středa 4. května 2016

#10 ZÁHADNÝCH OTÁZEK, KTERÉ LIDSTVO NEZODPOVĚDĚLO (ZATÍM)

Nemohla jsem se zbavit pocitu, že jsou věci mezi nebem a dnem s tím, že na ně ani ve 21. století neznáme odpovědi. A co víc? Pořád se na ně ptáme a tápeme v temných hlubinách záhadna. Tak jsem si řekla, že vypíchnu deset otázek, který nás jako lidstvo trápí a my na ně zatím neumíme odpovědět. No a kdo ví? Možná na ně nenajdeme odpovědi nikdy. To by taky nevadilo, ne? Na záhadách něco je. Něco magickýho, co nás vábí jako světlo mušku.

#1 Byl opravdu druhý střelec na kopci?

Dallas 1963 a snad jedna z největších záhad americké historie (ne že by jich nebylo málo). Byl opravdu druhý střelec na kopci? Nebo to byly tajné služby? Byl opravdu J. F. K. tak moc nepohodlný, že ho museli zabít? Osobně si myslím, že stačilo zmanipulovat tehdejší volby. Nicméně odpověď na tuhle otázku asi nikdy nedostaneme. 

Zdroj: http://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/131113175251-jfktheday04-horizontal-gallery.jpg





#2 Existuje mimozemský život?

Roswell, Akta X a šedivý prdelky. Záhada nad záhadu. To o co se lidstvo pořád dohaduje. Jsou skeptici, jsou optimisti a jsou fanatici, kteří se neustále dohadují o to, zda naší planetu navštívila mimozemská rasa. No já si myslím, že pokud se na nás podívali, tak museli bejt tak zklamaný, že nažhavili warp pohon a frčeli dál najít lepší parťáky. By The Way i mikroby a plísně jsou život, nikde není psáno, že to musí být hned rasa Einsteinů, ne? I když Erich von Däniken by asi nesouhlasil.

Zdroj: http://ratatata.esy.es/wp-content/uploads/2015/02/Asgard.jpg


#3 Rasputin a jeho mnohonásobné zavraždění?

Opravdu byl tak mocný? Není sporu o tom, že Grigorij Jefimovič Rasputin měl obrovský vliv na posledního vládce z rodu Romanovců, a že byl jedním z hlavních důvodů, proč Romanovce vyvraždili. Nicméně jádro pudla je v tom, zda bylo nutné spáchat na něm tolik zločinů, aby ho dokázali zabít. Atentát a dokonce i samotná Rasputinova smrt se stala legendou, o které má minimální povědomí snad každý. Jeho vrazi se ho nejprve snažili otrávit, poté ho několikrát postřelili a nakonec ho vhodili do řeky. Což nás vede k tomu, že se nakonec utopil.

Zdroj: https://img.refresher.sk/content/600x372/30986_Grigorij-Jefimovic-Rasputin-Nemravny-mnich-oblubujuci-sex-ale-aj-tajomny-mystik-ktory-poblaznil-hlavu-samotnej-carovnej.jpg

#4 Co bylo dřív? Vejce nebo slepice?

Nemůžu si pomoct, ale na tohle je naprosto jednoznačná odpověď. Jasně, že bylo první VEJCE! Ještě než světlo světa spatřila slepice, tak po zemi chodili dinosauři, což byli ještěři a ti jsou, jak dobře víme vejcorodí. Takže EASY!!! VEJCE vede. A přesto se pořád lidi dohadujou o to, co bylo dřív. Ale já mám pravdu. VEJCE! VEJCE! A ZASE VEJCE!

Zdroj: http://www.ceskavejce.cz/media/download/5078


#5 Byl temný středověk opravdu tak temný?

Jsou chlácholisti, co tvrdí, že zas tak temnej nebyl. No ani tak světlej, ne? Ruku na srdce, co by asi řekly ty údajné čarodějnice, které upálili, ty by mohly vyprávět. Počkat, vlastně nemohly. A chudáci pohani, kteří byli násilně rekatolizováni, hmmm? Ano, bylo i pár světlých okamžiků, ale kde bychom byli, kdyby nebylo katolického zpátečnictví, které omezovalo vývoj Evropy? Hmmm? Zlatá renesance. Giordano Bruno by taky nesouhlasil.

Zdroj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Giordano_Bruno_Campo_dei_Fiori_cropped.jpg


#6 Kde byla bájná Atlantida? A existovala vůbec?

Tento bájný kontinent je jednou z největších záhad naší historie, Atlantida a její obyvatelé nás fascinují dodnes a to o nich nevíme zhola nic. I když se dodnes neprokázalo, zda existovala a zda ji opravdu zničila přírodní katastrofa, tak se Atlantida stala plodným zdrojem spekulací a fantazií. Vědci se stále nemohou rozhodnout (většina je ale rozhodnutá, že je to pouze fikce), jestli její vyspělou civilizaci zničila příroda, nebo je jen výmyslem samotného Platóna, který se s námi táhne od pradávna. No nevadí, mně se mnohem víc líbí spekulace o její existenci, ty probouzejí mojí fantazii spíš než jednoduché „ne, nikdy neexistovala.“

Zdroj: http://blog.idnes.cz/blog/16428/393604/zanik_atlantidy.jpg


#7 Kdo byl ve skutečnosti Jack Rozparovač?

Konec 19. století, Anglie, Londýn. Sériový vrah zvaný Jack The Ripper tyranizuje Whitechapel. Jack zabíjel prostitutky, kterým podřízl hrdlo a pak je rozpáral. Tento sériový vrah nebyl nikdy dopaden. Stal se legendou, mýtem opředeným tajemstvím, které se nikdy neobjasní. Přesto se dodnes věří, že měl Rozparovač velmi dobré znalosti lidské anatomie. Tehdejší vyšetřovatelé to odvodili z toho, jak zacházel s těly svých obětí. Tedy relativně odborně. Ve své době se dokonce spekulovalo o tom, že vrahem mohl být člen královské rodiny. To však pro dnešní spekulace vyvrátili vědci důkazem o tom, že byl tehdejší podezřelý princ Albert Viktor v době vražd ve Skotsku. Takže je spíše pravděpodobné, že slavným Jackem Rozparovačem byl nějaký řezník. To mu ale neubírá na jeho mystičnosti a fascinaci veřejnosti.

Zdroj: http://www.magistra-historia.sk/wp-content/uploads/2015/09/jack-rozparovac.jpg


#8 Byl Golem skutečný? Jsou jeho pozůstatky na půdě Staronové synagogy na pražském Josefově?

Legenda o hliněném muži se dostala i do pohádky Jana Wericha. Jeho představu o podobě bájného Golema máme v paměti všichni, ale kdo z nás opravdu tuší něco o Golemovi a jeho původu? Skoro nikdo, že jo?
Podle legendy na konci 16. století vytvořil rabbi Löw pražského golema z nejjemnějšího bahna Vltavy. Měl sloužit jako ochránce Židů v Josefově, aby jim nemohli ublížit křesťané. Dále mu podle legendy vložil do úst kus pergamenu s nápisem EMET (to znamená život), čímž mu rabbi vdechl život. Všichni dobře víme, golem poslouchal jen toho, kdo do něj vložil šém. Jak už to tak bývá, tak Golemova síla rostla. Tady v tomhle místě se legendy liší (četla jsem jich asi šest a každá byla trochu jiná) ale shodovaly se v jednom, golem se vymkl kontrole v době, kdy byl rabbi Löw v synagoze na počátku Šabatu, kdy musel přerušit bohoslužbu, aby se postaral o svůj výtvor, čímž porušil zákaz práce. Poté Golemovi přikázal, aby si šel lehnout na půdu synagogy, kde mu do úst vložil svitek s nápisem MET (smrt), vrátil se zpět a začal opět zpívat žalmy 92 s 93, které se ve Staronové synagoze jako v jediné na světě zpívají dodnes dvakrát. Na příkaz rabbiho na půdu nikdo nesměl. Za staletí se to již několikrát porušilo, jedním z mála lidí, kdo spatřili to, co je na půdě Staronové synagogy byl i zuřivý reportér Egon Erwin Kisch.

No nevím, jak vy? Ale já bych se na tu půdu ráda podívala klidně za doprovodu stávajícího rabína synagogy Karola Sidona. Aspoň by byla sranda.

Zdroj: http://pribehy.czechtourism.com/upImgs/golem_l_0003.jpg


#9 Jak je to s Archou úmluvy? A existuje vůbec?

Už Indiana Jones v nás a našich dětských dušičkách zasel semínko touhy po dobrodružství. O to víc nás láká Archa úmluvy. Ona bájná truhla s desaterem. V knize Exodus je dokonce popsáno, jak má archa neboli Aron Habrit vypadat. Představuje pro nás absolutní fascinaci nejen proto, že je tak spjata s náboženstvím, ale i protože dodnes se po ní lidé shání a hledají ji.  Dokonce víme i datum, kdy se Archa úmluvy ztratila, bylo to v době, kdy byli Izraelité zavlečeni do Babylonu mocným Nabukadnezarem II. v letech 586-587 př. n. l. Ten dobyl Jeruzalém a zbořil chrám, ve kterém byla Archa uschována. Vědci věří, že kněží Archu včas ukryli, a že se za ta staletí ztratila.
Existuje dokonce domněnka, že je Archa někde v Etiopii. Kdo ví? Ale rozhodně se jedná o jednu z nejúžasnějších záhad naší historie, ne? Už jenom ta představa, že se jí nikdo nesměl dotknout. Její moc je legendou, která i v současnosti nenechá archeology v klidu spát.

Zdroj: http://www.astronauti.cz/wp-content/uploads/2012/01/article-2069765-001cc74500000258-661_634x348-520x245.jpg

 #10 Longinovo kopí jinak známé jako kopí osudu. Je pravdou, že pokud se o toto kopí pořežete, tak získáte nebývalou moc a sílu?

Podle legendy se jedná o kopí, kterým římský voják Longinus bodl Ježíše Krista visícího na kříži do boku. Je neuvěřitelné, že i když nikdy nikdo nedokázal opravdovost tohoto kopí, tak v něj lidé věří (mě se líbí jeho zapracování do Hellboye, kde se o něm jen letmo zmíní,  geniální).  Tento mystický předmět se ztratil v koloběhu dějin, nebo možná je pečlivě ukryt někde ve Vatikánu, kdo ví? Rozhodně bude ještě dlouho záhadou, zda existovalo a pokud ano, co se s ním stalo?

Zdroj: http://dx66.sweb.cz/Soubory/kopi1.jpg





3 komentáře:

  1. Ono je těch záhad mnohem a mnohem víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je jen pevní desítka, už mám téměř hotovou druhou desítku, kterou brzo vydám. Snad. :) Ale je jich opravdu hromada, to máš pravdu. :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat