středa 16. března 2016

Victor Frankenstein

Victor Frankenstein je film, ve kterym je všechno úplně špatně a přitom naprosto skvěle. Jedná se o volně volnou adaptaci románu Mary Shelley.

Zdroj: http://www.blastr.com/sites/blastr/files/styles/rectangle_960x480/public/Victor-Frankenstein-2015-poster-focus.jpg?itok=DGRvottm&timestamp=1447444675


Režijní taktovky se ujal Paul McGuigan (Sherlock), scénář napsal Max Landis (Mistři hrůzy). Victor Frankenstein šel do kin v roce 2015. Má 109 minut a vyprodukovalo ho úžasné 20. Century Fox.

Příběh Victora Frankensteina začíná v cirkusu, kde se seznámí s hrbáčem beze jména, který dokonale ovládá lidskou fyziologii. Díky tomu společně zachrání život dívce, která spadla z přetržené hrazdy.

Victor nakonec pomůže hrbáčovi uniknout z cirkusu. Zbaví ho jeho hrbu. Ukáže se totiž, že to byla jen kapsa s tekutinou, kterou bylo třeba odsát. Nasadí mu na tělo speciální popruhy, kterého ho mají udržet zpříma, a dá mu jméno Igor.


Zdroj: http://web-dl.net/wp-content/uploads/2015/08/167.jpg

Postupem času začne Igor Victorovi pomáhat s jeho experimenty. Díky své znalosti anatomie zvládá propojovat nervy tak, jak je potřeba.

Od incidentu v cirkuse je jim v patách detektiv ze Scotland Yardu, který neuznává Victorovo pokročilé myšlení, ale jen svou víru v boha.

Nakonec se Victor a Igor pustí do svého opus magnum. Chtějí vdechnout život člověku. Za použití poznatků z předchozích experimentů, dají svému výtvoru dvě srdce a dvoje plíce. Bytost bude mít téměř dva metry.



Zdroj: http://www.newdvdreleasedates.com/images/posters/large/
victor-frankenstein-2015-02.jpg





V této fázi se ale Victor a Igor rozcházejí, aby se nakonec opět sešli.

Victor v podání Jamese McAvoye je kombinací neurotického, obsesivního vědce s esencí Sherlocka Holmese. Najednou před vám nestojí profesor Charles Xavier, ale radikál Victor Frankenstein. Excentrik a asociál s prvkem „božského komplexu.“

Důležitou změnou oproti románu je to, že tady není Victor svým výtvorem zděšen, ale naopak. Je z něho nadšen až do okamžiku, kdy zjistí, že to co dal své Bytosti, není život. Je zklamaný, že mu nevyšlo jeho úsilí, ale ne zhnusený. Škoda jen, že film více nevyužil skutečného potenciálu Bytosti.


Ať se mi to líbí nebo ne (a mě se to líbí) Daniel Radcliffe je najednou naivně roztomilý Igor a ne Harry Potter. Paradoxně jsem si na Harryho vzpomněla až na konci filmu.











Film je vyprávěn právě z pohledu Igora. Ten se však v knize neobjevuje. V původní předloze Victorovi nikdo nepomáhá. Zde však zastává jistou formu Victorova svědomí, což se mi moc líbí. On je ten jediný, kdo dokáže domluvit a otevřít oči fanatickému příteli.


Zdroj: https://i.ytimg.com/vi/Q8Mioe-OSoE/maxresdefault.jpg

A právě postava Igora má v sobě mnoho z knižní Bytosti. Sám Victor mu řekne, že je jeho nejlepším výtvorem. Igor má nakonec všechno po čem knižní Bytost toužila. Uznání svého stvořitele i lásku milované ženy.

Tahle transformace postav je naprosto úžasná a dokonale do sebe zapadá, pokud je divák zasvěcen do obsahu knihy, je to něco úplně jiného. Film získává další rozměr.

Další změnou je, že se děj odehrává v Londýně, v době kdy začíná bujet průmyslová revoluce. Elektřina je ve filmu důležitým elementem.


„Profesoři jsou lidé omezených schopností
 a ještě omezenějších obzorů.“ 
Viktor Frankenstein


Jediné, co bych opravdu vytkla je špatné pochopení Prométhea. Ve filmu tak Victor pojmenuje Bytost, zatímco v knize je Prométheus sám Victor. Z jednoho prostého důvodu. Jde zde o báji, kdy titán Prométheus vytvořil první lidi z hlíny. Ve filmu je to bráno tak, že Bytost je oheň ukradený bohům. Což sice dává smysl, ale i tak mi to úplně nesedí.


Protipólem pokrokového Frankensteina je již zmíněný detektiv Scotland Yardu v podání Andrewa Scotta (Moriarty v seriálu Sherlock). Je paradox vidět tohoto zloducha v roli zásadového detektiva s diletantskou vírou v boha, který během filmu žmoulá krucifix. Jeho svět víry začíná válcovat věda, ale on si stále stojí za svým. Je ale pravda, že má pochopení pro Igora.

Od prvních scén mi film evokoval Moffatova Sherlocka. Po zhlédnutí filmu máte pocit, jako by autoři smíchali Stevena Moffata, Marka Gattise (mimochodem, ten se ve filmu mihne) a Guye Ritchieho. UŽASNÝ!!!

Dokonce ve filmu zazní slavné „Ono to žije!“ a to v okamžiku, kdy k opětovnému životu procitne opičák Gordon.


Zdroj: http://1.bp.blogspot.com/-6ij8GciGr4/VjltKCfPoLI/AAAAAAAAqw8/bE0xTl3E6iw
/s1600/james%2Bmcavoy%2BVICTOR%2BFRANKENSTEIN.jpg

Toto slavné „It´s alive!“ má svůj původ nikoliv v knize, ale ve filmu Frankenstein z roku 1931 s Borisem Karloffem, kde je mimo jiné i postava Igora (tady je to ale pěkně zákeřnej skrček).

Upřímně? Takhle nějak jsem si představovala Frankensteina ještě dlouho před tím, než jsem si přečetla knihu a viděla inscenaci Dannyho Boyla.


Za mě 8 z 10. (hlavně z nostalgie)



4 komentáře:

  1. Mně se tohle zfilmování líbilo, a navíc skvělé herecké obsazení. Ale nepamatuji si, že by v knížce kdokoliv byl označen jako Prométheus :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V příběhu ne, ale celý název knihy je Frankenstein neboli moderní Prométheus. ;) Film je úžasnej.

      Vymazat
  2. Vyčerpávající recenze :-) Film jsem zatím neviděla, ale láká mě to, už jen kvůli tomu hereckému obsazení :-) Nejsem sice nějaký extra filmový nadšenec, ale teď nechápu, jak mi takový film mohl úplně uniknout :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obsazení dělá hodně, ale i vizuální stránka filmu je úžasná. :) Určitě se ti bude líbit. :)

      Vymazat