neděle 29. října 2017

Ukradni zub a vypěstuj si draka!

Všechno to začalo zcela nevinně. Rybě se narodily koťata. A najednou se Jackaby ujme Případu ukradeného zubu.





„Zdálo se, že Jackabyho šílená laboratoř by klidně mohla být vybavena k oživení Frankensteinova monstra a knihovnu obývaly hrozné stíny, které se plížily po podlaze a lepily se mi na paty, kdykoliv jsem se jen nachomýtla moc blízko k sekci nebezpečných dokumentů.“ str. 28

Záhadný nepřítel, starý přítel, ztracené kosti, stará farma, smrt. A ztracený zub.


„Chtěl bys vidět ta koťata?“
„Ta ryba má koťata?“ str. 32


Zdroj: https://emcastellan.files.wordpress.com/
2015/07/ritter_author_web_rgb_hr.jpg
Autor:

William Ritter

Nadějný  americký spisovatel, který přivedl na svět podivínského detektiva Jackabyho. Jako mnozí autoři vystudoval angličtinu a učitelství. Na Oregonské univerzitě se soustředil hlavně na tvůrčí psaní a folklor. I dnes aktivně učí na střední škole. A možná učil i Barta Simpsona, protože zatím zakotvil ve Springfieldu.

Čtenáře zaujal už svou prvotinou Jackaby, kdy nám poprvé představil excentrického detektiva, který řeší netradiční, nadpřirozené a magické záhady. A letos jsme se dočkali pokračování Jackabyho dobrodružství Případu ukradeného zubu.


„Dougals se načepýřil a podíval se na mě. Oči se mu leskly jako korálky z ebenu. Dokázal úžasně naslouchat, ale stále zůstával příliš ptačí.“ str. 56


Děj:

Nová Anglie, městečko New Fiddleham 1892. Detektiv, jeho asistentka, duch a zakletý kačer.
To zní jako docela slibný začátek magického dobrodružství. Všechno začne narozením malých roztomilých koťátek, která vyvrhla ryba. Jackaby spolu se svou asistentkou Abigail odhalí, že jde o zákeřné měňavce, kteří na sebe berou podobu toho, co právě jedí. A právě tady to všechno začíná. Hned druhý den je totiž nalezena majitelka kočko-ryby mrtvá. Jedinou stopou po jejím vrahovi je bodná rána na krku. Téměř ve stejnou chvíli se z jedné venkovské farmy ztratí dinosauří zub, který pochází z kostry, kterou tam nedávno vykopali. Že by to byla jen náhoda? I v tomto vzdáleném údolí začínají lidé podezřele umírat. Záhadná bestie mrzačí lidi i zvířata. A právě odtud přijde žádost o pomoc jistého Charlieho Canea, který se poznal s Jackabym a Abigail v minulém dobrodružství. Charlie má však vlastní tajemství, které před krásnou asistentkou skrývá.




„Novinařina je děsný zlozvyk, já vím, ale nemůžu se ho zbavit.“ str. 151

Okrajový příběh Ukradeného zubu se točí kolem ducha zavražděné Jane. Dívka byla brutálně sprovozená ze světa, ale nic si nepamatuje a najednou se na scéně objevuje záhadný muž, který pozoruje dům a jeví nezdravý zájem 
o mladou Abigail. K tomu všemu se Jane po dlouhé odmlce rozhodne přijít na kloub tomu, co se jí doopravdy stalo.  A my máme novou, mnohem lepší záhadu.





Postavy:

R. F. Jackaby
Podivínský detektiv. Mnohdy působí, že je úplně mimo, ale ve skutečnosti vidí a vnímá věci, které ostatní ignorují a přehlížení. Navíc nosí nemožně dlouhou barevnou šálu. Excentrik, který vyřeší každou záhadu.

Abigail Rooková

Mladá Angličanka, která vyrazila do světa, aby zažila nějaké dobrodružství, ale hlavně aby svým rodičům dokázala, že je soběstačná 
a hlavně, že je, co k čemu. Stejně jako doktor Watson i ona zapisuje dobrodružství, která zažívá s Jackabym. Jen občas jí její zaměstnavatel z psacího stroje vyrve stránky a na místě je rozerve na kousky.

Jane a kačer Douglas

Obyvatelé Jackabyho kouzelného domu. Jane je původní obyvatelkou, která nemůže najít klid, a tak s Jackabym a Abigail obývá dům. Kromě toho se nemůže dotknout ničeho jiného než toho, co jí dříve patřilo. Ale je to opravdu tak?

Douglas je Jackabyho bývalý asistent, který je zakletý do podoby kačera, který se čvachtá v krásném jezírku, které se nachází na půdě Jackabyho domu.

„A pro příště – pojem diskrétní obvykle nezahrnuje vymazání místa činu z mapy pomocí ohnivé koule velikosti zaoceánského parníku.“ str. 251


O knize:

Zdroj: http://eshop.prirodniny.cz/Fotografie/Zbozi/Original/0c12.jpg
Ritter nám v Příběhu ukradeného zubu poodhaluje další osudy svých postav. Místy mnohdy až moc tlačí na pilu. Ale jako autor young adult literatury si zatím vede obstojně. Jeho příběhy jsou čtivé a udrží čtenáře v příjemném napětí. Ale není to tak, že byste četli do dlouhých ranního hodin. Ukradený zub s klidným svědomím odložíte a počkáte si do druhého dne, aniž by vám to drásalo nervy.

Případ ukradeného zubu je sice o něco slabší, než byl jeho předchůdce, ale 
i přes značný dějový nával čtenáři nabídne v závěru slibné pokračování 
a navnadí na třetí díl. A v konečné fázi i vývoj samotných postav je docela příjemný. Ani ne tak v případě Abigail, která udělá první krok, ale u Jane, která konečně uvěří Jackabymu a zahodí své rukavičky.

Ritter mohl v knize částečně ubrat. Zbytečně děj šroubuje, což je v tomto případě spíše na škodu, ale i tak si tam čtenář najde svá místa. Příběh sice není dokonalý, ale kniha se čte sama. Nabídne nám trochu napětí, záhadu 
i tajemného a zlověstného nepřítele. Přesto se nežene zběsilým tempem dopředu. Autor ví, že každý závěr příběhu chce svůj čas.

To vše doplní příslib temného zločinu z minulosti. A samozřejmě i humor a samotná postava detektiva, který je mnohdy ve svém společenském vystupování trošku mimo. Ideální holmesovký hrdina, který potřebuje svého asistenta. V případě Abigail Rookeové se jedná o asistenta, který mnohdy mile překvapí. Případ ukradeného zubu je vtipný, a i přes jistou přeplácanost se může chlubit docela zajímavou zápletkou. A poutavými vedlejšími postavami, které příjemně doplňují děj. 

Na konci si Ritter připravil dvířka pro třetí díl, který bude podle všeho mnohem temnější a napínavější. Jackaby nejspíš konečně zjistí, kdo je jeho úhlavní nepřítel, který byl doposud skrytý ve stínu.


Originální název: Beastly Bones
Překlad: Vratislav Kadlec
Vydavatelství: Host
Počet stran: 267
Rok vydání: 2017
Za mě: 6 z 10





Žádné komentáře:

Okomentovat