neděle 17. září 2017

#10 Legenda o králi Artušovi

Všichni známe legendu o jednom z největších králů Anglie, ale součástí této legendy jsou i drobečky. Postavy, které jsou pro příběh klíčové a hýbu koly osudu.


Zdroj:http://www.weapons-universe.com/Swords/Movie_Swords/Excalibur-Stone.jpg

Sice je to jenom legenda, ale máme ji za ta staletí tak zažitou a ona se natolik usídlila v našem podvědomí a povědomí, že by byl hřích ji aspoň trošku nefandit. Ostatně je mnohem lepší a zábavnější vyprávět příběhy o kouzelníku Merlinovi, o rytířích kulatého stolu, Excaliburu nebo Jezerní paní. Morgan Le Fay nevyjímaje.

Kašlu na fakta, sem s legendami. Už jako dítě jsem to zbožňovala. Artuše, Lancelota, Guineveru a ostatní.


#1 král Artuš

Všichni touží po ideálním panovníkovi, který je dokonalý vojevůdce, je laskavý, lidský, ale dělá i světské chyby. A právě tenhle bájný anglický král jím měl být. Artuš byl synem Uthera Pendragona a lady Igraine.
Zdroj: http://www.postavy.cz/foto/kral-artus-foto.jpg

Artuš je dítko, které vzešlo z klamu. Merlin pomohl Utherovi, aby mohl sdílet lože s lady Igraine, jenže ta byla provdaná za někoho jiného. Tuhle drobnost Merlin vyřešil kouzlem, a tak si Igraine myslela, že plní své manželské povinnosti. Jenže, se to všechno zkomplikovalo. Nečekané, že?

O jeho výchovu se nakonec postaral sám Merlin. A tak si Artuš rostl až do okamžiku, kdy z kamene vytáhl meč, který mohl vyjmou pouze právoplatný následník anglického trůnu. No a tady se kola osudu dávají do pohybu.

Z Artuše je král. Zachraňuje Anglii před spáry Sasů. Od Jezerní paní dostane Excalibur. Vrací se pravidelně na Kamelot a posedává u kulatého stolu se svými rytíři. Ožení se s Guineverou, skamarádí s Lancelotem, vyspí se se svou nevlastní sestrou (opět šlo o kouzlo, nebyl incestní maniak) 
a mezitím mu jeho žena zahýbá s nejlepším přítelem. (Teď to zní jako středověká telenovela.)

Pak mu jeho povedená čarodějnická sestřička přivede na svět o něco víc zkaženýho synátora, který ho doslova a do písmene přivede do hrobu a celá Anglie jde pomalu do kytek.

#2 Kamelot

Kamelot. Bájný Kamelot. Jestli jsem někdy toužila po tom žít na hradě, tak to byl tenhle. Aspoň prodloužený víkend. 

Tenhle legendární hrad byl sídlem bájného krále Artuše a jeho rytířů kulatého stolu. Pravé místo, kde kdysi Kamelot stál není známé. Existuje spousta spekulací, kde mohl stát, ale přesné místo zatím nikdo neví. S tím je spojená skutečnost, že je dost možné, že hrad nikdy nestál a je pouze účelovou součástí legendy.

#3 Excalibur

Co by to bylo za legendu, kdyby se v ní neobjevila ještě bájnější zbraň. Artuš ho dostal od Jezerní paní. Často ho lidé pletou s mečem, který Artuš vytáhl u kamene, ale tak to není. Jsou to dvě různé zbraně. Jop!

Z jezera se vynořila ruka Paní jezera a dala Artušovi meč, který měl při sobě až do své poslední bitvy, kdy ho Mordred zabil. Po jeho smrti byl meč opět vrácen do jezera.

A stejně jako v případě Kamelotu neexistuje hmatatelná důkaz, že Excalibur byl skutečný. Ale mně se stejně víc líbí představa toho, že Merlin přijel k jezeru, kam meč hodil a tam ho chytla ruka Jezerní paní. Kašlat na fakta, proč kazit dobrou historku pravdou?


Zdroj: https://img.geocaching.com/track/large/e1f024a5-bf73-43d6-8f28-c251cd8643cc.jpg

#4 Kulatý stůl

Neobyčejně obyčejný dřevěný kulatý stůl. Jeho kouzlo spočívalo v tom, že neměl žádné rohy. Všichni si tak byli rovni. Nikdo nemá své speciální místo. A právě u takového stolu večeřívali Artušovi rytíři na Kamelotu.


Zdroj: http://www.wearemoviegeeks.com/wp-content/uploads/excalibur.jpg


#5 Merlin

Čaroděj, který proměnil krále Uthera a pomohl tak na svět králi Artušovi. Podle legendy byl Merlin Artušovým opatrovníkem a co víc, podporoval jeho vládu nejen pomocí své magické moci, ale i díky moudrým radám, které svému chráněnci dával.

Nakonec ho ale opustil. A poté se začalo všechno hroutit. Morgana kula pikle a rodila smrtonosné dítě.



Zdroj: http://seymourebel.files.wordpress.com/2012/11/helena.jpg
#6 Morgan le Fay

Nevlastní sestra krále Artuše a matka jeho syna Mordreda. Většina legend ji vnímá jako zosobnění čistého zla. Čarodějnice se vším všudy. A přitom na začátku, kdy se začaly šířit legendy o králi Artušovi, byla vnímaná spíš jako víla.

Její matkou byla lady Igraine a otcem její první manžel Gorloise. Celý svůj život intrikuje proti Artušovi a jeho rytířům, ale nakonec se se svým bratrem usmíří, a co víc je jednou z těch, které odvezou jeho mrtvé tělo na Avalon.

Ale ještě předtím pomocí své magie svede Artuše a počne s ním Mordreda.




#7 Jezerní paní

Božská bytost, která ukovala Excalibur a dokonce snad vychovávala Lancelota. Podle jiné legendy byla sestrou Igraine a kněžkou na Avalonu.

Mně osobně se víc líbí Jezerní paní z filmu Excalibur, kde se jen objeví ruka z hladiny jezera. Záhadná a neuvěřitelně mocná.


Zdroj: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/dd/89/20/dd89200e81573fc85b876c257a60509f.jpg

#8 Mordred

Jediný syn krále Artuše (s Guineverou žádné děti neměl). Zkažené dítko, které přinese víc starostí než radostí. V závěrečné bitvě smrtelně zraní svého otce, ale ten ho i přesto zabije. Tenhle kluk byl zkrátka chodící zrada.

#9 Guinevera

Artušova žena a královna Anglie. Podle legendy měla pletky s Lancelotem. Rytířem kulatého stolu a přítelem Artuše. Nevěra brzy praskne a Guinevera je odsouzena k smrti upálením na hranici. Naštěstí si tahle legenda nechala prostor pro happy end a Lancelot se na poslední chvíli objeví a zachrání ji. Společně pak odjedou za západem slunce.

Ale taky existuje verze, ve které skončila Guinevera v klášteře. Zvedám palec po útěk s Lancelotem.

#10 Lancelot

Lancelot od jezera je jedním z rytířů kulatého stolu. Jenže tenhle rytíř se zamiloval do královy a ta mu jeho lásku oplácela. A tady nám vzniká průšvih tragických rozměrů.

Podle legendy ho vychovávala Jezerní paní. Aspoň do té doby, než se vydal do světa, narazil na Artuše a nešlo to všechno do háje. A jako správný hoch se po všech těch problémech podle jedné z legend vrací domů do Francie a dožívá tam jako poustevník.



Žádné komentáře:

Okomentovat