy John Irving napsal. Garp je na tom stejně jako Zlodějka knih. Toho musím mít u sebe za každou cenu. Miluju ten příběh. Silná žena, která se rozhodne mít sama dítě. A to dítě je výjimečné. Jednoho dne se z něho totiž stane spisovatel.




Zdroj: http://www.communitas.pe/
26641-thickbox/la-sombra-del-viento.jpg






#7 Stín větru

Relativně novej přírůstek na seznamu. Julián Carax mě dostal. Knížka o lásce k literatuře a knihám jako takovým s démonem, který pálí vše, co Carax napsal a místo tabáku kouří papír z jeho knih. Tuhle knížku nejde nezbožňovat.









Hele, já vím, že je to literární postava a ne knížka, ale jak to mám jinak napsat? Volání kukačky, Hedvábník a Ve službách zla. Takže prostě a jednoduše Cormoran Strike. JO?!? Já vím, že jsou to tři knížky, ale co kdybychom si zase představili obrovskou knížku se všema třema případama? Už ji vidíte? Je děsivě obrovská a skvělá zároveň.


Zdroj: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhutAfkq_bsIZFe4F80J8boLVShD7kX_8qYPk1SlDxG_xIeQO_1sE9u-u47eCVRTiZYcvJ5oHZ2H-ffB6BYrM2GkIg7Xz8fZL1A-v64tYbUW1EEbD-Qsx0eTINwnrWvkrpCd68Pt1tJ0vE/s1600/cormoran-strike-rev1.jpg



#9 Boxer, brouk

Krása v ošklivosti. Věci, který mě rozesmály až jsem brečela (tady bych ráda zdůraznila, že jsem měla od děje knihy asi až moc velký odstup). Jako vážně, hlavní hrdina sbírá vzácný exempláře z druhý světový a jako bonus jeho pot smrdí jako ryba. Ta knížka je naprosto skvělá a já ji všem doporučuju. Protože kromě smraďocha je tam ještě jeden boxer, kterýho skolí nečekaně malej protivník.


#10 Nikdykde

Tady snad není co dodávat. Podlondýn, Dvířka a Richard Mayhew. Kombinace, která člověka totálně dostane. Čtete a skoro u toho nedýcháte. Bože můj, co se stane v další kapitole? Ježiši Kriste už mi zbývá jen sto stran? Asi tak nějak to vypadalo, když jsem četla Nikdykde. Tuhle knížku rozhodně potřebuju na pustym ostrově.


Zdroj: http://i.gr-assets.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/hostedimages/1479660207i/21220370._SX540_.jpg


A poslední věc. Na ostrově bych měla knihovnu jako TARDIS. Větší uvnitř!!!



5 komentářů:

  1. Skvělý nápad na článek :) Já bych asi musela přemýšlet jaké knihy si vzít sebou :D Asi Hostitele, Pána prstenů..a dál nevím :) Těžký výběr :) Anebo bych to vyřešila elegantně, lovila u ostrova zlatou rybku a poprosila bych ji pak o jedno přání - plnou knihovnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) během psaní tohohle článku jsem si už psala na papír další knížky, který bych tam ještě nutně potřebovala. S Hostitelem jsem prvních sto stran bojovala, ale pak mě dostal. To já bych raději Harryho Pottera. Ale máš pravdu...výběr je fakt těžkej. Jen bacha, abys nechytla zákeřnou zlatou rybku, která by ti vyčarovala knihovnu plnou ženských románů :D

      Vymazat
  2. Jih proti Severu a Scarlett jsou moje nejoblíbenější...vřele doporučuji i Chůvu Rhút a Rhetta Buttlera sice je to trochu jiné, ale bez toho to není kompletní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Já se toho trochu bála, ale na doporučení zasvěceného...to je úplně něco jiného. Je pravda, že ty čtyři knížky jsou takové opuštěné. :)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat