neděle 10. června 2018

Call Me by Your Name


Antické umění, léto, Itálie, osudová láska a krásný vnitřní zmatek. To všechno a mnohem víc vzniklo, když režisér Luca Guadagnino vzal do ruky příběh Andrého Acimana Call Me by Your Name.

Zdroj: http://www.tabletmag.com/wp-content/uploads/2017/11/callmebanner.jpg

Skvostné a něžné kinematografické dílo o zpřísněné duši, životní lásce, absolutním souznění a důvěrné blízkosti sice získalo oscara za nejlepší scénář (James Ivory) přesto v kinech spíš zapadlo. Což, si myslím, je velká škoda. Jsou totiž filmy, který vás dostanou svým dějem, hudbou nebo obrazem. Ale pak jsou tu filmy, který mají tohle všechno v dokonalé souhře a vy se do nich prostě zamilujete. Call Me by Your Name je přesně tenhle případ. Já jsem se zamilovala po prvním zhlédnutí. Škoda, že do českých kin se dostal pod názvem Dej mi své jméno. Originál se mi líbí víc.


Zdroj: https://ei.marketwatch.com/Multimedia/2017/10/03/Photos/ZH/MW-FV566_callme_20171003162513_ZH.jpg?uuid=f632f3ba-a878-11e7-bde0-9c8e992d421e


Na italskou Riviéru přijíždí mladý Američan Oliver, který zde má strávit léto jako stážista u profesora umění a jeho rodiny. Tady se setkává se sedmnáctiletým talentovaným Eliem. Oba v sobě okamžitě naleznou zalíbení, které na první dobrou nedávají znát. A to nejen z obav, ale i z vnitřního zmatku. Tohle všechno nakonec smete vášeň. Milostná romance se pomalu odehrává pod dohledem antických soch, všudy přítomných knih a chápajících rodičů.

Příběh Call Me by Your Name je o souznění dvou duší a naprosté důvěře a důvěrnosti mezi dvěma lidmi. Zároveň ale vypráví 
o nejistotě a neschopnosti svěřit se upřímně a otevřeně se svými city. Veškerá komunikace se tak točí kolem náznaků a narážek. Hlavní hrdinové kolem sebe krouží a sám Elio se přizná, že neví nic o tom, na čem skutečně záleží. 

Oliver i Elio jsou mladí, krásní, osvícení, inteligentní, vzdělaní, a přesto ztracení ve své nejistotě, kterou přemůže až touha.

Luca Guadagnino vytvořil zvláštně křehký a něžný příběh po jehož zhlédnutí z vás vyjde dojaté „Ach!“ Uhrančivá italská romance si svého diváka získá svým jedinečným způsobem vyprávění, který je pomalý, rozvláčný, a přesto není nudný. Naopak navozuje onu prázdninovou náladu. 

Zdroj: http://www.jakeldn.com/wp-content/uploads/2018/02/Call-Me-By-Your-Name-still-1160x627.jpg

Vše navíc dokonale podtrhuje a dokresluje soundtrack Suvjana Stevense, který dokázal dát hlas emocím a situacím. Jeho Mystery of Love obaluje křehkost příběhu do příjemného a měkkého hedvábí.

Call Me by Your Name by ale nebylo tím, čím je bez excelentních výkonů Timothéa Chalameta (Elio) a Armieho Hammera (Oliver), kteří se svých rolí zhostili s nebývalou ctí a milostné scény vystřihli natolik autenticky a něžně, že jedno oko nezůstane nedojaté.
Nejintimnější a asi nejdojemnější scénou celého filmu je záběr, kdy spolu leží v posteli a Oliver řekne Eliovi „Call me by your name and i'll call you by mine.“ Odtud vzešla ona milostná slůvka, který rozumění jen oni dva. „Elio!“ „Oliver!“


Zdroj: http://thefilmexperience.net/storage/2017/callmeby-upsidedown.gif?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1515030760969

Příběh těchhle dvou má další přidanou hodnotu. Pokládá nám otázku, kdy je vhodná chvíle říct, co cítíme? Kdy je příliš brzy a naopak, kdy je už příliš pozdě? Ostatně i Elia na tuto otázku navede jeho vlastní matka, která jemu a jeho otci předčítá z francouzského románu, který je psaný německy. „Is it better to speak or to die?“

Když se hlavních hvězd ptali, o čem vlastně ten film je, tak oba odpověděli, že je to „Sexual italian summer!“ A je pravda, že tyhle tři slova ho dokonale vystihují, ale je v tom i něco víc.

Osobně doporučuji shlédnou ho v originále s titulky, protože se nám tam střídá angličtina s italštinou a francouzštinou. A to všechno v dokonalém souznění s prostředím a dějem.

Call Me by Your Name
Režie: Luca Guadagnino
Scénář: James Ivory
Soundtrack: Suvjan Stevens
Knižní předloha: André Aciman
Stopáž: 132 min
Za mě: 9,5 z 10



Žádné komentáře:

Okomentovat