neděle 30. září 2018

#10 Filmů podle divadelních her


Divadlo, magické místo, kde se fantazie přenesená na papír mění v život na prknech, která znamenají svět. A některé z těchto výjimečných textů, které vznikly primárně pro divadlo se časem podařilo přenést na stříbrné plátno. Tady je desítka filmů, které jsou vyzkoušené a stojí za to se na ně podívat.

Zdroj: https://hips.hearstapps.com/hmg-prod.s3.amazonaws.com/images/hbz-042517-oldhollywood-1493167401.jpg


#1 Ptačí klec

Původně francouzská komedie Klec bláznů z pera Jeana Poireta dovedl k dokonalosti americký režisér Mike Nichols, který v roce 1996 natočil film Ptačí klec s Robinem Williamsem a Nathanem Lanem v hlavních rolích.

Zdroj: https://img.ceskatelevize.cz/program/porady/
10147136169/foto09/06.jpg?1244708783
Základní premisa příběhu se točí kolem dlouholetého páru Armana 
a Alberta, kteří společně vychovali syna a vlastní klub Ptačí klec. Arman je majitel a režíruje jednotlivá představení, zatímco Albert je jeho hlavní hvězda.

Jednoho dne se domů vrací syn Val s tím, že se bude ženit. Ale jeho milá je pokroková dcera zapřisáhlého republikána a zakladatele koalice mravního rádu. A její milý je žid, jehož matka je vlastně muž. Kolem celé této situace se rozehrává jedinečná konverzační komedie, kterou doplňují jedinečné hlášky a výkony jednotlivých aktérů.

Spletitá síť lží se nakonec zpřetrhá na společné večeři, kdy se všechno provalí. Nemusí říkat, že to dopadne dobře. Je to přeci komedie.


#2 Lekce neslušného chování

V originále Easy Virtue je původní divadelní hra Noëla Cowarda. Tu v roce 2008 převedl na filmové plátno režisér Stephan Elliott.

Příběh se točí kolem temperamentní vdovy Larity, které se impulzivně provdala za Johna Whittakera. Manželství je idylické až do okamžiku, kdy mladý Angličan přiveze svou vyvolenou na rodinné sídlo. Tady se střetává divoká Američanka s prudérní starou anglickou tchýní, která si osud svého jediného syna představovala úplně jinak.

Zdroj: https://img.ceskatelevize.cz/program/porady/
10224328292/foto09/04.jpg?1331649816
V nepřátelském prostředí, kdy je proti Laritě nejen matka, ale i sestry najde nečekaného spojence v postavě otce a sluhy. Ti jediní v Američance vidí čerstvý vzduch, který provětrá jejich zatuchlé sídlo. Najednou se rozehrává boj o spokojený život na venkově. Dvě dominantní a zcela odlišné ženy se snaží přežít a udržet si sebe samu. Až časem zjistíme, že tchýně kdysi bývala jako její zaoceánská snacha.

Ale mezi tím vším nás baví situační humor a skvělé dialogy mezi postavami, které jsou sestavené tak, že se občas musíme nad sdělením zamyslet a až pak se smějeme. Nemalý podíl na tom mají i protagonisté hlavní postav Kristin Scott Thomas, Colin Firth a Jessica Biel.




#3 Kdo se bojí Virginie Woolfové?

Americká divadelní hra o třech jednáních, kterou napsal Edward Albee se v českých divadlech uváděla pod názvem Kdopak by se Kafky bál? Důvod byl prostý, tehdy si mysleli, že by nikdo nešel do divadla na hru, když neznají Virginii Woolfovou, a tak název upravili tak, aby lépe seděl na naše tehdejší podmínky.

Jedná se o absurdní drama, ve kterém co se týče filmové adaptace excelovala Elizabeth Taylorová v roli Marthy. Hlavní dějová linka se odehrává v noci a jde o rozhovor dvou manželských párů. Noc plná alkoholu se zvrtne, aktéři ztrácejí zábrany, na povrch se dostávají různá tajemství a vše se žene k nevyhnutelnému a ne zcela šťastnému konci.

Tenhle film není žádné jednoduché koukání, hodně tne do živého, kdy střídavě litujeme Marthu a jejího muže George. Přesto nemůžeme odtrhnout oči od obrazovky. Kdo zvítězí a kdo prohraje? Kdo se tady vlastně bojí?

Jedna drobnost, hlavní manželský pár tady ztvárnili Elizabeth Taylor a Richard Burton v době, kdy byli ještě svoji. Mimochodem, tihle dva se vzali celkem dvakrát.


#4 Zkrocení zlé ženy

Jedna z nejlepších komedií z pera Williama Shakespeara vypráví příběh o nezkrotné Kateřině a Petrucciovi, který hledá movitou nevěstu. Povedená konverzačka, které světe div se opět kralují Elizabeth Taylor a Richard Burton. Osobně doporučuju tenhle skvost v originálním znění. Shakespearovo angličtina nemá chybu a když do toho ještě prská Kateřina nadávky na svého nápadníka, je to prostě skvělý.

Zdroj: https://c1.primacdn.cz/sites/default/files/styles/landscape_extra_large¨
/public/2376b641/2619213-158032411_7a2d13.jpg?itok=WIpCUjkV&c=def_cloudinary


A pokud náhodou musíte číst Zkrocení zlé ženy k maturitě, tak vám bude bohatě stačit tenhle film, ve kterým je snad úplně všechno.



Další americké drama, tentokrát ho má na svědomí Tennessee Williams. I tady exceluje Elizabeth Taylor. Náhoda? Nemyslím si! Její hláška: „Bezkrké zrůdičky!“ je nezapomenutelná.
Zdroj: https://c1.primacdn.cz/sites/default/files/styles/landscape_extra_large/public/
2a43c2b7/3509090-422458_897004.jpg?itok=t6_61Adf&c=def_cloudinary

Celý děj se točí kolem nemocného otce, který umírá na rakovinu a nikdo mu to nechce říct, do toho je tu manželská krize mezi Maggie (Elizabeth Taylor) a Brickem (Paul Newman), které ještě drásá Brickův starší bratr Gooper, jeho žena a kupa bezkrkých zrůdiček.

Základem hry i filmu jsou ale dialogy mezi Maggie a Brickem. Jeho alkoholismus, prázdnota, ale i lež a touha zachránit co se dá, ať už z lásky nebo pro majetek. Během jednoho večera se tak odehraje rodinné drama, které pročistí vzduch a urovná některé křivdy.

Film až je až na pár drobností plně věrný divadelní předloze, která získala Pulitzerovu cenu.

#6 Bílá nemoc

Česká klasika od Karla Čapka. Stejnojmenný film vznikl ve třicátých letech minulého století. Tohle dílo jasně varuje před nacismem. Ve hře se objevuje postava diktátora „maršála“, který prahne po válce. Jenže vypukne záhadná Bílá nemoc, na kterou zdá se neexistuje lék. Světýlko naděje zažehne doktor Galén. Ten ze začátku lečí hlavně chudé lidi, každý mu tak za jeho služby zaplatí jen to, co si může dovolit.

Zdroj: https://storage.cinemaware.eu/katalogy/images/4/9/
4935500f-a2b6-11e7-9a4b-000c29a578f8.jpg
Když se na něho obrátí někdo z bohatých, který potřebuje lék, tak po něm požaduje, aby byl proti válce. Jenže pak onemocní sám maršál, který si objeví záhadnou bílou skvrnku na prsou. Zná Galénovy podmínky a po dlouhém naléhání souhlasí, že se války vzdá. Vše se zdá být zachráněno jenže…

!Pozor, spoiler!

Galén se vydává za maršálem u jehož paláce je zfanatizovaný dav volající po válce. Galén se nahlas ozve, že je proti bojům. Masa ho v reakci na jeho hulákání ušlape a rozšlape dokonce i ampulky s lékem. Vše je tak ztraceno.


Ve filmu z roku 1937 zazářil Hugo Haas, který ho mimo jiné i režíroval a Zdeněk Štěpánek.

#7 My Fair Lady

Divadelní předlohou k tomuto filmu je Pygmalion od George Bernarda Shawa. Jenže oproti filmu nám nekončí zrovna šťastně, proto osobně doporučuji pouze film s Rexem Harrisonem a Audrey Hepburn.

Co k této klasice napsat? Prostořeká a hlučná Lizza Doolittleová se dostane do péče akurátního profesora Higginse, který z ošklivého káčátka udělá dokonalou dámu. To vše okoření lekce fonetiky, koňské závody i okázalý ples.

Krásná oddechovka, která potěší a neurazí. Dokonce i hudební čísla se dají přežít.



#8 Lví král

Zdroj: https://static.posters.cz/image/1300/fototapety/
disney-lvi-kral-pumba-simba-416x254-cm-130g/m2-vlies-non-woven-i37143.jpg
Teď si asi všichni ťukáte na čelo, co? Ale Lví král je slavnou disneyovskou adaptací Shakespearova Hamleta.

Na začátku máme nezbedného syna, bratrovraždu, uchvácení moci a následné sesazení tyrana. Jen to divadýlko s divadelní hrou, kde je odhalen vrah, tu není, a Rosencrantz a Giuldenstern jsou tady opravdoví kámoši Timon a Pumbaa.

Je třeba ještě něco dodávat? Kromě „Hakuna matata!“





#9 West Side Story

Teď trochu vážně. Slavná muzikálová adaptace Romea a Julie je klasikou všech klasik, a to i přesto, že ani já sama ji úplně nedávám. Jsou tam naprosto skvělý momenty, ale taky chvíle, kdy trpím jako zvíře.

Hodně ale dělá muzika Leonarda Bernsteina. Stačí si tenhle film pustit v dobrém rozpoložení a budete z něj úplně hotový. Boje mezi Tryskáči a Žraloky, zakázaná láska, vražda a skvělá choreografie.

Jen tak pro zajímavost, film získal v roce 1961 deset Oskarů, a to i díky jedinečné práci choreografa Jeroma Robbinse.

#10 Příští rok ve stejnou dobu

Moje zamilovaná konverzačka. Nedávno jsem ji sehnala na DVD. V hlavní roli je tu k vidění Alan Alda a Ellen Burstyn (přiznám se, že ji si z žádného filmu nevybavuju…teda kromě Věčně mladá).

Zdroj: https://img.csfd.cz/files/images/film/photos/
000/210/210522_93b4bb.jpg?w370h370
Malý hotel u moře a dva naprosto cizí lidé. Stačí jedna společná noc, aby jim změnila celý život, ale jen na pár hodin každý rok. Doris a George se tak pravidelně setkávají celých dvacet let. A pak se vracejí ke svým drahým polovičkám a žijí si spokojeně dokud nenastane ten správný čas.

Během filmu vidíme, jak se jejich vztah mění, jak je samotné mění události v jejich životech. Přesto všechno je jejich vztah pevný a oni se k sobě na jeden víkend v roce stále vracejí.

Film vznikl na motivy úžasné konverzačky amerického dramatika Bernarda Sladea. Za mě se jedná o jednu z nejlepší her určených pro dva herce. 
A tenhle film má švih, tempo, humor i těžké momenty, kdy je nám samotným smutno.



Žádné komentáře:

Okomentovat