středa 27. června 2018

Sedmilhářky na sedmkrát


Tři silné příběhy, tři ženy, tři přítelkyně a jedna vražda. Zkrátka seriál plný násilí, sexu, moře, běhu po pláži, vína 
a jízdy v autě s ikonickým mostem.  I tak bychom mohli popsat tenhle seriálový počin. 

Zdroj: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/d3/Opening_Title_Card.png


Big Little Lies, které se českému divákovi představily jako Sedmilhářky jsou minisérie z produkce HBO, která vznikla jako adaptace stejnojmenné knížky australské autorky Liany Moriarty.

K temnému komediálnímu dramatu v současnosti vzniká druhá série, pro kterou Moriarty napsala scénář, ale další knihu v plánu nemá.

Sedmilhářky tají domácí násilí, nevěru a traumatický zážitek. To vše skrývají pod slupkou zdánlivě dokonalých životů. Příběh plný zvratů, napětí ale i humoru rozehrává hru, která má jen jeden možný konec.



Zdroj: http://popcrush.com/files/2017/04/big-little-lies-finale-reactions.png

Seriál začíná koncem. Vraždou. A je prokládán svědectvími různých lidí z výslechové místnosti, kteří nám odhalují místní klepy, neshody a pletichy. Postupně se nám tak odkrývají příběhy žen, které se snaží být dokonalé, ale nějak jim to nejde. A vše směřuje k jedné osudové noci, plné Audrey Hepburn a Elvise.

Reese Whiterspoon se zhostila role živelné, vlezlé a otravné Madeline, která to se všemi kolem sebe myslí dobře. Přes prvotní averzi si nakonec její postavu oblíbíte a kromě toho, že ji máte rádi se přidá i jistá dávka pochopení.

Nicole Kidman jako Celeste je matkou v domácnosti, která se svým manželem vychovává vytoužená dvojčata. Na své okolí působí jako vzor dokonalosti, ale nikdo netuší, co se děje za zavřenými dveřmi jejich velkého domu.

Zato Shailene Woodley jako Jane bojuje se životem svobodné matky, která přijela do Monterey, aby se svým synem začala nový život. Utíká před svou temnou minulostí i sama před sebou. Naštěstí narazí na Madeline která ji spolu s Celeste vezme pod svá ochranná křídla. Najednou už není sama a má se o koho opřít.


Zdroj: https://hips.hearstapps.com/hmg-prod.s3.amazonaws.com/images/big-little-lies-01-1517516266.jpg 


Hvězdné trio doplnila ještě Laura Dern (Renata) a Zoë Kravitz (Bonnie).

Sedmilhářky jsem sjela během dvou dnů, kdy jsem seděla u počítače a nemohla se odtrhnout od obrazovky. V každé epizodě na nás čeká nějaký zvrat, ať už je větší, čí menší a nedovolí nám odejít, dokud nezjistíme, co se tam vlastně děje.

Big Little Lies jsou spíše seriálem pro ženy, a to, aniž by šlo o slaďárnu v podobě nějaké mini telenovely. Naopak nám ukazují život, jaký je. S nedokonalostmi, chybami a vším co k němu patří. Každá se v tom nějakým způsobem vidíme. Nebo jednoho dne uvidíme.

Do toho přidejte prvek napětí a příběh, který osciluje mezi dramatem a komedií. No a najednou máme seriál, který je genderově sice trochu vyhraněný, ale kvalitní. Největší hvězdy Hollywoodu se vrhly do projektu, za který se rozhodně nemusí stydět. Navíc jim skvěle sekundují dětští herci. 

Kapitolou samou o sobě je i geniální soundtrack, o který se postaral i autor úvodní písně Cold Little Heart Michael Kiwanuka.

Až nastane deštivý podzim, tak se k Sedmilhářkám ráda vrátím.

Originální název: Big Little Lies
Režie: Jean-Marc Vallée
Scénář: David E. Kelley
Délka epizody: cca 52 až 60 minut
Počet epizod: 7
Produkce: HBO
Rok uvedení: 2017
Za mě: 8 z 10


Žádné komentáře:

Okomentovat