pondělí 23. května 2016

Přehledná ENTROPIE

ENTROPIE – je míra neurčitosti náhodného procesu nebo taky míra neuspořádanosti či náhodnosti v rámci uzavřeného systému.


Zdroj: http://fikus.omska.cz/~bojkovsm/termodynamika/Obrazky/2_TD_obrazky/entropie2.jpg

To je odborná (nebo odporná?) definice. Ale já vám dám definici, která vyplynula z letité praxe a vsadím se, že budete hned v obraze. A pokud ne, tak se nedá nic dělat.

Představte si svůj provozní bordel na pracovním stole (nebo kdekoliv jinde). V jistém okamžiku míra bordelu přeroste určitou únosnou hranici, která je pro každého z nás úplně jiná. No a pak se kousnete a uklidíte si (vybičujete se k tomuto nadlidskému výkonu). A tady nám nastává PROBLÉM. Protože potom, co si na tom stole uklidíte, tak nikdy, zdůrazňuju, NIKDY nemůžete nic najít, zatímco v tom bordelu jste sáhli a hned jste měli v ruce přesně to, co jste potřebovali.


Zdroj: http://1gr.cz/fotky/idnes/13/092/cl6/KHO4dd71d_neporadek_na_stole.JPG


Tak tohle je přehledně nepřehledná entropie v praxi.

Přestože jste si vše uklidili tak, abyste to hned našli, tak je najednou z toho uklizenýho prostoru nesnesitelnej chaos, nic není na svém místě ani tam, kde předpokládáte, že by to mělo být. Nakonec se ale ukáže, že je to tam, kam jste to dali…..JAK TO? Ptám se! JAK JE TO MOŽNÝ? Vždyť jsem se na to místo podívala minimálně 3x a nebylo to tam, a ejhle. Na počtvrté to tam nějakou záhadou je. To bude určitě nějakej fyzikální zákon, kterej zatím nikdo nepojmenoval. Chtělo by to nového Newtona nebo Einsteina.

Zatímco například ENTROPIE v knihovně je náš vlastní řád a logika, kterou chápeme jen my jako její vlastník. Tady platí, že chaos a řád jedno jsou!


Zdroj: http://www.fler.cz/files/u/9/7/u9775/post-it-decorations.jpg


Protože nikdo nechápe, že horní polička je na detektivky a světový romány. Ta pod ní je na životopisy a na knížky, který spadají do světové literatury.

Pak následuje polička s fantasy a pod ní je následující polička, které vévodí všechno, co napsala Agatha Christie a pod ní je poslední polička s knížkama, co jsou moc velký na to, aby se vešli do těch ostatních.

Ale zpět k tomu stolu! Ten byl hlavním tématem, ne?


Pamatujte, že bordelem na stole se vyznačuje kreativní duše!!!



Žádné komentáře:

Okomentovat