neděle 25. června 2017

#10 Bájných bytostí

Bájné bytosti známe od dětství. Vyrůstali jsme s příběhy, ve kterých se objevovaly. Fantazie nám pracovala na plné obrátky při představování si toho, kolik hadů má Gorgona ve vlasech. Někdy nás samotné bytosti děsily a jindy jsme je chtěli mít doma. Jen si to představte, mít jako domácího mazlíčka Kerbera. Hagrid měl kliku, když si pořídil Chloupka. Jen to slintání nebylo slintání, 
ale malá potopa světa.


Zdroj: https://vignette1.wikia.nocookie.net/harrypotter/images/9/97/Harry-potter2-movie-fawkes.jpg/revision/latest?cb=20161011192615

Tady je moje desítka bájných bytostí, na které jsem si vzpomněla jako na první, když jsem dostala nápad napsat tuhle novou desítku.


#1 Jednorožec

No vážně, šlo by nezačít nejúžasnějším mýtickým zvířetem? Objevuje se všude, dokonce i v Harry Potterovi.  

Jednorožec, tedy kůň s perleťovým zakrouceným rohem se hodil i křesťanům, který si z něho udělali symbol čistoty a síly. Poprvé se o jednorožcích zmínil jistý Krésias v 5. století před naším letopočtem, bohužel se ukázalo, že to byl nosorožec a ne jednorožec. Krésias to tehdy asi hodně přehnal se silným vínem.


Zdroj: http://img.datator.cz/tmp/e/ec/ecf/ecf632008663de756420ff7d9aacec78.jpg


Jako dítě jsem milovala pohádku Poslední jednorožec, a to i přesto, že jsem jí tak docela nerozuměla. Teď, když jsem povyrostla mi akorát přijde děsivější a smutnější.


#2 Kerberos

Nejlepší hlídací pes, jakýho si dovedete představit. Jen nevím, jak ty tři hlavy zvládnou běhat za jedním tenisákem.

Úplně vidím tu ceduli před vstupem do podsvětí „Pozor tříhlavý pes.“ Nicméně, kdyby si dneska na Háda posvítili ochránci zvířat, tak by to pro něho nedopadlo asi moc dobře, protože chudák Kerberos viděl denní světlo jen jednou, a to, když ho šel vyvenčit Herkules. Ale než se dostali ven, tak to byla bitva svalů a slin. Přesto si Kerberos jednoho antického hrdinu oblíbil. Byl to Orfeus, který mu zpíval. Náhoda, že Chloupek se nechá uchlácholit jakoukoliv melodií? Nemyslím si!


Zdroj: https://thesupernaturalfoxsisters.files.wordpress.com/2015/06/fluffysleeping.jpg

Kerberos má dokonce sourozence. Sfingu, Hydru, nemejského lva nebo Chiméru.




Zdroj: http://nd05.jxs.cz/278/946/ffcc9bbb00_85345436_o2.jpg





#3 Minotaurus

Chudák Minotaurus je levoboček Minoovy ženy Pásifaé, kterou prý svedl bílý býk. No a pár měsíců po téhle netradiční noci se narodil malý, ošklivý Minotaurus. Člověk s lidským tělem a hlavou býka. Král si úplně nevěděl rady, co s takovým dítkem, tak požádal vynálezce Daidala, aby pro Minotaura postavil pokojík. 

Dobře, LABYRINT!


Tam si Minotaurus klidně žil, občas někoho rozsápal. Jenom sedm dívek a chlapců ročně. Až do dne, kdy za ním přišel na návštěvu Théseus.

Toho osudného dne se Minotaurus namísto královské hostiny dočkal souboje, ve kterém byl zabit. 









#4 Kentaur

Nejedna malá holčička toužila po poníkovi. Ale Kentaur, to je úplně jiná třída. Napůl kůň a napůl člověk. Nezkrotné a divoké stvoření, které si nikdo neodváží osedlat. Dá to rozum, když vás nepokopal, tak vás profackoval. Au!

Nejslavnějším kentaurem byl Cheirón, krotkej kliďas, kterej vynikal svou moudrostí, statečností a jak už to bývá, tak i silou.


Zdroj: http://pm1.narvii.com/6294/aa235dfc945ff00f2318b7bf42752322da31ed23_hq.jpg


V knížkách se objevujou v Harry Potterovi, kde jsou to pěkně divoký potvory až na jednu výjimku, tou je Firenze. No a v příbězích 
o Percy Jacksonovi je právě Cheirón.



#5 Sfinga

Sfinga se dostala ze starého Egypta až do antického Řecka. Kerberovo sestra stejně jako on nepobrala moc krásy, ale milovníci koček si přijdou na své. Má totiž tělo lva, hlavu a hrudník ženy, ocas hada a křídla orla. Zkrátka takový malý řecký genetický experiment doktora Tyfóna a doktorky Echidny.

Božská potvora Héra ji poslala z Etiopie do Théb, kde si našla teplý, pohodlný místečko a pokaždý, když šel někdo kolem, tak mu položila jednu otázku. Jenže, když jste to neuhodli, tak vás ta mrška rozsápala. Evidentně nebyla moc trpělivá. I když, kdo ví, jak bychom reagovali my, kdyby nám někdo řekl, že až někdo tu zatracenou hádanku konečně uhodne, tak umřeme. Sfinze to asi drásalo nervy.


Zdroj: https://www.quizz.biz/uploads/quizz/905084/18_G2775.jpg

Jednoho dne k ní přišel Oidipus a hádanku uhodl. Pro Sfingu to byl takovej šok, že se vrhla do moře a utopila se.



#6 Kyklop

Nejslavnějším Kyklopem je Polyfémos. Jednooké dítko boha Poseidóna. Silák s tříprstýma rukama, kterýho nakonec zabil Théseus, kterej na to dojel. Poseidón se dost vytočil, a proklel ho. A když jednoho dne umřel, ne zrovna hezky, nemohl přejít řeku Styx a vstoupit do říše mrtvých.

Zdroj: https://i.ytimg.com/vi/7Kw8ZkSLYDo/maxresdefault.jpg

Kdybyste to někdy potřebovali vědět, tak jediné citlivé místo u Kyklopa je jeho oko, takže miřte tam. Stáčí mu tam vrazit prst, oštěp nebo cokoliv, co budete mít po ruce.


#7 Gorgona

 Tahle ženská má asi nejstylovější účes na světě, místo vlasů má totiž hady. Jaký asi používá kondicionér?

Medúsa byla smrtelně krásná nebo byla aspoň smrtelná. Stačilo se jí podívat do očí a hned jste zkameněli úžasem. Nadobro.

Podle legendy byla ale Medúsa krásná, dokud se nespustila s Poseidónem přímo ve svatyni bohyně Athény. Tu tak vytočilo, že zneuctili její chrám, že proměnila Medúsu v ohyzdnou obludu. Druhá verze tvrdí, že Ahténa proměnila Medúzu v příšerku za trest, protože se vytahovala, že je nejkrásnější z nejkrásnějších.


Zdroj: https://img3.goodfon.com/original/1920x1080/7/c1/medusa-gorgona-medusa-zhenschina.jpg


Medúsa nakonec dojela na setkání s Perseem, který jí usekl hlavu. Byl to chytrej kluk, koukal na její odraz v bronzovém štítu. 
Z jejího mrtvého těla pak vyletěl bájný Pegas.

I po smrti byla její hlava nebezpečná, protože i když nastala rigor mortis, tak byla schopná nechat všechno zkamenět.




Zdroj: http://www.pharlap.net/wp-content/uploads/2009/03/16633520.jpg



#8 Pegas

Další koník z mého seznamu. Tenhle okřídlený kůň byl synem Poseidóna a Medúsy. Legendy o jeho zrození se různí. Podle jedné vyskočil z Medúsina těla, poté, co ji Perseus usekl hlavu. Podle té druhé vyskočil ze země, na kterou dostříkla její krev. 

Tak si hoďte mincí, co se vám líbí víc. 

A ano, zapomeňte na to, co jste viděli v Souboji Titánů.

Pegas lítal rychlostí větru, sám si dal jméno Pegas a bydlel na Olympu.







#9 Kraken

Všichni známe legendární větu „Vypusťte Krakena!“ Obří kalamár, kterej potápěl lodě a děsil námořníky.

Existují legendy, které tvrdí, že Krakena vytvořili obyvatelé Atlantidy jako zbraň. Což tak trošku podprahově nabízí možnost, 
že se nejednalo o zvíře, ale o stroj. Podle této legendy Kraken zahynul spolu s Atlantidou.


Zdroj: http://fungyung.com/data/out/63/63470669-kraken-wallpapers.jpg

S podobnou potrvůkou se můžeme setkat i u Julese Vernea v knížce Dvacet tisíc mil pod mořem, 
kde je kapitán Nemo a jeho legendární Nautilus.



#10 Fénix

Nejúžasnější bájné zvíře, který si můžeme představit. Nádherný pták, který když umírá, tak vzplane velkým ohněm a znovu se narodí z vlastního popela. Z toho vyplývá, že je vlastně nesmrtelnej. Takový bájný perpetuum mobile. No není k sežrání? Poprvé se o něm zmínili staří Egypťané jako o ptákovi Benu.

Podle některých legend jeho slzy léčí. Pro způsob svého zrodu a skonu se stal symbolem alchymistů.


Zdroj: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/72/aa/84/72aa842cfc6164a393d2f92f3a09fba7.jpg


Vnímaví čtenáři na něho mohli narazit na stránkách Harryho Pottera. Sám Harry měl jako jádro své hůlky fénixovo pero, stejně jako Voldemort. A aby těch náhod nebylo málo, tak to byly pírka Brumbálova fénixe.




4 komentáře:

  1. Moc pěkný článek :) Já mám tyhle mytologické potvůrky a fantastická zvířata ráda :) A ráda bych si přečetla i Fantastická zvířata a kde je najít ze světa Harryho Pottera :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti článek líbí :) Já četla Fantastická zvířata a kde je najít jako učebnici, knižní scénář k filmu si nechávám jako vánoční nadílku :)

      Vymazat
  2. úžasný článek, vtipně napsaný, prostě skvělý <3

    OdpovědětVymazat