pondělí 25. března 2019

Plamen v temnotě válečnického impéria


V knize Plamen v temnotě se vracíme do známého fantasy světa plného válečníků, učenců a magie, který známe už z Jiskry v popelu. Jenže teď se všechno změnilo. Země má nového císaře. Krutého Marka, který aby se dostal na trůn musel zabít svého bratra. Cena za velké Impérium je vysoká, což pozná i jeho Krkavec.






„Kde je život, tam je naděje.“ str. 31                                                                                                  „Lhát kamarádovi ve zbrani nosí smůlu.“ str. 51

Vojáci se vydávají na lov dvou uprchlíků, kteří utekli z hořícího Šerosrázu. Ti se vydali na nebezpečnou cestu. Musejí se dostat do srdce Impéria, kde se učenecká dívka Laia chystá proniknout do nejnebezpečnějšího a nejstřeženějšího vězení a zachránit svého bratra, který zná tajemství serské oceli. A jako jediný tak může zachránit svůj národ nebo mu aspoň dát šanci bojovat.

Na tento nelehký úkol ale není sama. Po jejím boku stojí bývalá maska a syn šerosrázské bestie Elias Veturiu. Muž, který touží jen po svobodě. Jenže byl otráven a dochází mu čas.

„Netvař se tak utrápeně. Většinu úspěšných misí tvoří sled jen těsně odvrácených katastrof.“ str. 112

Jako by to nestačilo, Laia je ke všemu zmítaná hlubokými city mezi záhadným Kennanenem a Eliasem. Temné magické síly mezitím nabírají na moci a krutý Temnonoš je už jen kousek od toho, aby dokončil svůj tisíciletý plán. A my se konečně dozvíme něco více o něm a o džinech, kteří jsou uvěznění v Místě čekání, se kterým se nadobro sváže právě Elias.

„Většina lidí…jsou pouhé záblesky v hluboké temnotě času. A ty, Heleno, nejsi žádná jiskřička, která rychle vyhasne. Ty jsi plamen v temnotě. Pokud máš odvahu hořet.“ str. 278


Zdroj: https://www.kukatko.cz/wp-content/uploads/2017/11/ATorchAgainstTheNight-header.jpg


Na scéně se navíc objevuje nová postava, která lehce zamotá dějem. Jistý Avitas Harper. Kdo to je? A můžeme mu Krkavec věřit? Zjišťujeme, že Harper je Maska plná tajemství. Mučitel, špeh, zrádce ale i přítel.

O knize:

Tahirová nám v pokračování své čtyř dílné fantasy ságy přidala dalšího vypravěče. Kromě hlavních postav Eliase a Laiy se nám otvírá nový pohled, a to Heleny Aquilly. Krkavce císaře Marka a nejlepší kamarádky Eliase. Ta je zmítaná mezi svou láskou k Imperiu 
a povinností Krkavce plnit jakýkoliv císařů rozmar.

Tíživá atmosféra žene naše oči po slovech a my stejně jako Elias a Laia spěcháme za Darinem co nám síly stačí. I díky tomu se Plamen v temnotě moc dobře četl. Stačí pár řádků a kniha vás vtáhne do děje. Je plná akce, napětí, krutosti a několika nečekaných zvratů.

Magie se tady mísí se skutečným světem natolik přirozeně, že kdybychom džina nebo ifríta narazili ve městě, tak se nad tím snad ani nepozastavíme.

„Vědění je kletba.“ str. 279


Zdroj: http://www.kniznivesmir.cz/wp-content/uploads/2017/08/plamen-v-temnote-header.jpg


Rozhodně se jedná o plnohodnotné pokračování prvního dílu, který si získal nespočet čtenářů po celém světe a čestné místo v mé knihovně.

Jediné, co bych autorce vytkla je cliffhanger na konci. To se čtenářům nedělá. Počkat vlastně dělá. Proto se vždycky „dobrovolně“ uvrtáme ke čtení nějaké dechberoucí fantasy série.

Celá kniha tak končí obřím zvratem, který nikdo nečekal a ze kterého se vám zježí vlasy na zátylku a vy si je pomalu začnete rvát, protože vám najednou dojde, že na nový díl budete muset čekat zase rok.

Originální název: A Torch Against the Night
Autor: Sabaa Tahirová
Překlad: Petra Johana Poncarová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 455
Za mě: 7,5 z 10



Žádné komentáře:

Okomentovat