pondělí 14. května 2018

#10 Nejlepších knih z pera Agathy Christie

Když se řekne detektivka, okamžitě se mi před očima zjeví Agatha Christie. A když se řekne detektiv, tak je to jedině malý zavalitý Belgičan Hercule Poirot a jeho šedé buňky. Vie, mon ami?!? 

Ale je tu i mnoho dalších nadějných detektivů jako je například slečna Marplová nebo Tommy a Pentlička.


Zdroj: http://www.xantypa.cz/img/clanky/agathajpg.jpg


Královna detektivek sepsala tolik příběhů, že mám stále co číst, ale neomezoval se jen na své hlavní vyšetřovatele. Občas narazíte na knihu, kde není žádná známá tvář a přesto je to nádherný počtení. I ty jsou na mém seznamu.

Agatha Christie je ve světě detektivních příběhů tím, čím je Shakespeare pro divadlo! Jen v počtu prodaných knih má Vilím náskok.

A protože je to má oblíbená autorka už od prváku na střední, řekla jsem si, že je na čase dát dohromady #10 o jejích nejlepších knížkách. 

Tady máte moji Šílenci a Šílenkyně seznam toho nej od královny detektivek.


#1 Vražda v Orient expresu

Zdroj: http://1gr.cz/fotky/idnes/18/033/vidw/
JAH724b7a_vradavorientexpresu_bonus.jpg
Nejslavnější případ Hercula Poirota. Pravda je, že jsem dlouho váhala, kterou knížku dát na první místo. Ale Vražda v Orient expresu je top. Možná je to ta nejlepší zápletka, se kterou Agatha přišla. (Dobře, jedna z nejlepších.) Nejdřív jsem četla knížku (byla to druhá A.Ch., která mi padla pod ruku), a až pak jsem viděla film s Albertem Finneym v roli Hercula Poirota. Ingrid Bergmanová si tam střihla roli chůvy s rozkošným přízvukem. Ostatně tenhle film z roku 1974 byl vůbec nabitý hvězdami. Ale stále to nebylo ono. Pak jsem se po letech dočkala zpracování s Davidem Suchetem (nejlepší Poirot v historii, ale režie ten film totálně zničila). A loni šel do kin nový Hercule Poirot v podání Kennetha Branagha, který si mimo režie střih i hlavní roli. Na tenhle film už se moc těším. A to nejen proto, že tam má menší štěk i Sergej Polunin.

Zkrátka Vražda v Orient expresu je případ par excellence.



Zdroj:https://neoluxor.cz/files/b/
9788024226132.jpg 
#2 Smrt na Nilu

Moje první Agatha, kterou jsem přečetla a hned to byl výlet do Egypta. Další případ pro šedé buňky mozkové. Mladá, krásná a bohatá Linnet před smrtí napsala písmeno J na zeď, do toho se na scéně objeví zhrzená milenka a směs dalších prapodivných individuí. Myslím, že lepší knížkou jsem ani začít nemohla. Kdo je vrah? Kde se vzdala zbraň? Co s tím má společného pan Doyle?


#3 Deset malých černoušků

Mistrovské dílo, ve kterém Agatha vodí čtenáře za nos až do konce. Opuštěný ostrov, deset lidí, deset viníků a spravedlnost, která si z očí strhla pásku, aby konečně viděla. Z nevinného výletu se stane něco víc. Kde je hostitel? A proč se s ním setkávají prostřednictvím nahrávky, ve které je do jednoho obviňuje z vraždy? Od toho večera pak umírají jeden po druhé jako deset malých černoušů z dětské písničky. Tohle byla pecka, a to rozuzlení na první dobrou nikdo nečeká!



#4 Nemesis

Nemesis je případ pro slečnu Marplovou. Ta dostane dopis. Avšak tohle psaní bylo odesláno týden po smrti pisatele. Ten vyzývá adresátku k tomu, aby vyšetřila zločin. Jenže se v psaní zapomněl zmínit o co vlastně jde. A je opravdu ve skleníku ukryta mrtvola mladé ženy? Tahle záhada je skvělý letní čtení.

#5 Sešli se v Bagdádu

Příběh, ve kterém se neobjeví Hercule Poirot ani slečna Marplová, dokazuje, že Agatha nepotřebuje tyhle dva k tomu, aby sepsala skvělou zápletku. V Bagdádu se mají sejít na tajné schůzi zástupci světových velmocí. Ale toto setkání není tak tajné, jak si jeho aktéři myslí. A tak do Bagdádu míří každý, kdo chce mít ze setkání nějaký prospěch. Hlavní hrdinkou je tady jistá Victoria Jonesová, která se v rámci vlastní bezpečnosti vydává za neteř známého archeologa. Paradoxně, právě ona se dostane na stopu mezinárodního spiknutí. Tahle knížka mě mile překvapila. Vůbec jsem netušila, co od ní můžu čekat, a nakonec jsem byla nadšená.

#6 Tajemný protivník

Agatha vytvořila za dobu svého psaní spoustu postav, ale moje knihomilské srdce si navždycky získali Tommy a Pentlička. Pro jejich vznik se nechala inspirovat sama sebou a svým prvním manželem Archibaldem Christie. Nedávno skončila válka. Tommy byl u armády a Pentlička pracovala jako zdravotní sestra, ale teď je po všem a oni nemají do čeho píchnout. A tak spolu založí kancelář Mladí dobrodruzi, a ještě než se stihnou rozkoukat, dostanou první případ. V téhle knize nechybí napětí, zvraty a šokující překvapení. Zhltla jsem ji jedním dechem. Protože až do poslední chvíle ani netušíte, kdo je ve skutečnosti tajemný protivník.


Zdroj: https://c1.primacdn.cz/sites/default/files/styles/landscape_large/public/e6d7ba0e/3686304-zw0003a004s00562eeeda2306a3.93613484_1280.jpg?itok=pNGtDdEC&timestamp=1490697738&c=def_cloudinary


 # 7 Zločiny pro dva

Kniha plná povídek, kde jsou hlavními postavami záhady a moje oblíbená dvojice Tommy a Pentlička. Tady jsou stále mladí, ale už i bohatí a uznávaní pro své detektivní schopnosti. Teď už manželé Beresfordovy pořád touží po vzrušení a dobrodružství (to jim ostatně vydrží až do konce). V sedmnácti povídkách jsem se nechala unášet na vlně záhad.


#8 Muž v hnědém obleku

Opět se setkáváme s novou postavou. Tentokrát je to mladá a inteligentní Anne Beddingfeldová. Shodou okolností se zaplete do rošády, která ji od základu změní život. A protože nemá co dělat, rozhodne se přijít na kloub záhadě, která ji padla do klína. Vydá se lodí do Jižní Afriky. Na cestě narazí svou životní lásku (i Agatha chtěla šťastné konce pro své postavy) a spolu s ní odhalí i tajemného Plukovníka. Muž v hnědém obleku je jednou z prvních knih, které Agatha napsala a já jsem z ní šla do kolen. Záhada, napětí a dobrodružství, které si užijete ve svém oblíbeném křesle.


Zdroj: https://www.knihydobrovsky.cz/files/
thumbs/mod_eshop/produkty/m/misto-urceni-nezname
-9788024226613.280299474.1474979605.jpg

#9 Místo určení neznámé

Po celém světě se začnou ztrácet vědci. (ano, taky mi to evokuje Fantomas se zlobí) 
A nikdo netuší, kam se největší mozky své doby vytratily. Záměna, lest, havárie letadla a hle máme tady další skvělý a napínavý případ, kdy Agatha dává našim nervům co proto.


#10 Zapomenutá vražda

Opět se setkáváme se slečnou Marplovou. Hlavním postavou a klíčem k rozluštění záhady je mladá Gwenda Reedová, která hledá vhodný dům, kde by žila se svým mužem. A jeden takový našla, ale v tomhle domě se jí postupně vybavují vzpomínky tak staré, že ani netušila, že je má. Posléze se ukáže, že v tom domě skutečně jako malá holčička žila. A možná, že v té samé době tam také došlo k brutální vraždě. Tahle zápletka mě opravdu bavila. Odhalování minulosti, hledání pravdy a nalezení ztracené ženy. Prostě pecka.




2 komentáře:

  1. Zatím jsem od Agáthy četla jen Vraždu v Orient expressu a ta byla moc fajn, hlavně se mi strašně dobře četla, takže určitě zkusím i další autorčiny knihy. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Agatha je skvělý letní čtení :) Jako číslo 2 bych ti doporučila Smrt na Nilu. Je skvělá. :)

      Vymazat