neděle 10. září 2017

Jak si nevychovat Antikrista

Opravdu, na tohle návod existuje. Jsou to Dobrá znamení. Jestli nemáte tuhle příručku o tom, jak se budoucí Antikrist nemá vychovávat a jak si zajistit, aby budoucí největší temno bylo opravdu temné, musíte se vyvarovat několika „drobným“ chybkám. 




„Abych řekl pravdu, tak já osobně si myslím, že jeho reakce byla trochu přehnaná…na první hřích a tak dále. Já stejně nechápu, co je tak špatného na tom, když někdo pochopí rozdíl mezi dobrým a zlým.“ str.9

O Autorech:

Zdroj: https://ichef.bbci.co.uk/images/ic/1200x675/p02bqnnp.jpg


Terry Pratchett

Ano, myslím si, že pár slov o Terrym nebude na škodu. Co kdyby náhodou. Takže Sir Terence David John Pratchett zvaný Terry poprvé spatřil světlo tohohle šílenýho světa v Buskinghamshiru léta páně 1948. Tohohle Angličana bych klidně nazvala králem fantasy, který vytvořil vlastní úžasný a dokonale propracovaný svět Zeměplochy. Terry svou spisovatelskou kariéru začal jako kluk, který psal svoje příběhy do školního časopisu. A tak se jeho prvním publikovaným dílem stala krátká povídka The Hades Business. Tehdy mu bylo pouhých třináct let. Pozoruhodné dítko. Jako každý správný spisovatel začal hned po škole pracovat v novinách. Dalším jeho významným rokem byl rok 1968, kdy se narodila jeho jediná dcera Rhianna. V roce 1998 získal Řád britského impéria za službu literatuře. A pak mu šťastná série osmiček skončila. V roce 2007 přišla ošklivá diagnóza: Alzheimer. Pak osmičky přeskočila i Alžběta II., když z Terryho v roce 2009 udělala rytíře, čímž mohl začít směle i nesměle používat titul Sir. V roce 2015 zemřel na následky své nemoci. A letos v srpnu jeho dcera nechala na jeho přání zničit všechny jeho nedokončené práce. Parní válec zničil pevný disk se vším, co už nestihl dopsat.

„Já zase celé odpoledne přemýšlím o tom, jestli to, že jsem jí dal to jablko, nebylo správné, to znamená, že by to byl čin dobrý. Démon se může dostat do ošklivých nepříjemností, když udělá dobrou věc.“ str. 11-12

Neil Gaiman

Dítko staré dobré Anglie. Světě div se, taky bývalý novinář. Jeho plíce do sebe poprvé nasály vzduch v roce 1960 v Hampshiru. Neil prý uměl číst už ve čtyřech letech. Od té doby je vášnivým čtenářem. Začal nejdřív pracovat jako pisálek, ale pak přesedlal na dráhu spisovatele. Spojené království pro něho asi bylo malé, tak se vydal v roce 1992 do Ameriky. Poprvé na sebe upozornil, když napsal scénář ke komiksu Sandman. 

No a tihle dva se dali dohromady, aby sepsali Dobrá znamení.

„Je tady už příliš dlouho…od samého počátku. Je naturalizovaný, přizpůsobil se domorodcům, 
a zdivočel…má auto a telefon.“ str. 23


Děj:

Spuštění Armagedonu nemělo prakticky nic bránit. Stačilo přivést na svět Antikrista a vychovat ho k obrazu ďábelskému. Jenže se to trochu zvrtlo. Shoda náhod a k tomu chyba v podobě lidského faktoru. A malér biblických rozměrů je na světě.

Všichni na den A čekají a oni dva (anděl a démon) ho úspěšně, ať už vědomě nebo nevědomě, sabotují. Jenže jednoho dne dostane Crowley košík s Antikristem, kterého má podstrčit ženě amerického velvyslance. I když se mu do toho nechce, přeci jen, má dvacáté století rád, odnese dítko do nemocnice. Jenže tady se to zvrtne. Chlapeček skončí v úplně normální rodině, která žije na anglickém venkově.


Zdroj: http://www.unspoiledpodcast.com/wp-content/uploads/2016/07/good_omens_for_neil__s_birthday_by_noxcape-d32vq1r.jpg


„Co by to bylo za směšný svět, kdyby si démoni mezi sebou věřili.“ str. 29

A právě tady se začíná odpočítávat Armagedon. Tik. Tak. Tik. Tak. Crowley s Azirafalem netuší, že došlo k záměně, a postupně začnou velvyslancovo dítě ovlivňovat. Každý po svém.

„Podle teorie chaosu to byly právě drobnosti, které opravdu změnily svět.“ str. 183


Zdroj: https://i.pinimg.com/736x/44/86/35/448635e776c33f4dcc53307dcd58f5a2--nerdy-things-crossover.jpg


Postavy:

Crowley
Zdroj: http://goodomenslexicon.org.
s164381.gridserver.com/site/wp-content/
uploads/2012/10/crowleyhead.jpg

V knize je popisován jako anděl, který ani tak nespadl, jako se vycházkovým tempem snesl na Zemi. Takže se z něho stal elegantní, mazaný a požitkářský démon. Je mistrem v tom, aby svým lidským ovečkám ukázal tu správnou pekelnou cestu. 
A kromě toho se po Londýně prohání ve svým úžasným Bentleyem.

Právě Crowley dal Evě ono hříšné jablko poznání. Trocha vlákniny a hned je z toho haló biblických rozměrů.

„Pokud to nevíš, tak Armagedon je jednou za věčnost.“ str. 135




Zdroj: http://goodomenslexicon.org.s164381
.gridserver.com/site/wp-content/
uploads/2012/10/aziraphalehead.jpg

Azirafal

Anděl, kterého si pletou s Angličanem z jihu. A navíc jako hlavní bokovku obchoduje se vzácnými tisky ve svém antikvariátu. Azirafal má na zemi ale úplně jiný úkol. Má přiklánět lidi k dobru.

S Crowleyem se znají od stvoření světa. A čím déle jsou na zemi, tím více si osvojují ryze lidské vlastnosti. Oba si na život tak zvykli, že na něm nechtějí nic měnit. A právě tenhle pohodlný život by jim příchod Antikrista dokonale zničil. Zkrátka se věčný boj dobra se zlem na zemi zabydlel a začal si užívat jeho výhody.





Adam

Adam je obyčejný kluk, který má neuvěřitelně vtipnýho psa a skvělou partu kamarádů. Kluk, který nechce vládou světu jen si v klidu žít na anglickym venkově a blbnout se svojí partou.

„Byl to pořad v televizi. Uváděl ho David Attenborough, takže to musí být pravda.“ str. 208

Čtyři andělé apokalypsy

Ty jsou spíš vedlejší postavy, ale zmínit se musí. Takže…jako kamarádi z Bezstarostný jízdy dorazili za Antikristem Válka, Hlad, Smrt 
a nováček Znečištění, kterej nahradil Mor, když šel v roce 1936 do důchodu. Hlavní důvod byl prý vynález antibiotik.


O knize:

První polovinu jsem zhltla jedním dechem. Ale pak to začalo dřít. Druhá polovina byla přehlcená dějovými linkami a v jednu chvíli jsem si opravdu myslela, že to nedočtu.

Kapitoly s Crowleyem a Azirafalem mě bavily ze všeho nejvíc. A nahrazovaly pro mě hluchá místa, která se až na konci knížky ukázala za důležitá. Skvělá na téhle knize je skutečnost, že je plná konverzačního humoru. A co jsem opravdu ocenila, bylo vzájemné dobírání si Crowleyho a Azirafala.

Dobrá znamení jsou plná zvratů a vedlejších dějových linek, který z počátku působí dost zmatečným dojmem, ale nakonec se vše vysvětlí a zapadne do sebe jako puzzle.

Zdroj: http://pre07.deviantart.net/4a50/th/pre/i/2013/006/d/e/good_omens_by_tio_trile-d5qpvel.jpg


„Londýn nebyl navržen pro auta. Když se nad tím zamyslím, on nebyl navržen ani pro lidi. On se spíš tak nějak stal.“ str. 370

A i když jsem s druhou polovinou knížky docela bojovala, tak jsem si tam našla spoustu míst, kvůli kterým se k ní jednoho dne vrátím.  Obzvlášť jsem si užívala část, kde se Crowley pozastavoval nad stupiditou svých ďábelských kumpánů a jejich neschopností pochopit, proč bylo tak geniální vyhodit v centru Londýna proud.

Úžasná byla taky část, kdy si pekelný pes najde svého „zlého a krutého“ pána, který toužil po obyčejném voříškovi, kterýmu by říkal Pes. No, a protože pekelné psisko mělo splnit každé Antikristovo přání, tak se taky stane.

Co ale nejspíš potěší nejen fanoušky knihy, ale i ty, kteří čtení zrovna neholdují je informace, že Dobrá znamení se dočkají nového zpracování. BBC plánuje minisérii, kde by se role Crowleyho měl zhostit David Tennant (10th Doctor Who) a Michael Sheen (William Masters) Azirafala.

Dobrá znamení mají své plusy i mínusy, ale pro mě se nakonec staly knížkou, která se zaspala na můj seznam "jednou se k tobě vrátím".

Originální název: Good Omens
Překlad: Jan Kantůrek
Nakladatelství: Talpress
Rok vydání: 2007 (dotisk prvního vydání)
Počet stran: 489
Za mě: 7 z 10


Žádné komentáře:

Okomentovat