středa 13. dubna 2016

Pravda a jiné lži

Když jsem si přečetla anotaci k Pravdě a jiným lžím, tak mi to okamžitě evokovalo Americkou tragédii. Přes veškerý můj nadhled, ale kniha má minimální očekávání nenaplnila.

„Henry se vždycky držel hesla, že život ti dá všechno, ale nikdy ne všechno naráz.“str. 9



Archiv: UŠI


Hlavní hrdina Henry je a není spisovatel, který si žije svůj pohodlný život po boku své nekonfliktní ženy Marty a zanáší jí s mladou milenkou Betty. Čtenáři se Henry představí jako muž, který má všechno. Je úspěšný, bohatý a také nebezpečný. Pohodlný život mu naruší neplánované těhotenství jeho milenky, která je odhodlaná si dítě nechat za každou cenu.

„Marta zásadně nic nekomentovala. Henry to obdivoval.“str. 19

Henry se z počátku tváří jako zásadový muž, ale nakonec dílem náhody a snad i osudu se všechno od základů změní. Paradoxně si všechno zmaří on sám.

„Právě nevědomost je často požehnáním.“str. 21

Kniha se čte sama o sobě velmi dobře. Není nějak zvlášť velká, ale i tak se do ní vešla celkem obstojná zápletka. Prvního velkého zvratu se čtenář dočká hned na konci první kapitoly. V prvopočátku se cítíte ohromeni oním zjištěním, ale nakonec vám to jen dotvoří Henryho skutečný obraz. Jeho osobnost a povahu. Je až zarážející, že ani sám Henry o sobě nesmýšlí zvlášť dobře. Taková dávka sebekritiky u člověka jako on je zarážející, překvapivá, ale rozhodně není na škodu.

„Mohla být nějaká smrt tragičtější a současně nespravedlivější, než ta způsobená chladnou rukou náhody?“str. 26



Zdroj: http://www.publicdomainpictures.net/download-picture.php?adresar=10000&soubor=1-1234699141PRLF.jpg&id=1983


Skutečností je, že byly momenty, kdy je čtenáři Henryho dokonce líto. Litujete ho! Toho, jak se mu všechno rozsypalo. To, jak ho náhoda připravila o to jediné, na čem mu skutečně záleželo. Opravdu bylo v jeho marnivém životě něco, co miloval víc než sám sebe. A přitom si za všechno mohl Henry od začátku sám.

Úsměvným momentem je, když Henry lamentuje nad svou neschopností dojít si včas na vasektomii. To mě opravdu pobavilo. Na to, že měl vždycky všechno pod kontrolou, tak tohle nezvládl.

„Každý, kdo plánuje zločin nebo ho právě páchá, by měl číst odbornou literaturu.“str. 30

Je jasné, že se Henry dostal do začarovaného kruhu. Milostný trojúhelník mezi jeho milující nekonfliktní ženou, jím a těhotnou milenkou nemohl dlouho udržet stabilitu. A musel se chtě nechtě rozpadnout. Nikdo, ale netušil, že trojúhelník přijde hned o dva své vrcholy. 

Stačí jeden chybný krok a všechno se rozpadne jako domeček z karet. To by ale nebyl Henry, kterému odjakživa přálo štěstí.

„Muž má největšího nepřítele sám v sobě, nepřítelem ženy je ta druhá.“str. 81

Po kolotoči náhod, které se zdají, jako neřešitelný problém se Henry stává na oko obětí. Nastává hra na kočku a na myš mezi hochštaplerem a policií. Naivita se střídá se zákeřností a vypočítavostí.


Zdroj: http://img2.flog.pravda.sk/7rg/kw9_42801_m.jpg
„Vražda by měla zásadně vypadat jako nehoda. Je to složitější, než se může na začátku zdát, protože nehodě nepředchází příběh, logické příčiny. Nehoda se nestane jen tak.“str. 94

Pravda a jiné lži se sice nezařadí do seznamu toho nejlepšího, co jsem kdy četla, rozhodně to ale nebyla ani ztráta času. Spíše naopak. Byl to příjemný relax.

„…není radno pokoušet ďábla, i když má dobrou náladu.“str. 123

Henry dokáže dokonce i překvapit, když se pokusí během svých problémů navázat další milostnou avantýru s dívkou, která by mohla být jeho dcerou. Nakonec z toho nic není, ale i tak se chlapec činil.

„Není pochyb, všechno chutná lépe s créme fraiche, a nebezpečí je erotičtější než rozum.“str. 127

Henry má obdivuhodnou vlastnost.  Absolutně ze všeho se dokáže vylhat. Dokonce je schopen si doživotně zavázat člověka, který chorobně toužil po tom se mu pomstít. A navíc mu neplánovaně zachránit život.

„Ovšem nikdy není muž zbabělejší a jeho lži žalostnější, než když je přistižen in flagranti se staženými kalhotami, že pánové?“str. 128



Autor: Sascha Arango
Počet stran: 232
Rok: 2015
Nakladatelství: Euromedia group, k. s. Knižní klub

Za mě 5 z 10.




2 komentáře:

  1. Moc pěkně vybrané úryvky! Kniha nevypadá špatně, ale nezaujala mě natolik, abych ji zařadila do seznamu - pro zatím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Bylo to příjemné zpestření, ale neuchvátila mě. ;) :)

      Vymazat