neděle 3. září 2017

Hra o infarktové trůny

Před prvními minutami první epizody Game of Thrones by vás měl někdo varovat. Jasně a přesvědčivě. Myslím si, že nejlíp to vystihla profesorka Trelawneyová, když věštila Harrymu z čajových lístků. „Budeš trpět, ale náramně si to užiješ.“ V případě Hry o trůny to platí na 100 %.


Zdroj: http://allhdwallpapers.com/wp-content/uploads/2015/07/Game-Of-Thrones-1.jpg


Ale právě to je jeden z důvodů, proč na tenhle seriál pořád koukám. Proč jsem se (dost těžko) přenesla přes to, že už nevím, co se bude dít dál (protože Ríša není schopnej dodržet termín). Proč už u monitoru nenadávám, že takhle to v knížce nebylo.

Ty emoce, nervy, napětí a pravidelně pravidelná frekventovanost úmrtí hlavních postav je to, co nás na tom nejvíc baví. Teda do chvíle, než se něco stane Tyrionovi, samozřejmě.

Game of Thrones je důkazem toho, že jsme zvrhlí kruťáci bažící po krvi Západozemců a ledových kostkách Bílých chodců.


Zdroj: https://static1.squarespace.com/static/52fc05c9e4b08fc45bd99090/t/585842e629687f89dc990d44/1482179307994/

A taky ten skvělej opening, kterej umí jenom HBO. Kdy si tu melodii broukáte od začátku do konce, a taky ve sprše, v autě, když si děláte kafe, když si čistíte zuby nebo jen tak.

Poslední, co nás (nebo aspoň mě) táhne ke Hře o trůny jsou draci. Draci, draci, draci!!!


Zdroj: https://pmcvariety.files.wordpress.com/2017/06/game-of-thrones-7.png?w=1000&h=563&crop=1


POZOR SPOILEROVÁ ZÓNA! VSTUP NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ! PAMATUJ NA TO, ŽE JSEM TĚ VAROVALA. POKUD I PŘESTO BUDEŠ ČÍST DÁL A NA KONCI SE VZTEKAT JAKO ŠKOLAČKA SE ŽVEJKAČKOU VE VLASECH, TAK SI VZPOMEŇ, ŽE „JÁ TI TO ŘÍKALA.“ COMPRENDE?

Ve Hře o trůny jsou jenom dva druhy úmrtí. Ty první vám způsobí tachykardii nebo malou momentální mrtvici. Začalo to nevinně. Setnutím Neda Starka. Jenže pak to gradovalo. 

Netřeba moc popisovat Krvavou svatbu. Ta byla v seriálu tak dokonalá, že ani knížka v člověku nevyvolala takovej šok. A co bylo děsný 
i když jsme to očekávali byla smrt Viseriona. Na to se prostě nedalo dostatečně připravit. 


Zdroj: https://static.independent.co.uk/s3fs-public/styles/story_medium/public/thumbnails/image/2017/08/16/12/viserion.jpg

Málem bych zapomněla na Oberyna a jeho vymačkaný oči a lebku, která praskla jako skořápka. I když je pravda, že když jste četli knížku, tak to v seriálu už není taková pecka jako pro ty, co jsou nepolíbený.

Silným zážitkem byla taky smrt Khal Droga, Wun Wuna nebo Ygritte.

Málem jsem zapomněla na megalomanskej výbuch Baelorova septa. To se Cersei povedlo.

Pak jsou tu ale vyloženě chtěná a dlouho očekávaná úmrtí, kdy máte chuť bouchnout šampaňský. Netřeba dlouho přemýšlet. Otrava Joffreyho člověku prostě musela vykouzlit úsměv na tváři, a neskutečnej pocit zadostiučinění.

Pak tu byl Tywin a jeho dokonalá vražda na latríně. Tak tady jsem doslova výskala radostí. 1000 bodů pro Tyriona.



Zdroj: http://www.cheatsheet.com/wp-content/uploads/2016/11/tyrion-tywin-e1496343487770.jpg


Walder Frey a zbytek rodu Freyů. Ach! To bylo taky zadostiučinění.

V konečný fázi mě bavila i smrt Viseryse. Ale co bylo nečekaný a naprosto skvělý byla likvidace Malíčka. Lady of Winterfell mile překvapila.

Dobře, pak jsou tu taky ještě ty okrajový úmrtí, který jsou vám úplně ukradený. Ale ruku na srdce, pěšáci nikoho nezajímají, ne?


GEORGE A HISTORIE ZRCADLÍCÍ SE V GAME OF THRONES

Pokud máte alespoň minimální dějepisnou znalost (teda doufám), tak vás musí do očí bít několik jasnejch paralel. George totiž opravdu dobře vykrádá historické události. V konečný fázi se mu není co divit, proč by něco vymýšlel, když je toho obyčejná učebnice dějepisu plná, že? Jedna zápletka lepší než druhá.

Tak třeba Zeď, jako jestli v ní nevidíte Hadrianův nebo severněji umístěný Antoninovský val, tak si protřete oči.


Zdroj: http://vignette4.wikia.nocookie.net/gameofthrones/images/9/97/The_Wall_from_the_south.jpg/revision/latest?cb=20150323201042



Pak tu máme nekonečnou půtku mezi Starky a Lannistery. Jasný války růží.

Daenerys a její dothrakové…turečtí (nebo mongolští) nájezdníci.


Zdroj: https://s3.amazonaws.com/media.bsd/36520_gameofthronesbattledothrakianddragonf.jpg


A potom, kdyby chtěl být George opravdu klasa, tak by mohl nechat v Cersei místo dítěte růst nádor. To se stalo Marii Tudorovně, řečené Krvavá. Bestie. Navíc je tu také ta věštba, která tvrdí, že ta blonďatá mrcha bude mít jen tři děti a všechny umřou. Takže to máme asi jasný, ne?


Zdroj: https://i.ytimg.com/vi/KJICtWYPtI8/maxresdefault.jpg



Tohle je jen rychlovka, která mě napadla při psaní, ale určitě je tam toho mnohem víc.

Poslední díl nám dal dost zabrat. Bouchalo se šampaňský, ale taky nám dávali elektrošoky, abychom to byli schopný dokoukat do konce.


Zdroj: http://s1.firstpost.in/wp-content/uploads/2017/08/jon-and-dany-825.jpg


Teď už nezbývá než čekat na podzim 2018 a doufat, že to hoši a holky z HBO opravdu stihnou, protože nám poslední minuty sedmé epizody ukázaly, že fanouškům i hrdinům dost teče do bot. Nemluvě o tom hrozným a zběsilým dějovým tempu. 




Žádné komentáře:

Okomentovat