sobota 29. února 2020

Vábení odložených knih


Není svůdnějšího zvuku, než volání odložených knih. A není lepší činnosti, než šmejdit v regálech a hledat tu pravou knihu, která tam čeká právě na vás. Po světě se totiž rojí cosi, co je knihomolovou zkázou i věčným pokušením, kterému se nedá odolat. 




Kouzelné věci, říká se jim knihobudky. A právě tyto budky vábí čtenáře jako sirény Odyssea. Naštěstí knihomol nebloudí na Ithaku, ale jen někam jde. Má sraz, pospíchá a možná také trochu bloudí. No a co?

Když zmerčím knihobudku, tak se čas zastaví a na ničem jiném nezáleží. Jen na tom, že dost možná právě teď objevím poklad.

Někdy se zadaří a jindy zase ne. Bývá období hojnosti, kdy poznáte, že zrovna teď někdo likvidoval knihovnu po babičce a vy jen slintáte. A jindy je prostě sucho a knihobudka je buď prázdná anebo hůř, jsou tam staré učebnice chemie nebo matematické sbírky. V takový moment vám splihnou vaše imaginární zaječí ouška a vy spláčete nad výdělkem.

Další způsob, jak adoptovat knihu a dát jí nový domov jsou knihovny, kde dávají všanc vyřazené knihy. Mor. Peklo. Ráj. Tady se dá snad najít víc pokladů než v knihobudkách. A tak se vám doma začnou kupit knihy. Z pokoje se stane soukromá knihovna a vy se začnete uklidňovat tím, že v důchodu to určitě všechno přečtete.

No a jednoho dne vám váš nejlepší kamarád v čajovně diagnostikuje tsunduku a vy si vědomi vážnosti své nemoci hromadíte s láskou sobě vlastní knihy dál. A rovnáte, přeskládáváte a čicháte.


Žádné komentáře:

Okomentovat