neděle 23. září 2018

Klimt jako průkopník a rebel secese


Gustav Klimt, muž pro nás ztracený v minulosti. Jeho díla vnímáme dnes spíš jako kýč na hrnečcích a vázičkách, ale on byl mnohem víc. Kniha Klimt Jeho život slovem a obrazem odkrývá příběh starého mládence, který vybočoval ze společnosti 
a během života si osvojil osobitý styl, který už jeho soudobá společnost milovala a stejnou měrou i nenáviděla.





„Proměna estetických koncepcí má mnoho společného s revoltou proti generaci všemocných otců.“ str. 26

Další z řady biografických knih od Vitalisu nám postupně odkrývá život vídeňské malířské legendy Gustava Klimta. Zachycuje jedinečný vývoj jeho tvorby od dekorativní malby až po vlastní charakteristický styl, u kterého na první pohled poznáme, o jakého autora jde.

„Době její umění, umění jeho svobodu.“ str. 35


Gustav Klimt očima Egona Schieleho
(foto z knihy)
Přitom se nám Klimt odhaluje jako muž, který se bál vzít si svou životní lásku. Abstraktní postava se najednou stane plastickou a skutečnou. Už se nejedná jen o muže zahaleného závojem dávných dob, ale milovníka, který opanoval svět barev. Z neznámého a nadějného studenta umění se stane uznávaný a proklínaný malíř, který vydělává tolik peněz, že by je snad ani nemohl utratit.

To je ale ještě daleko. Po škole byli tři, společně namalovali složité dekorace nebo oponu Karlovarského městského divadla, která je tam dodnes. Po smrti Gustavova bratra Ernesta je vše ztraceno. Gustav se naplno propadá do světa secese. 

Stránky křídového papíru plného barevných obrazů a fotek zaznamenaly vzestup a pád titána secese. Peníze nejsou a vzácná korespondence se ztrácí. Záhadou zůstane i jeho pestrý milostný život.

Přitom Klimtův život byl plný žen, ale tou osudovou byla jistá Emilie Flögeová. Jeho srdce patřilo sice jen té jedné, ale jeho štětec zachytil nejednu významnou Vídeňanku. Jenže ženy, které maloval vesměs neměly moc šťastný život. Těžko říct, zda to byl trest osudu, za to, že jim mistr zajistil věčný život na plátně nebo to byla jen vina druhé světové války.

Gustav kromě křehkého pohlaví miloval velké porce šlehačky k bábovce, což se na něm postupem času s přibývajícím věkem také projevilo. Průkopník a inovátor se nakonec po letech na výsluní změní ve starce, kterého mladí nechápou.

Emilie Flögeová
(foto z knihy)




„Klimt je nucen uznat, že léta velkých úspěchů pominula a že mládež hledá nové cesty. Přes Schieleho přátelství si Klimt stýská, zarmoucen nepochopením mladých.“ str. 72

V meziválečném období se bouří Klimt i secese. Ta je druhou hlavní hrdinkou příběhu. Ta se nám představuje jako vzdor a revoluce mladých Vídeňáků, nejen jako kudrlinky a plátna od Muchy, které známe ze školy. Pro svou tvůrčí svobodu a jistou autorskou tvrdohlavost bylo už tehdy Klimtovo dílo terčem kritiků umění.








O knize:

Klimt Jeho život slovem i obrazem je příjemné čtení, které nám rozšíří znalosti o životě na počátku dvacátého století. Nakonec díky ní zjistíme, že lidi jsou pořád stejní. Ale je tady jistá přidaná hodnota, kterou nemůžeme jako čtenáři opomenout, a to rozšíření našeho povědomí o malíři, který se svým dílem zapsal do dějin umění a jako jeden z mála se dočkal uznání už za svého života.  

Sama jsem díky knize vzala na milost i secesi, která pro mě byla do té doby jen dalším uměleckým směrem, který jsem se musela naučit k maturitě, ale jinak byla spíš nudná. Teď je symbolem vzdoru a rebelie, která otřásla světem umění.


Zdroj: https://imgc.allpostersimages.com/img/print/posters/gustav-klimt-danae-art-poster-print_a-G-8842102-0.jpg

Tohle je přesně to, co chci po podobné četbě. Abych skrz ni získala nový pohled na věc, a je jedno jestli pozitivní nebo negativní. Vždy nás to nějak obohatí. Klimt už pro mě nebude jen malíř, kterého matlají na hrnky. Bude to skutečný muž, který hrál a prohrál. A mezi tím žil naplno.

Autor: Harald Salfellner
Překlad: Pavel Cink
Nakladatelství: Vitalis
Rok vydání: 2018
Za mě: 7,5 z 10


Žádné komentáře:

Okomentovat