čtvrtek 15. srpna 2019

Záludné léto na anglickém venkově


Je to tak, Peter Grant na léto vytáhl paty z města a vzal nás na čerstvý vzduch. Ach, krásný, klidný, anglický venkov. Nebo snad ne? Tohle léto bude totiž pěkně záludné.





„Byl to dům excentrického profesora z nějaké eduardovské dětské knížky – C. S. Lewis by si ho hned zamiloval.“ str. 15

Po neblahých událostech v Proklatých domovech se Peter vydal na rutinní cestu do vesnice Rushpool, kde zrovna pohřešují dvě malé dívky. A na našem konstáblovi je, aby zjistil, zda v tom není nějaký sokolí problém (sokolí je kód pro magický). A my se tak rázem ocitáme mimo naše tradiční prostředí, což je příjemné osvěžení celé série.

Najedou nás čeká závod s časem a zjištění, že hranice mezi světem lidí a víl je někdy až příliš tenká. A do toho všeho se Peter konečně dočká naplnění svého vztahu s Beverly. Mazel Tov! Trvalo to sice pět knih a jeden komiks, ale nakonec si užil milostné hrátky s řekou v řece.

„…přitom mě stáhla do vody, která nás nadnášela tak nepřirozeným způsobem, že vidět to Archimédes, pověsil by fyziku na hřebíček a odešel na venkov pěstovat olivy.“ str. 160

Jenže tohle štěstí netrvá dlouho. Přichází další velký zlom v Peterově osobním životě. Ozve se mu Lasley. Nejlepší kamarádka, kterou zlákala temná magie a muž bez tváře. Těžko říct, jestli tu holku máme rádi nebo ji nesnášíme. Počkáme si ještě pár dílů.

Vyšetřování v xenofobní vesnici, která je naprosto vyřízená z pravého černocha, zavede exotického detektivka ke zjištění, že zmizelé dívky měly za kamaráda masožravého poníka. Co hůř? Nebyl imaginární…takže tu máme rázem sokolí případ. Rozezvoňte horkou linku do Rozmaru. Tohle není jen tak. Peter totiž objeví cestu do záhadné vílí říše, ze které nosí do světa lidí podvržené děti. Zkrátka akce, napětí a záhada v aaronovitchském stylu.

„Je pozoruhodná, ale nikoliv spolehlivě pozorovatelná. Může mít kvantifikovatelné účinky, ale vzpírá se veškerým pokusům o aplikaci matematických principů – není divu, že Newton držel magii pod pokličkou. Musela ho dohánět k šílenství.“ str. 212

Zdroj: https://66.media.tumblr.com/8126207a4baa592b020fc837321c836d/
tumblr_nie1fwSOnJ1r4kni1o1_400.jpg

O knize:

Záludné léto je ideálním letním čtením. Je napínavé, čtivé a plné britského humoru. A přestože tento díl naprosto vybočuje z celé série Řek Londýna, tak ji zároveň skvěle doplňuje. Jako bonus ke všemu se konečně dozvíme, co za bytost je hospodyně z Rozmaru Molly (v komiksu vypadá přesně tak, jak jsem si ji představovala).

Nečekaně dlouhý výjezd mimo Londýn. Milostná vzplanutí, probuzení opuštěné řeky sexem s čarodějem. Prostě klasická letní dovolená.

„Zůstal jsem sedět s pohledem upřeným do houstnoucí tmy, zatímco se nějaká červenka udatně snažila vycvrlikat si duši.“ str. 245

Ben nás opět nezklamal. Děj Záludného léta možná občas váznul, ale to můžeme přičíst tomu nehoráznému horku v knize. Přesto jsme si užili napětí, bájné bytosti, a tak trochu i cestování v čase. Více nebudu prozrazovat.

A navíc díky dědečkovi dívky, která má nezdravě kladný vztah ke včelám, už asi víme, co střeží Nightingale pod Rozmarem. Úplně se to bojím napsat. Však víte, Muž bez tváře.

Což znamená jen jediné, tohle léto si můžeme opět připomenout páté dobrodružství nadějného konstábla.

Originální název: Foxglove Summer
Autor: Ben Aaronovitch
Překlad: Milan Žáček
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2017
Počet stran: 265
Za mě: 7,5 z 10



Žádné komentáře:

Okomentovat