pátek 27. října 2017

Vše nejlepší, sire Wilde!

Milý Oscare, smím vás oslovovat Oscare?

Před týdnem jsme oba slavili své větší či menší výročí. I když uznávám, že já v mnohem méně mrtvolném stavu než vy. 
Věděl jste, že 163 je prvočíslo?

Vy, milován muži i ženami jste i dnes vzorem mnoha autorů. Kdejaký pisálek nad vašimi řádky slintá blahem i závistí. Rve si vlasy, že ho nenapadne nic podobně dobrýho, a proč sakra už byla použita zápletka zaměněného dítěte v Jak je dobré míti Filipa. A je opravdu dobré míti Filipa? Nemáme ho spíše mýti? Ne?


Zdroj: https://ih0.redbubble.net/
image.139538085.3853/
raf,750x1000,075,t,101010:01c5ca27c6.jpg
Už před lety jsem se začetla do hlubin duše Doriana Graye. Přes veškeré jeho prohřešky jsem ho měla ráda, a nakonec ho i litovala. Nebožáka, slabocha, který podlehl svým choutkám. Kdo vám byl asi inspirací. Další zápletka, která spatřila světlo světa a začínající autoři si říkají, jak tohle trumfneme? Už Shakespeare jim zamotal hlavy natolik, že nevědí, zda být či nebýt? Nebo bít čí nebít? Rozhodně pít!

Přesto jste to právě vy, Oscare, kdo se neohlížel na pravidla, konvence nebo morálku oné slavné viktoriánské Anglie. Boural jste hranice. Především v osobním životě, ale kdo by vám to mohl mít za zlé. Umělecké duše potřebují létat, bořit a bouřit.

Stal jste se vzorem mnohým generacím a ty další vás zajisté budou obdivovat také.

Vyměnil jste život v přepychu za chladnou celu. A proč? Za porušení mravopočestnosti. Zvláštní slovo MRAVOPOČESTNOST. A přesto, že vás vaše doba a společnost odsoudila, tak ta má vás obdivuje a považuje za klasika. Ano, Oscare, jste klasik. Věřil byste tomu?

Dnes by nikomu nevadila vaše láska ke Constance i k Boseimu. Nebo aspoň většině ne. Naopak byste si dával společné fotky na sociální sítě, byl byste kontroverzní bohémský autor, který si užívá plnými hrstmi vše, co mu život nabízí. Žel bohu, sice jsme se narodili ve stejný den, ale každý v jiné době.

Upřímně mě zajímá, jak byste se dnes díval na svět, na společnost, ale hlavně na literaturu.

Brzy byste zjistil, že Ideální manžel je dnes spíše mýtus. Že Strašidlo cantervillské má dnes mnoho podob a můžeme ho vidět na mnoha kontinentech a někde dokonce pravidelně straší v hlavních zprávách. Víte, Oscare, ono se toho hodně změnilo. Dnes už se tolik nečtou noviny jako za vás. Dnes se lidé dívají na televizi, a hlavně na internet. Všichni mají takové placaté krabičky, které jsou mnohdy chytřejší než jejich vlastníci. Představte si, že v těchto malých krabičkách máte nejen nejnovější zprávy, ale i knihy, hudbu, barevné obrázky 
a podobné úžasnosti. Ale to by bylo na delší vyprávění.

Ale stále nás je dost. Těch, kteří vysedávají v kavárnách, čtou a debatují nad tím co čtou.

Tak zase za rok, můj drahý Sebastiane Melmonthe. Born to be wilde!

S přáním všeho nejlepšího Šílená Intelektuálka.

P. S. Pozdravujte tam Vergilia.


1 komentář: