neděle 29. dubna 2018

Už mám SHAKE ze SHAKESPEARE


Chybí mi už jenom SPEARE. Že je to totální blbost? Tak to ani náhodou!

Zdroj: https://www.mesto-slavicin.cz/galerie/obrazky/image.php?img=506866&x=700&y=548

Všechno to začalo naprosto nevinně. Loni těsně před Vánoci jsem posilněná horkou medovinou (dvojitou) hupsla na skok do Levných knih a narazila tam na mojí nejmilovanější komedii od Wilíka Shakespearů. Tušíte správně, že to je Zkrocení zlé ženy. Petruccio 
a Kateřina jsou prostě top.

Bezmyšlenkovitě jsem po té drobné knížečce hrábla a hned si nalistovala, kdo nám Wilíka přetlumočil do češtiny. Protože pokud to nebyl Martin shakespearobůh Hilský, tak tu máme opravdu velký problém. Ukázalo se, že o překlad se už v minulém století postaral E. A. Saudek.



A pokud mám být s někým Hilskýmu nevěrná na této navýsost intelektuální úrovni, tak je to jedině Saudek. I když se musím přiznat, že mám v knihovně i jednoho Joska, ale pššš! Ať se to nerozkřikne.


Zdroj: https://www.kfilmu.net/obrazky/fanart/zkroceni-zle-zeny.jpg

Poté jsem pracně hledala ten skvělý dialog mezi Kateřinou a Petrucciem, kdy jí ten nedbytnej Ital uhání a oni se kočkujou. Miluju ho! 

Vydala jsem se k McDonaldovi pro kuřecí nugetky. Medovina už dělala svý a já si šla raději sednout, když v tom někdo zavolal: „Kateřino!“ No, tohle se jako vážně stalo. Na zvolání zareagoval můj přiopilý mozek tím, že jsem ten čerstvě načtený dialog začala cestou k židli deklamovat. Ostatně skoro vždycky, když se v mém krevním oběhu objeví větší množství alkoholu, tak deklamuju dialogy 
i monology z prvních her, který mi přijdou na mysl.




Ale zpět k jádru shakespudla.

Zkrocením zlé ženy to neskončilo. Ukázalo se totiž, že Československý spisovatel vydal hned jedenáct her od stratfordského chlapíka, co se prosadil u divadla v Londýně. (Hádáte správně, pořád je řeč o Shakespearovi.)

A tak začala moje honba za Shakespearovsko-saudkovskou sérií. Protože každá hra má na svém hřbetu jedno písmeno z jeho jména. Díky tomu jsem vzala na milost i Romea a Julii. Něco takovýho prostě musím mít v knihovně, stůj co stůj!

K dnešním dni mám SHAKE.

S – Zkrocení zlé ženy
H – Othello
A – Večer tříkrálový nebo Cokoliv chcete
K – Romeo a Julie
E – Jak se vám líbí

Už schází jen SPEarE.

Druhé S bude další moje zamilovaná hra. Tentokrát epická tragédie Hamlet.

A nezapomeňte, že Shakespeare je vždycky dobrá volba!




2 komentáře:

  1. Shakespeara miluju ♥ Sonety mám od Hilského a dramata od Saudka - Saudek mi přijde spíš romantičtější a Hilský trochu realističtější, surovější, jestli chápeš :D Ta série vypadá fantasticky, ale třetí sbírku už si asi rozdělávat nebudu :'D

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto přesně chápu, co tím myslíš. :) Taky raději sáhnu po Hilském, ale tuhle sérii jsem si nemohla nechat ujít. :)

    OdpovědětVymazat