čtvrtek 31. května 2018

#10 Black and white, co musíš vidět


Černobílé filmy mají i po nástupu technicoloru jedinečnou atmosféru a nezaměnitelné kouzlo. Vyvolávají v nás pocity, které žádný barevný film nedokáže. Tu zvláštní retro náladu, kterou navodí ona hra světla a stínů. Zkrátka něco je v černobílé prostě lepší.

Zdroj: https://www.moviezone.cz/image/185992

Miluju černobílé filmy a když jsem tak jeden večer nemohla spát a koukala do stropu dala jsem dohromady tenhle seznam.

#1 Světáci (1969)

Jedena z nejlepších československých komedií nadupaná hláškama. A to nemluvím o tom skvostným obsazení. Světáky miluju a můžu se na ně dívat pořád dokola. Navíc je to poslední film, ve kterém si zahrál Oldřich Nový. Poté jsme ho mohli vidět ještě v Takové normální rodince. A pak byl šlus. A ještě jedna perla, soudruzi Světáky zakázali. Ale ať nejsem jen pesimista, když je to komedie. Herci mohli libovolně improvizovat.

„To ví přece každej blbec, že vestičky se letos nenosí.“


Zdroj: http://1gr.cz/fotky/idnes/18/053/mobil/KUK738ba0_svetaci1.jpg

 
#2 Někdo to rád horké (1959)

Kdo by nemiloval Josefínu a Dafne? Dva muzikanti, kteří se přichomýtnou ke gangsterské přestřelce, si chtějí zachránit krk, a tak se vydávají za dvě muzikantky. Dokonalá souhra Jacka Lemmona a Tonyho Curtise. Jasně, hrála tam i barbiturátová královna Marilyn Monroe, ale hoši jsou lepší. Drby ze zákulisí natáčení tvrdí, že zatímco Tony Curtis Marilyn nemohl ani cítit, tak jeho parťák Jack Lemmon byl jediný, kdo s ní vycházel.

Ale abych nezapomněla, důležitou roli měl i Osgood, který si chtěl vzít Dafne. Jeho slavná hláška „Nikdo není dokonalý!“ se používá dodnes.


Zdroj: http://www.realfilm.cz/bilden/pruvodce/nejslavnejsi_filmove_konce/pruvodce_nejslavnejsi_filmove_konce_bild_02.jp

 
#3 Casablanca (1942)

Zdroj: http://www.kamoska.cz/obrazky/nejromantictejsi-filmy-vsech-dob-1.jpg
Můj nejzamilovanější film se odehrává nečekaně v Casablance. Tady na sebe opět narazí božská Ingrid Bergmanová a zasmušilý Humphrey Bogart. V Evropě řádí nacisti a Casablanca je jedno z mála míst, odkud se dá utéct do Ameriky. Jenže Rick pořád miluje Ilsu, Ilsa je vdaná za Victora a přesto miluje Ricka. Zmatek, co?

Ingrid chtěla Hupmhreye poznat, tak ho pozvala na oběd. Jenže to moc nevyšlo a ani jeden nepadl tomu druhému do oka. Přesto se dokázali shodnout na to, že by se nejraději na celou Casablancu vybodli. Díky hollywoodskému bohu filmového plátna, že se tak nestalo. Bez nich by ten film byl jen romantickej cajďák z druhé světové.

Casablanca prý existuje i v barvě. To teda vidět rozhodně nechci.


#4 Taková normální rodinka (1971)

Seriál, na kterém jsem vyrostla. Babička spisovatelka, která morduje pravidelně celou rodinu, a zbytek šílený famílie si mě získal. Dneska se k nim ráda vracím a užívám si scény s Eduardem Cupákem. Osm neskutečných dílů, bez kterých by nedělní ráno ztratilo své kouzlo. I tady mohli herci libovolně improvizovat. A naposledy se tady v roli účetního Koníčka objevil Oldřich nový, kterému Fan Vavřincová napsala roli přímo na tělo. Taková normální rodinka je první situační komedii, která vznikla v Československu.


#5 Fantom Morrisvillu (1966)

V podstatě je to hrozná ptákovina, která paroduje brakový sešitový romány. Přesto ho mám ráda. Ve filmu se prolínají dvě dějové linky. Jedna je ve Smetanovo divadle, kde se jeden hudebník nudí, protože nemá do čeho píchnout a čte si brakový román a siru Morrisi. Druhá dějová linka je příběh sira Morrise. Rozhodně to stojí za zkouknutí. Popsala bych to jako takový příjemný nedělní relax.


Zdroj: http://www.mesto-slavicin.cz/galerie/obrazky/
image.php?img=225924&x=350&y=263
#6 Daleká cesta (1949)

Slavný divadelní režisér Alfréd Radok natočil jen tři filmy a jedním z nich je právě Daleká cesta. Dokonalost, která skončila hned po uvedení do kin v trezoru. Tenhle film vám urve srdce svým dějem, a totálně vás dostane svou výtvarnou stránkou a hudbou. Radok miloval Ravelovo Bolero 
a v Daleké cestě je to slyšet.

Dílo, které je kombinací hraného a dokumentárního filmu vás totálně pohltí a nepustí, dokud neskončí. Radok si dal záležet na detailech, na hře stínů 
a všem vizuálním, co tenhle zapomenutý film řadí mezi opomíjenou špičku československé kinematografie.

Radok část filmu natáčel v Terezíně. A než soudruzi Dalekou cestu stáhli do trezoru, tak ji dávali v kinech mimo Prahu. Málem se na něho zapomnělo, ale naštěstí pro nás se našel a my ho můžeme vidět i dnes.


#7 Svět valčíku (1936)

Dokonalá taneční dvojice Fred Astaire a Ginger Rogersová. Tyhle filmy tu barvu ani nepotřebují. Svět valčíku je fantastická oddechovka,
a navíc oni dva jsou šíleně boží. Zajímavostí je, že Ginger neuměla stepovat, tak se klapání dodávalo postsynchronně.


Zdroj: https://morestarsthanintheheavens.files.wordpress.com/2015/04/swing-time-1936-wallpaper-2.jpg



Zdroj: https://www.kinosvetozor.cz/film_photos/film-3045-aero.jpg


#8 Hluboký spánek (1946)

Klasická noirovka s Humphrey Bogartem a Lauren Bacall se těmhle dvěma stala osudnou. Tady se dali dohromady. Je pravda, že pro dnešního diváka je Hluboký spánek trochu nuda, ale když zatnete zuby a necháte se unášet na vlně starých filmů, tak je to příjemný pokoukní. A protože je to detektivní příběh, dočkáme se i nějaké té akce. Je to přeci případ Phila Marlowa. Jedná se o film, který je plný zvratů a překvapení.




#9 Spalovač mrtvol (1968)

Další česká klasika, která trápí nejednoho maturanta. A přitom se stačí podívat na film. Rudolf Hrušínský jako pan Kopfrkingl byl bezkonkurenční. Tohle dílko československé kinematografie má jedinečnou a děsivou atmosféru. „Co kdybych tě, drahá, oběsil?“ říká Hrušínský tak hypnoticky, že se Lakmé vůbec nedivím, že si nechala hlavu strčit do oprátky. Kdo by to byl řekl, že spořádaný 
a milující otec vymorduje celou rodinu? Prostě pecka. Jen citlivější povahy by se měly při sledování tohohle filmu obrnit a vytvořit si odstup. Já to zvráceně miluju. A hádejte, co? Taky je to trezorový zboží.


Zdroj: https://www.kinobox.cz/data/clanky/640x400x1/spalovac-mrtvol-aneb-kremace-jako-zabava-pocitacova-hra-jaka-tady-jeste-nebyla.jpg


#10 Eva tropí hlouposti (1939)

Tak to zakončíme trochu odlehčeně, ne? Eva tropí hlouposti je film, který jsem jako dítě moc nemusela. Ale postupem času si mě získal. Není nic krásnějšího, než děj filmu vybudovat na postupu, jak vypěstovat nějaký speciální druh růže. Něco tak krásného, jednoduchého a trhlého mohlo vzniknout jen za první republiky. Podle filmových odborníků je Eva tropí hlouposti první crazy komedií natočenou u nás. K natočení tohoto filmu stačilo Macu Fričovi pouhých čtrnáct dní. A všechno zvládl v ateliérech.




Žádné komentáře:

Okomentovat