pátek 31. května 2019

Magie se vrátila do Anglie

Do Anglie se po mnoha staletích vrátila magie. Ale nic není zadarmo o pole působnosti se začnou přetahovat pan Norrell a jeho učeň Jonathan Strange. Náhle začíná příběh lásky, ztráty, zklamání a věčného boje s temnotou. Nebo aspoň s jedním zlotřilým elfem.





„Scházeli se každou třetí středu v měsíci a četli si navzájem dlouhá a nudná pojednání o dějinách anglické magie.“ str. 7

No dobře, to je hodně zjednodušené. Kniha Jonathan Strange a pan Norrell je více než komplexní dílo s neskutečným počtem vedlejších dějových linek. To vše navíc okoření válka s Francouzi a také čáry obou zmíněných pánů.

Během mého prokousávání se téměř tisícem stran se střídaly naprosto geniální kapitoly, které jsem zhltla jedním dechem s hluchými místy a nekonečnými poznámkami pod čarou. Ty ovšem musíte číst, jinak vám unikne podstatný detail z příběhu a vy se ztratíte.
Jedna z poznámek je dokonce samostatná povídka.

„O magii mi ani nemluvte! Je jako všechno ostatní, plná překážek a zklamání.“ str. 230

Přesto stojí za to se těmito místy mnohdy prokousat. K téhle knize to prostě patří. Pokud byste je začali přeskakovat, neměla by to pravé kouzlo, a kdo ví, jestli by na vás pak ze stránek nevyskočil pan Norrell a výhružně by na vás nekýval ukazováčkem, že tahle se jeho příběh nečte.

„Ke stáří pana Norrella lze poznamenat snad jen to, že patřil k lidem, kteří jsou staří už v sedmnácti.“ 
str. 35


Zdroj: https://66.media.tumblr.com/48ce454d00f5c3dc9fd8fc459a1d81eb/tumblr_nqpcnxSy231rtr2heo4_500.gif


„Je nejpozoruhodnějším a zároveň nejnudnějším mužem své doby.“ str. 294


Když už si konečně začnete myslet, že jste se dostali do tempa, tak vám autorka jako „dárek“ dá další podpříběh, který vás rozptýlí 
a zpomalí. Mě tedy rozhodně zpomalovaly. Ale zpětně musím uznat, že mě bavily.

„Čtrnáct let pracovala v lahůdkářství a měla svět zmapovaný podle svého zboží.“ str. 309

Zdroj: https://i.pinimg.com/originals/0c/61/0e/0c610e73ea3ca21cdfde29520f0c2999.png
Jediní dva praktikující mágové v celé Anglii nemohou být odlišnější. Jeden mág má milující ženu a ten druhý zase hamouní knihy a nedělí se o ně. Hlavní je totiž stále příběh Gilbera Norrela a jeho nadaného učně Jonathana Strange. Ve vedlejší–hlavní lince je pak nešťastná lady Poleová uvězněná mezi dvěma světy, Arabella Strange a sluha Stephen Black a John Childermass.

Nejlepší bylo, když se Jonathan Strange vydal do války. Pod velením lorda Wellingtona a mimo dosah pana Norrella mohl plně vyzkoušet, co všechno jako samostatný kouzelník dokáže. Dokonce stěhoval místa z míst na jiná místa na mapě. Jen je pak tak nějak opomenul vrátit na původní místo. Chudáci kartografové, to aby začali malovat nové mapy.

„Může mág zabít člověka magií?“ zeptal se lord Wellington Strange.
Strange se zamračil. Ta otázka se mu očividně nelíbila.
„Mág by nejspíš mohl,“ připustil, „Ale gentleman nikdy.“ str. 258

Nesmíme ale zapomínat ani na hlavního záporáka celé knihy. Muže s vlasy jako chmýří bodláčí. Slizký a zlotřilý elf, který trápí nejednu postavu. Je natolik drzý a troufalý, že dokonce unese Arabellu, ženu mága Strange. Ten pak bloudí po světě, dokud nezjistí, že je jeho milovaná choť uvězněna na místě, ze kterého bez pomoci sama nedostane.

„Byli to Angličané a pro ně byl úpadek jiných národů něčím naprosto přirozeným.“ str. 703

Náš učeň se nakonec sám ocitá v Padově. Obklopen temnotou na pokraji šílenství hledá způsob, jak zachránit jediného člověka, na kterém mu záleží.

„…oba muži prosluli svými hádkami: Strange s Norrellem a Byron s kdekým.“ str. 682

Zpětně musím uznat, že mě tahle knížka neskutečně bavila, ale musela se ve mně rozležet a vstřebat. A to i přesto, že jsem s ní bojovala měsíc. Nakonec za to stála. Jonathan Strange a pan Norrell mají v mé knihovně své čestné místo v té nejvybranější společnosti Harryho Pottera, Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela nebo magického světa Nikdykde. O trampotách Petera Granta ani nemluvím.

Hrozně mě mrzí, že nevyšla ani malá novelka, která by dovyprávěla příběh obou mágů, kteří se na konci sejdou v temnotě. Kdykoliv si na to vzpomenu, tak mám pocit, že vyletím ze své knihomolské kůže.

Jen jedna rada. Čtěte tuhle knížku na podzim, nejlépe za prudkého deště někde v teple. Jo a nezapomeňte, že vám k tomu musí na stole stát konvička s černým čajem, který provoní okolí. Navoďte atmosféru a zjistěte, jaké to je, když se na svět vrátí magie.


Zdroj: https://mir-s3-cdn-cf.behance.net/project_modules/max_1200/e7959a66223559.5b0ec4ea07928.jpg


Nemůžu si pomoci, ale magie a kouzelníci k Anglii prostě patří. Lepší prostředí si pro něco takového ani neumím představit. Jestli je to tím, že jsme vyrůstali na kouzelníku Merlinovi, netuším, ale sem čáry a kouzla prostě patří.


Originální název: Jonathan Strange and Mr. Norrell
Autor: Susanna Clarková
Překlad: Viktor Janiš
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 957
Rok vydání: 2015
Za mě: 7 a ¾ z 10





2 komentáře:

  1. ja uz jsem v te knize zasekla dva roky :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec se ti nedivím...já nad sebou měla bič v podobě mýho nejlepšího kamaráda. Ten si dal tuhle knížku ke svačině. Mám stále lehce zahanbující pocit, že jsem ji četla celý měsíc. :) Abych se namotivovala k dočtení, tak jsem mrkla v půlce na konec. :)

      Vymazat