středa 22. června 2016

#10 VÝZNAMNÝCH MUŽŮ SVĚTA

 Kdo jsou významní muži? Jak je určit? Jaký zvolit klíč, abychom tam nezařadili tyrany, diktátory nebo genocidní maniaky? Co dělá člověka velkým? Jeho myšlenky, objevy nebo skutky? Nebo je to tohle všechno? Nevím. Prostě jsem si sedla a nechala se nést na vlně asociací. A tady je výsledek.  10 významných mužů „part one.“



Zdroj: https://media.novinky.cz/989/279891-top_foto1-bp9wu.jpg?1357300020


#1 Albert Einstein

Teoretický fyzik a jeden z největších mozků všech dob. Svět seznámil s několika geniálními fyzikálními myšlenkami, mezi které patří například speciální teorie relativity a obecná teorie relativity. Dokonce získal Nobelovu cenu za fyziku (v roce 1921).



Zdroj: http://englishbookgeorgia.com/blogebg/wp-content/uploads/2014/12/Albert-Einstein.jpg

Albert nebyl jen vědec, ale i trochu kanec. Byl dvakrát ženatý. Jeho druhou ženou byla jeho vlastní sestřenice.

Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. U té prvním si tím však nejsem jistý."


#2 Sir Winston Churchill

Dnes je považován za jednoho z největších státníků své doby. Byl premiérem Spojeného království. Ale kromě toho byl i spisovatelem, který dostal Nobelovu cenu za literaturu. Celý svůj život strávil se svou životní láskou Clementine. Winston krom své ženy miloval i doutníky.



Zdroj: https://www.voicesintoaction.ca/Images/units/unit_2/Overview/u2_o_winstonchurchill.jpg

„Odpovědnost je cena za velikost."


#3 Robert Oppenheimer

Otec atomové bomby a člen slavného projektu Manhattan. Přestože díky tomuto géniovi spatřila světlo světa tak ničivá zbraň - jaderná bomba, tak to byl od začátku hlavně vědec, který byl falešně obviněn ze zrady. Nakonec ho rehabilitoval až J. F. K. Přesto si zaslouží být v seznamu významných mužů světa, protože kdyby on nebyl otcem atomovky, tak by jím byl stejně někdo jiný.



Zdroj: https://onionesquereality.files.wordpress.com/2009/02/j-robert-oppenheimer.jpg

„Nyní se stávám Smrtí, ničitelem světů."


#4 Sir Alexander Fleming

Zachránce nespočtu životů. Lékař a šťastlivec, který změnil svět díky plísni. Sice už jsme  proti ní napůl imunní, ale i tak to byla pecka. Penicilín se pak začal od roku 1941 masově vyrábět a vesele ho začali používat v medicíně. A to vše jen díky náhodě.



Zdroj: http://media-2.web.britannica.com/eb-media/11/x115211-004-C122A5B1.jpg.pagespeed.ic.za3Nl8Au83.jpg


„Žij, jak máš a užívej svého času. Nic zde není tak trvale jako pomíjivost."



#5 Ibn Síná Avicenna

Peršan, učenec, filozof a lékař. Dnes je považován za otce moderní medicíny. Napsal slavnou publikaci Kánon medicíny, který byl dlouhá staletí považován za jeden z vrcholů vědění v oblasti medicíny a sloužil jako výukový materiál dalším lékařům, felčarům a mastičkářům. A navíc už jako malý chlapec uměl celý Korán nazpaměť  (přiznám se, že jsem o Avicennovi slyšela nebo spíš četla poprvé až v Ranhojičovi). Ale i tak to byl pokrokový muž, který byl dokonce přesvědčen, že ve vzduchu existují bytosti, které roznášejí nemoci. Zkrátka průkopník své doby i oboru.



Zdroj: http://www.crystalinks.com/avicenna2.jpg

„Člověk je substance smrtelná, vyjadřující myšlenky řečí."



#6 Jehude ben Becalel znám spíše jako rabbi Löw

Kabalista a jeden z největších učenců své doby je nedílnou součástí naší kultury. Za vlády Rudolfa II. působil jako vrchní zemský rabín v Praze. V té době podle pověsti také stvořil legendárního Golema, který měl chránit pražské Židy před katolickou krutostí. Rabbiho ostatky jsou uloženy na Starém židovském hřbitově v Praze na Josefově. I když se nikdy nepotvrdilo, zda Golem skutečně existoval a zda jsou jeho ostatky opravdu na půdě Staronové synagogy, tak je tato legenda stále přitažlivá a lákavá. Já osobně jí zbožňuju. A když jsem v Praze, tak se rozkošnicky courám po Josefově a v duchu si říkám, že zrovna tady možná kdysi kráčel i Maharal.



Zdroj: http://www.bohemican.com/uploads
/5/8/3/3/5833893/4103916.jpg?339



#7 Alfréd Radok

Český divadelní a filmový režisér. Jeden ze zakladatelů a tvůrců Laterny magiky a taky génius, na kterého jsme málem zapomněli. Dokonce už i divadelní ceny Alfréda Radoka jsou dnes jen Ceny divadelní kritiky. Proč jsem si vybrala zrovna Alfréda? Je to moje srdcová záležitost. Zbožňuju jeho Dalekou cestu. Je to jeden z nejúžasnějších filmů české kinematografie, který prakticky nikdo nezná. ŠKODA! Byl výraznou režisérskou osobností. Opravdovým umělcem. Talentem od přírody a přesto ho kvůli jeho židovskému původu vyhnali z Národního divadla a Laterny magiky. Ale ještě předtím vytvořil pro Laternu Otevírání studánek. Geniální záležitost, která pobouřila každého soudruha. Hold, socialistický realismus nemá pochopení pro krásu AVANTGARDY. Miluju AVANTGARDU.



Zdroj: http://www.idu.cz/media/image/2252_008.jpg


#8 Louis Armstrog známý jako Satchmo

Jeho úžasný hlas a jeho nepřekonatelná hra na trumpetu. Jazzman jak se patří, a aby taky ne, když se narodil v New Orleansu. Muž s nezaměnitelným kouzlem osobnosti. Legenda, kterou obdivujeme i dnes. A věděli jste, že dokonce navštívil tehdejší Československo a zahrál v Lucerně? Tehdy ten kouzelný večer moderovali Suchý se Šlitrem. Za to by stálo se vrátit v čase, ne? Já osobně miluju La vie en rose. A k tomu on a Streisandka v Hallo, Dolly! Nádhera.



Zdroj: https://www.allaboutjazz.com/media/large/8/9/b/53d2cafa85f3b49ca84dbaa691538.jpg


„Život je jako jazzová trubka, když do ní nefoukáš, nic z ní nevyjde."


#9 Franz Ferdinand D´Este

Ať si kdo chce říká, co chce. Byl to prostě největší borec na světě. Vzal si ženu, kterou miloval a dlabal na to, že není z rodu, který byl na seznamu vhodných kandidátů, určených k sňatku s Habsburky. Kdepak! Postavil si hlavu a vzal si svou milovanou a úžasnou Žofii Chotkovou. Já ho za to vždycky obdivovala. Za tu jeho rebelii. A nakonec spolu i umřeli. Na následky zranění, ke kterým přišli v Sarajevu. Událost se dostala do povědomí lidí jako Sedm kulí v Sarajevu, kdy je zabil Srb Gavrilo Princip. Kdo ví, jak by vypadal svět, kdyby mohl Franz uskutečnit svoje plány. Možná by ani nedošlo ke světovým válkám.


Zdroj: http://blog.aktualne.cz/media/25/20140628-Ferdinand.jpg


„Když má našinec někoho rád, vždycky se najde v jeho rodokmenu nějaká maličkost, která to manželství znemožní. A tak se stane, že u nás vždy muž a žena jsou dvacetkrát spřízněni. Výsledek je, že polovina dětí jsou blbci nebo epileptikové!"


#10 Aristoteles

Všichni, úplně všichni známe jeho jméno, ale kdo z nás aspoň trochu tuší, co všechno dělal a napsal. Hmmm? Taková ta ohraná klasika, že to byl žák Platóna a učitel Alexandra Velikého, známe všichni ze školy z hodin dějepisu. Já jsem třeba ve škole musela přečíst jeho Poetiku. Na to, jak je to malá knížečka, to byla pěkná nuda. Ale abych mu nekřivdila, tak její nedochované pokračování Komedie se stalo tématem Ecova Jména růže. Rozdělil nám tragédii (tehdejší vrchol divadelního umění) na expozici, kolizi, krizi, peripetii a katastrofu,  která vyvrcholí katarzí diváka. Tak nás to učili, ale pravda je taková, že s těmito termíny přišel Gustav Freytag. Aristoteles měl hlavně začátek, střed a konec. To už tak hezky nezní, co? Málem bych zapomněla na ANAGNORIZI. A co to je? To je okamžik poznání hlavního hrdiny.

Zdroj: https://leporelo.info/pics/pic/aristoteles_ze_stageiry.jpg

„Přítel, to je jedna duše, přebývající ve dvou tělech."





2 komentáře:

  1. Zajímavý výběr! Je to takový mix různých oblastí, to mi připadá fajn :) Obecně mi připadá sestavování takovýchto žebříčků extrémně těžké - těch významných osobností je tolik!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju...no když jsem se na to vrhla, tak jsem dostávala nápady i na další, tak jsem si řekla, že časem vydám part two :) ale jsem moc ráda, že se ti mých 10 líbí ;)

      Vymazat