neděle 5. listopadu 2017

#10 Číst? Dnes? Přirozeně!

Protože čtení je to prostě skvělý. Ale to mnohdy nestačí. Nezdravě často se totiž setkávám s tou nejhorší otázkou, jako může knihomol dostat. „Proč čteš?“ Už jsem dávno rezignovala na sofistikovaný odpovědi a dneska už jen odseknu „Proto!“ S lidma, který jsou nepolíbení čtením, konverzace na tohle téma nemá smysl. Ale i tak jsem si nad jedním z mnoha hrnků kávy řekla, že by nebylo od věci dát dohromady seznam deseti důvodů, pro vlastně vůbec začít číst.


Zdroj: http://www.scholastic.com/content/dam/teachers/lists/2016-2017/series-books-for-summer-reading-lists-4-3.jpg


Voila …tady jsou!


#1 JE TO SKVĚLÝ

 Čtenář pochopí, nečtenář žasne. Ale kdy se člověku poštěstí sednout si ke kafi a během chvilky se přemístit do viktoriánského Londýna nebo do pralesů v Jižní Americe? Kdy jindy můžete hledat vraha, který řádil v Orient expressu. Tak vidíte. Čtení je prostě skvělý. A navíc to má ještě jednu výhodu. Když vás lidi vidí s knížkou, tak vám dají pokoj a nic po vás nechtějí. Většinou!


#2 ANTISTRES

Je vědecky prokázáno, že čtení snižuje stres až o 68 procent. Prý stačí jen několik minut čtení denně. Což znamená, že je pro lidský organismus zdravé. Kromě toho se vám během čtení snižuje krevní tlak (protože se neuvěřitelně vyklidníte) a jako další bonus zapojujete části mozku, který jsou jinak nevyužitý, a tak nějak zevlej.


#3 RELAX

Nečtenář nechápe, že u něčeho pro něho tak náročnýho, (u čtení), my čtenáři můžeme relaxovat. Ale máloco je tak úžesnýho, jako ukradená chvilka s knížkou v jinak hektickém dni. Nebo víkend, kdy venku leje jako z konce a vy u třístýho čaje dočítáte další případ Cormorana Strika nebo se zrovna vydáváte na Křížovou výpravu.


Zdroj: http://www.cheatsheet.com/wp-content/uploads/2014/02/relax-reading-coffee-book-640x427.jpg



#4 KNIHY ODRAZUJÍ OTRAVY

Už jsem to nakousla na začátku. A když zrovna nenarazíte ta totálního idiota, tak máte jistotu, že vás nikdo během čtení nebude rušit. Horší je, když narazíte na někoho, kdo vaši knížku už četl a chce s vámi nadšeně zabřednout do rozhovoru o tom, jak byla ta či ona pasáž skvělá nebo nudná. V takovém okamžiku vám nezbývá, než být zlý, nebo čekat, až to toho otrapu přejde (takový lidi to nikdy nepřejde). Ale ve většině případů máte díky knížce pokoj.


#5 OBOHACUJE SLOVNÍ ZÁSOBU

Ehm…jakoby. Už je to tak. Lidi, co čtou, mají mnohem lepší slovní zásobu než nečtenáři. Časem začnete používat slova, která na vás vyskakovala ze stránek. Netřeba chodit daleko, když začnete číst fantasy, tak je to najednou „grimoár,“ „gentleman,“ „Pandemonium,“ a tak dále. Samozřejmě všechna tato slova se dají hravě použít v běžné konverzaci. „Viděl jsi ten archaický grimoár? Ten gentleman mi ho nechtěl prodat, tak jsem se vydala do Pandemonia a upsala svou duši padlému anděli a vyvenčila jsem jeho Kerbera.Vidíte? Běžná konverzace.



#6 BUJARÁ FANTAZIE

Nejednou už se každému čtenáři stalo, že se zděsil, když viděl zfilmovaný svůj oblíbený knižní příběh. Proč měla proboha Hermiona růžové šaty? Ale v Ranhojičovi byl Jeremy Cole obřezaný už jako dítě! Proč Frankensteinova bytost vyrvala Elizabeth srdce z hrudi?
Asi takhle nějak vypadá běžná fáze naprosté konsternace čtenáře, který si vysnil příběh, postavy i prostředí. Naprosto přesně ví, jak má vypadat to točité schodiště. Kde stojí ten dům se zarostlou zahradou a velkými dubovými dveřmi. Prostě, když čtete, tak se vám ve vaší hlavě odehrává váš vlastní film. Takovej, jakej nikdy nikdo nenatočí.


Zdroj:https://img00.deviantart.net/6137/i/2015/343/1/8/dream_bubble_anime_and_fantasy_by_stephanboehringer-d9jj9g8.jpg



#7 MÁTE TÉMATA KE KONVERZACI    
                    
Dobře, uznávám, že jsou momenty, kdy vám ani vaše čtenářské znalosti nezaručí vášnivou debatu a vy se v zoufalství a touhy po úniku po tíživém tichu uchýlíte k tradiční britské konverzační záplatě „počasí.“ To vesměs funguje vždycky. Ale pak jsou chvíle, kdy čtete nějakou knížku, která vás natolik ohromí, že se o událostech v ní dá mluvit hodiny a hodiny. A váš společník se aktivně zapojuje do hovoru (protože jí taky četl).


#8 PAMĚŤ

Přirozeně, i mezi čtenáři jsou jedinci, kteří mají paměť akvarijní rybičky a hned druhý den zapomenou, co zrovna dočetli, ale není jich tolik. Vesměs v nás čtení podporuje dlouhodobou i krátkodobou paměť. Záleží na délce knihy a na rychlosti vašeho čtení. A někdy záleží i na knize samotné. Jsou příběhy, které se nám vryjou do paměti na celý život, a pak jsou tady knížky, který sice přečteme, ale velký dojem na nás neudělají a my prostě zapomeneme na to, co se tam dělo. V paměti nám zůstane jen intenzivní pocit, že to nebylo ono.
Zato ty osudový knížky. Ty nám dávají. U těch si mnohdy pamatuje i kde jsme konkrétní pasáž četli, jaké bylo počasí, co se dělo, nebo co jsme u toho popíjeli.


#9 LEPŠÍ NOČNÍ UNAVENÍ NENÍ

Teda pokud nečtete nějakou extra napínavou knížku a rozuzlení zápletky není na další stránce. To pak čtenář nezná bratra ani únavu. Někdy zas narazíte na knížku, která vás zaručeně uspí po přečtení prvních tří řádků.


Zdroj: http://www.eonline.com/eol_images/Entire_Site/201438/rs_500x244-140408113642-Uncle_Fester_Reading.gif



#10 DOZVÍDÁTE SE STÁLE NOVÉ VĚCI

Ne vždy musíte číst jen odbornou literaturu, protože nové poznatky na vás mohou čekat i mezi řádky vaší oblíbené knižní série. Tak třeba u Cormorana Strika si zopakujete rozvržení Londýna. U čtení Jiskry v popelu si tak nějak zopakujete, jak to asi vypadalo, když Římani vtrhli do Řecka. No a někdy se prostě jenom dočtete, který jed je zaručená tutovka, abyste někoho poslali na onen svět.



BONUS: #11 VÁŠ ŽIVOT JE JEDNO VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ

Díky knihám můžete létat v horkovzdušném balónu kolem světa, nebo brázdit oceány s kapitánem Nemem v Nautilu, a přitom nevytáhnout paty z postele. Můžete přemoct draka, učit se kouzlit, nebo pátráte po vrahovi, který zabil bohatou nevěstu ve Smrti na Nilu.


Žádné komentáře:

Okomentovat