neděle 27. srpna 2017

Hartl a jeho malý velký pražský erotikon

Hartl podruhé. Trochu vážněji, trochu jinak, a přitom pořád čtivě.





 „Ženská těla ho odjakživa fascinovala, ale o duše nestál,
protože tušil, že by mu zkomplikovaly život.“ str. 30

Malý pražský erotikon se stal knižním bestsellerem roku 2014. Prostě sen každého spisovatele.






Autor:

Zdroj: http://www.patrikhartl.cz/wp-content/
uploads/2015/09/pic_11-280x300-1-280x300.jpg

Patrik Hartl      
                        
Blázen a zároveň génius s úžasným a nezaměnitelným smíchem. Bez nadsázky jeden z nejčtivějších českých autorů a také dramatik, který je mistrem svého oboru. To je Patrik Hartl. Taky je hrdým otcem dvou dětí a vlastníkem několika zvláštních svetrů.



„Optimismus je jen jinou formou neinformovanosti.“ str. 120






Děj:

Malá pražská sága nás seznamuje se dvěma mladými páry, které si pomalu budují svá hnízdečka lásky na pražské Babě v době, kdy jim ještě soudruzi dávali dobrou noc.

Do dvou sousedních řadovek se narodí a nastěhují dvě zdánlivě rozdílné rodiny. Každá z nich má své starosti a radosti, a přesto je něco spojuje. Jejich děti, psi, avantýry a společný život na jednom místě, v jedné nelehké době, kdy jsou z nich buď hvězdy nebo trosky.
A někdy obojí najednou.

Od prvních stran s hlavními postavami prožíváme jejich lásky, nevěry, narození dětí, úmrtí mazlíčků a vážné osobní konflikty. Zkrátka všechno, co se vám může přihodit během vašeho dospívání a žití.

„Předjarní slunce ozařovalo celé náměstí skrz trhlinu v mraku a Táňa si uvědomila, že ve změti milionů pařížských milostných osudů je její dnešní hořké setkání s Patricií jen nepatrnou, banální epizodou. Ale vůbec jí to nepomohlo.“  str. 191

Každý si žije po svém, někdy až moc.


Zdroj: http://www.patrikhartl.cz/wp-content/uploads/2015/09/img2-700x460.jpg


Postavy:

Zbyněk je nadějný chirurg, který miluje svou ženu Táňu, se kterou má dvojčata Tomáše a Cyrila. 
Jen občas (často…pořád) neodolá pokušení.

Táňa je matka dvou dětí a snaží se být dobrou manželkou. Jenže to není vůbec jednoduché, protože její životní láska emigrovala do Paříže a ona na škole otěhotněla se Zbyňkem a raději se z té Paříže vrátila za ním. Čímž výrazně poznamenala celý svůj život.

Honza je skvělej fotbalista, kterej miluje svou ženu Martu a je jí věrnej. Aspoň většinu jejich společnýho života. Stojí při ní v dobách nejhorších a má s ní dvě dcery. Adélu a Petru.

Marta  je sice náruživá, ale i tak má několik problémů. Občas je nevěrná a trpí uklízecí obsesí, díky které leze často na nervy celé rodině. A přitom jen chce, aby bylo uklizeno. Naštěstí se začne léčit.

„Zbytek cesty Táňa znovu přemýšlela nad tím, že její patnáctiletou životní lásku
ukončil pětiminutový rozhovor.“ str. 195

Tomáš a Cyril jsou dvojčata, a přesto jsou každý úplně jiný. Tomáš je romantik a snílek, zatímco Cyril je prasák a vošoust. Oba zbožňují svoji mámu Táňu, která jim na konci připraví malé velké překvapení.

Adéla je starší sestra Petry. Dlouho se hledala až narazila (nebo spíš vrazila) do jednoho hasiče a bylo to. Konec avantýr, konec zbrklostí, jen ta práce na Barrandově jí zůstala. A Petra? Ta pořád běhá, pak se špatně vdá a hned rozvede, aby nakonec našla svojí životní lásku, která žila většinu jejího života jen kousek od ní.

„Ty nejsi debil, ale fantasta. Seš přecitlivělej, moc ambiciózní a emocionálně nenažranej. 
A věříš v nerealistický monogamní ideály.“ str. 251

O knize:

V knize si procházíte téměř celým životem všech postav. Což na vás na konci působí spíš depresivně. Smích se vám najednou mísí se slzami. Najednou není prostor pro „žili šťastně až ….“

Tahle malá pražská sága mě opravdu bavila. Každá z postav měla něco do sebe. Každá si mě získala něčím jiným. Dokonce i Cyril. Chápala jsem je a měla je ráda i přes veškeré jejich chyby.


Zdroj: http://files.mode-rator.webnode.cz/200000385-e4947e6887/mal%C3%BD.png


Malý pražský erotikon rozhodně není jako Prvok, Šampón, Tečka a Karel, to ne, ale i tak se čte jedním dechem a vy se těšíte na další kapitolu. Jak to bude s Táňou? A co Tomáš?

Erotikon nabízí více stran a rozhodně více emocí. Není to žádná literární klasika, ale i tak si zaslouží vaši pozornost.

Stojí za to, abyste si ho přečetli. Aspoň jednou. Bude to zážitek na celý život, nebo aspoň na jednu jeho část. A navíc Hartl má neskutečný dar psát čtivě.

Smějete se a slzíte zároveň. A to vlastně od knížky chceme, ne?

„Touha žít smysluplný a naplněný život je v podstatě neukojitelná.“ str. 302

Nakladatelství: Bourdon
Počet stran: 431
Rok vydání: 2015 (druhé vydání)

Za mě: 8 ¾ z 10



Žádné komentáře:

Okomentovat